Tgrt Haber

Yaptırımlar karşısında Putin'den yeni karar: Dış borçlar rubleyle ödenecek

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
14 Mart 2022 10:34 - Güncelleme : 14 Mart 2022 12:57
Ekonomik yaptırımların Moskova'ya pahalıya patlayacağı düşünülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri emriyle başlayan Ukrayna'nın işgali sürecinde Rusya'ya uygulanan birçok yaptırımın ardından dış borçlarla ilgili yeni bir karar geldi. Rusya, artık dış borcunu dövizle değil rubleyle ödeyecek. Yaptırımların bedeli olarak ise Rusya, 300 milyar dolar değerindeki rezervini kullanamadığını açıkladı.

Ekonomik yaptırımların Moskova'ya pahalıya patlayacağı düşünülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emriyle başlayan Ukrayna'nın işgalinin ardından birçok ülke Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladı. Yaptırımlar karşısında harekete geçen Putin, bu kez de ülkenin dış borçlarının dövizle ödeyemezse ruble ile ödeme kararı aldı.

Rusya Maliye Bakanlığının internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, dövizle dış borç ödenmesine ilişkin geçici bazı kurallar getirildiği belirtildi.

Buna göre, borcun dövizle ödenmesi için ilgili bankalara gerekli talimatların verileceğine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu ödemelerin gerçekleşmesi, yaptırımlar nedeniyle Rusya Merkez Bankası ve hükümetin döviz hesapları üzerindeki kısıtlamalara bağlı olacaktır. Eğer yabancı bankalar dövizle ödeme gerçekleştirmezse, Rusya Maliye Bakanlığı da ödemeyi ruble ile yapar.”

300 MİLYAR DOLAR KULLANILAMIYOR

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise yaptırımlar nedeniyle 300 milyar dolar değerindeki uluslararası rezervi kullanamadıklarını söyledi. Siluanov, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi rezervlerin 300 milyar dolarını kullanamıyoruz. Rezervin bir kısmı da Çin'de ve Batı şimdi Çin'e bu rezerve erişimimizi kısıtlaması için baskı yapıyor." 

ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ

Anton Siluanov, "Batılı pazarlar kapandığı için Çin ile iş birliğinin katlanarak artacağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA'DAN DÖVİZ ÇIKIŞINA SINIRLAMA

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda Putin, Rusya'nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı. Putin, kararname ile 2 Mart'tan itibaren Rusya'dan değeri 10 bin doların üzerinde olan dövizin çıkarılmasını yasakladı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...