Tgrt Haber

Ayçiçek yağına zam sinyali panikletti! Marketlerde stok telaşı başladı

05 Mart 2022 21:39 - Güncelleme : 05 Mart 2022 23:07
Ayçiçek yağına zam sinyali panikletti! Marketlerde stok telaşı başladı

Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş, ekonomiyi yakından vurdu. Her iki ülkeden de ham madde ithal eden yağ sektörüne ait malları taşıyan gemilerin çıkışına Rus güçlerinin izin vermemesi, yağ fiyatlarına zammın kapısını araladı. Piyasada oluşan zam beklentisi sonrası harekete geçen zincir marketlerin bazıları 5 litrelik ayçiçek yağı kolilerini stoklarken, bazıları ise sadece 2 litrelik yağ satışı yapıp bunu tek adetle sınırlandırdı. Sosyal medyaya yansıyan bu görüntülere vatandaşlar ise fırsatçılık yapıldığı gerekçesiyle tepki yağdırdı.

Rusya-Ukrayna sınırlarından Türkiye'ye yağ getirmekte olan gemilerin adeta rehin kalması, Türkiye'deki piyasalarda zam beklentisine yol açtı.

Rusya-Ukrayna savaşının 10'uncu gününde taraflar arasındaki çatışmalar aralıksız sürerken, yaşanan gelişmeler ekonomiyi derinden etkiledi. Azak Denizi üzerinde Türkiye'ye yağ taşıyan yaklaşık 15 geminin çıkışına Ruslar izin vermedi. Ortaya çıkan tedarik sorunu nedeniyle de zam beklentisi oluştu. Zincir marketler şimdiden stokçuluk endişesi sardı.

MARKETLERDE STOK TELAŞI

Yağlara zam geleceği yönünde çıkan haberler sonrası vatandaşlar marketlerin yolunu tuttu. Ancak pek çok tüketici, karşılaştığı manzarayla şaşkına döndü. Çünkü yağ reyonlarına yönelen vatandaşlar, boş raflarla karşılaştı. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre; ünlü bir zincir markette çekilen videoda, market çalışanının içi ayçiçek yağı dolu kolileri depoya taşıdığı anlar kameraya yansıdı. Görüntüyü çeken vatandaş, "Var olan yağı kaldırıyorsun, depoya götürüyorsun satmamak için. Bu etik değil. Bunu her yerde paylaşacağım, sıkıntı yaşarsınız" sözleriyle tepki gösterdi.

Bir başka zincir markette ise raflarda 5 litrelik ayçiçek yağı kalmazken, 2 litrelik yağlar ise bir adetle sınırlandırıldı. Cep telefonu kamerasıyla çekilen görüntülere, müşteri ile kasiyer arasındaki pazarlık yansıdı. Bir kadın müşterinin "Sen yaparsın" diyerek ikinci yağı kasadan geçirmesi isteğine, market çalışanı "Yapamam abla yasak" sözleriyle cevap verdi.

Aynı markette bir başka müşteri 2 litrelik yağlardan 4 adet almak isterken, market çalışanları buna izin vermeyip satışın tek adetle sınırlı olduğunu bildirdi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Misafir 6 Mart 2022 11:50

Hemen fiyatları arttirdilar,internette de arttı.lutfen devlet engellesin bu artışı.bunlarin ahiret endişesi yok.devleti de dinlemiyorlar. peygamberimiz sallallahu aleyhi ve Sellem stokçuluk yapana,Allah iflas verir.buyuruyor.

Uğur 6 Mart 2022 10:19

Hani bu stokculara ceza vardı uygulansinda görelim

Yusuf Abdullah 6 Mart 2022 01:30

Biz çözümü tamamen öteden ararız hep. 2×2 litre yağ almış, bir de kavga ediyor adam. Ya eskiden biz her şeyini paylaşan, millet milleti destekleyen bir millet değil mi yiz. Bir tane 2 litre yağı sen al öbürünü başka bir kardeşin alsın.. her kese yeter bu şekilde. Ama yok açgözlülük, yarın 10lira zam gelir de 10tl. Pahasına mı alacağım gibi durumu değerlendirmek ile bir yere gidemeyiz. Her şeyi milletin ile paylaşacaksın da ALLAH bolluk bereket verir

Meliha 5 Mart 2022 23:32

Fırsatçılık yapan bu marketlerin Allah belasını verir iflas ederler inşaallah

Ramazan 5 Mart 2022 23:08

Kimse kimseyi düşünmüyor artık insanlarda yağyok kalmıcak diye 3er 5er tane yağ alıyor bir tane al başka insanlarfa alsın sadece sen yoksun bu dünyada evet matketlerde fırsatçılık yapıyorlar birisinin bunlara dur demesi lazım artık biz nereye gidiyoruz böyle yazıklar olsun ya yazık bu insanlara birşeyleri yoluna koyun artık cezaları dahada çok ağırlaştırın başka türlü önüne geçemessiniZ bunların

Sonraki Haber Yükleniyor...