Tgrt Haber

Tüm veli, öğrenci ve dershaneleri ilgilendiriyor! Yargıtay'dan dikkat çeken ücret kararı

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
26 Eylül 2022 16:06 - Güncelleme : 26 Eylül 2022 16:49
Tüm veli, öğrenci ve dershaneleri ilgilendiriyor! Yargıtay'dan dikkat çeken ücret kararı

Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) başarılı olmaları için çocuklarını özel kurs merkezine gönderen veli, vaadedilen eğitim hizmetini alamadığı gerekçesiyle, çocuklarının kaydını sildirerek ödediği ücreti dershaneden talep etti. Peşin ödediği hizmet bedelini alamayan veli mahkemenin yolunu tuttu. Mahkeme velinin talebini reddedince araya giren Yargıtay, tüm veli, öğrenci ve dershaneleri yakından ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza attı.

Bir veli​, 8. sınıfa giden 2 çocuğunu iyi bir lise kazanmaları için özel bir dershane (etüt merkezi) ile anlaştı. Verilen hizmeti beğenmeyen veli, çocuklarının kaydını sildirerek ödediği aidatların iadesini istedi. Tüm taleplerine rağmen ödediği dershane ücretini alamayan veli, Tüketici Mahkemesi'nin yolunu tuttu.

Hizmet bedeli olan 4 bin 200 TL’nin nakit olarak ödendiğini, dershanenin yükümlülükleri yerine getirmediğini, çocuklarının davalının ayıplı hizmeti nedeniyle akranlarından geri kaldığını ve sınavda başarısız olacağına dair ümitsizliğe kapıldığını, böylece manen de zarar gördüklerini ileri sürerek ve fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere bin TL manevi tazminat, 3 bin TL bakiye hizmet bedeli olmak üzere toplam 4 bin TL'nin yasal faiziyle davalıdan tahsilini talep etti.

Soyut gerekçeyle kayıt iptalinin mümkün olmadığını savunan davalı kurs merkezi ise davanın reddini talep etti. Mahkeme davayı reddedince davacı kararı temyize götürdü. Devreye  Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi.

“YARGITAY MAHKEMENİN KARARINI BOZDU”

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 'ücretlerin iadesi' başlıklı 56. Maddesinde yer alam hükümleri değerlendirmediği belirtilerek, yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmesini usul ve yasaya aykırı bulan Yargıtay, mahkemenin kararını bozarak emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kurs merkeziyle imzalanan sözleşme tarihinde yürürlükte olan yönetmeliklere dikkat çeken Yüksek Mahkeme kararında, yönetmeliğin 56. maddesinin 2. bendindeki sayılı koşulların somut olayda gerçekleşmemiş olmakla beraber, aynı maddenin 3. fıkrasına göre değerlendirme yapılması gerektiği belirtilerek şöyle denildi;

“YÜZDE 10’U VE ALDIĞI DERS DIŞINDA KALAN KISMI İADE EDİLİR”

Söz konusu maddenin 3. fıkrasının (a) bendi uyarınca, öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.

Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. (b) bendi uyarınca öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.

Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. “

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...