'Volkswagen'deki kriz devam ederse Alman ekonomisi olumsuz etkilenir'
Merkezi Berlin'de bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü uzmanı Dr. Claus Michelsen, Almanya’da son veriler açıklanmadan önce AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Merkezi Berlin'de bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü uzmanı Dr. Claus Michelsen, Alman ekonomisindeki makro ekonomik göstergelerin aşağı yönlü sinyaller verdiğini belirterek, "bu yıl Alman ekonomisinde yüzde 2,2 olarak tahmin edilen büyüme yüzde 1,8'e revize edildi" dedi.
Michelsen, Almanya’da son veriler açıklanmadan önce AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Otomotiv devi Volkswagen'den örnek veren Michelsen, "Volkswagen’in pazar payının düştüğü görülmektedir. Bu düşüşün genel ekonomik büyüme üzerindeki kesin etkisini ölçmek zor. Ancak Volkswagen örneğinde olduğu gibi otomotiv endüstrisindeki düşüşün sürmesi bilançoların zarar vermesi durumunda, bundan Alman ekonomisinin bütününün etkilenmesi de kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.
Almanya'da anahtar rol oynayan otomotiv endüstrisindeki gelişmeleri değerlendirdiklerini anlatan Dr. Michelsen, "Volkwagen'deki kriz devam ederse, Alman ekonomisi bundan olumsuz etkilenir. Küresel ekonomilerdeki genel sıkıntılar da dikkate alınarak, bu yıl Alman ekonomisinde yüzde 2,2 olarak tahmin edilen büyüme yüzde 1,8'e revize edildi" diye konuştu.
Volkswagen, ocak-eylül bilançosunda, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,6 daha az araç sattığını, 9 ayda 517 bin olan pazarının, bu yıl aynı dönemde 490 bin adete gerilediğini duyurmuştu.
"Suriyeli göçmenler sorun oluşturmaz"
Almanya’nın, elde ettiği vergi fazlasıyla Suriyeli göçmenleri finanse edebileceğini belirten Michelsen, "Almanya ekonomisi için Suriyeli göçmenler herhangi bir sorun oluşturmaz" diye konuştu.
Ülkede gündemin ilk sırasını oluşturan Suriyeli göçmenlerin ekonomi üzerindeki etkisi sadece tahminlere dayanarak tartışılıyor. Bu konuda tam bir maliyet tespiti ve bunun ekonomiye etkisini inceleyen kapsamlı bir analiz bulunmuyor.
Bu yıl 800 bin Suriyeli göçmenl kabul etmesi beklenen Almanya'nın bu alanda yapacağı harcamaların milli gelirin yüzde 0,25'ini, gelecek yıl ise yüzde 0,50'sini oluşturması tahmin ediliyor.
"Gelişmekte olan ülkelerdeki gerileme en çok Almanya'yı etkiliyor"
Merkezi Köln'de bulunan Ekonomi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Michael Grömling de AA muhabirine "Alman ekonomisi beklentileri karşılayamadı. Şirket zararları sınırda, 2016 için şimdiden sağlıklı bir tahmin yapmak zor. Fakat büyük gelişmekte olan piyasalardaki durgunluk en fazla Alman ekonomisini etkiler’’ değerlendirmesinde bulundu.
Alman ekonomisi geçen yıl, yüzde 1,6 büyüyerek 3,67 trilyon dolara ulaşmış, ancak 2008 krizi öncesi milli gelir düzeyini yakalayamamıştı. Bu yıl ülkenin büyüme beklentisinin aşağı yönlü revizesine karşın, 2008 öncesi ekonomik büyüklüğünü 7 yıl aradan sonra aşabileceği hesaplanıyor .