Tgrt Haber

Vatandaş 'Sıfır Atık'ı sevdi

08 Nisan 2018 11:52
Vatandaş 'Sıfır Atık'ı sevdi

Vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen Sıfır Atık Projesine ilişkin sorularının yanıtlarını Bakanlığın çağrı merkezi ALO 181 hattında aradı. Sıfır Atık Projesi kapsamında atıklarını değerlendirmek isteyen bir vatandaş ise atık yağı lavaboya döken eşini çağrı hattına şikayet etti.

AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 81 ilde başlatılan, Çevre ve  Şehircilik Bakanlığınca uygulaması yürütülen Sıfır Atık Projesi büyük ilgi gördü.

Temel olarak kağıt, plastik, cam, metal, atık yağların geri kazanımı,  organik atıklar ve geri dönüşmeyen atıkların bertarafı Sıfır Atık Yönetimi Eylem  Planı kapsamında yer alıyor.

Atıkların kaynağında ayrı olarak toplanmasının, çevrenin korunması ve  Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

BAKANLIK HİZMET BİNASINDA 10 AYDA 94 TON KAĞIT TOPLANDI

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ana  hizmet binasından başlatılan proje kapsamında, Çevre Bakanlığı hizmet binasında  10 ayda 94 ton kağıt, 24 ton plastik, 5 ton cam, 3,4 ton metal, 4 ton organik  atık, 1,7 ton yemek artığı ve 1,8 ton bitkisel atık yağ toplanarak, ekonomiye  kazandırıldı.

Bu şekilde 1699 ağacın kesilmesinin de önüne geçildi, 384 varil  petrolden tasarruf edildi.

Ayrıca cam ve metalin geri dönüşümüyle de 10,4 ton hammadde tasarrufu  sağlanırken, 1,7 ton mama, 1,5 ton kompost ve 1860 litre biyodizel üretildi.

Sıfır Atık Projesi'nin aşamalı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde,  Başbakanlıkta, bakanlıklarda, bakanlıkların bağlı ve ilgili kurum ve  kuruluşlarında, okullarda, üniversitelerde, hastanelerde, alışveriş  merkezlerinde, eğlen-dinlen tesislerinde ve büyük iş yerlerinde  yaygınlaştırılması hedefleniyor. Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı kapsamında,  2023'te projenin Türkiye genelinde uygulamaya geçmesi planlanıyor.

Proje kapsamında 2023 yılında oluşan atığın ise yüzde 35'inin geri  kazanım, yüzde 65'inin ise düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi  amaçlanıyor.

SIFIR ATIK TANITIM EKİBİ OLUŞTURULDU

Bakanlık tarafından 2018'de 1500 binada Sıfır Atık Sistemi'nin  kurulması planlanırken, ALO 181 Çağrı Merkezi'nde oluşturulan "Sıfır Atık Tanıtım  Ekibi" 14 okulda bugüne kadar 10 binin üzerinde öğrenciye geri dönüşüm bilinci ve  çevreci anlayış konularında sunum yaptı.

Sıfır Atık Projesi'nin yaygınlaşmasına büyük önem veren Bakanlık,  projeye ilişkin merak edilen soruların yanıtlarını ALO 181 üzerinden yanıtlıyor.

Çağrı merkezince Sıfır Atık Projesi'nin hedefini soran vatandaşlara,  "Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık  oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek bu oluşumun engellenmesi veya minimize  edilmesini amaçlar. Atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan Sıfır Atık, atığın  oluşması durumunda kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını da  kapsayan bir hedeftir." yanıtı veriliyor.

Projeye ilgi arttıkça özellikle son günlerde  çağrı merkezine öğrenci,  veli, yönetici ve vatandaşlardan çok sayıda telefon geliyor. Sıfır Atık  Projesi'ne en fazla ilgi duyan il İstanbul olurken, gelen çağrılar arasında ilgi  çekici soru, istek, öneri kadar gülümseten çağrılar da yer alıyor.

ÖĞRENCİDEN "SIFIR ATIK MÜFREDATA KONULSUN" TALEBİ

Bir vatandaşın atık yağları lavaboya döken eşini şikayet etmesi, bir  başka vatandaşın ise atık yağların denizi kirlettiğini öğrenince balık yemekten  vazgeçtiğini anlatması bu çağrılar arasında yer aldı.

Ayrıca "Sıfır Atık'a özel yürüyüşler düzenlenmesi" önerisi  getirilirken ilkokul öğrencisi bir çocuğun, Sıfır Atık'ın ders müfredatına  konulması talebi de dikkati çekti. Bir başka öğrencinin de kendi evlerinde atık  kutuları oluşturarak Sıfır Atık Projesi'ni ailece desteklediklerini belirtmesi de  projeye ilişkin farkındalığın arttığının göstergesi olarak değerlendirildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...