Tgrt Haber

Yargıtay'dan tüm çalışanları kapsayan emsal karar! İyi niyet ihlali varsa kıdem tazminatı yok...

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
23 Ekim 2023 19:00 - Güncelleme : 23 Ekim 2023 19:35
Yargıtay'dan tüm çalışanları kapsayan emsal karar! İyi niyet ihlali varsa kıdem tazminatı yok...

Kıdem tazminatı hakkının hangi durumlarda kaybedildiği sorusu milyonlarca çalışanın aklına takılırken Yargıtay'dan bu konuya ilişkin emsal bir karar geldi. Yargıtay tarafından verilen son karar, çalışanın tazminat hakkını talep edememesine yol açıyor. İşte detaylar...

Yargıtay​ 9. Hukuk Dairesi, "4857 Sayılı iş Kanunu​ ile işçinin tazminatsız şekilde kovulmasının önünü açtı. 

Karara konu olan olayda gece bekçisi olarak çalıştığı işyerinden kovulan genç, İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Kıdem ve ihbar tazminatı talep eden davacı genç, fazla çalışma ücretlerini de istedi. 

Mahkemede ifade veren davalı şirket avukatı ise, davacının, talep edilen alacakların zaman aşımına uğradığını, hafta tatili ve genel tatil ücret alacağının da bulunmadığını öne sürdü.

YARGITAY İŞÇİNİN TAZMİNATSIZ KOVULMASINI HAKLI BULDU

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca çalışana emsal olacak bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, mesai arkadaşlarına iftira atarak, onların dedikodularını yapan işçinin tazminatsız kovulmasını yerinde buldu.

İŞ YERİNDE DEDİKODU YAPANA 'HAKLI FESİH' UYGULAMASI

Vatan'a konuşan Avukat Cansen Erdoğan, Yargıtay kararını değerlendirdi.

‘Haklı fesih’ durumunun ortaya çıkması için hukuken geçerli sebeplerin bulunması gerektiğini belirten Erdoğan, "İş akdinin haklı nedenle feshi için geçerli sebepler de kanunla ve yargı kararları ile belirlenmektedir. Somut olayda, dedikodu yaparak işçileri birbirine düşüren sözlü uyarılara rağmen davranışlarını değiştirmeyen işçinin iş akdinin feshedilmesi durumu söz konusu" dedi.

İYİ NİYET İHLALİ VARSA TAZMİNAT YOK!

Erdoğan kıdem tazminatı ayrıntısına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesi, işverenin derhal fesih hakkını düzenlemektedir. Bu maddeye dayanarak sonlandırılan iş akitlerinde bildirim süreleri söz konusu değildir. Dolayısıyla herhangi bir ihbar tazminatı ödemesi de yapılmaz. Ahlak ve iyi niyet kurallarının ihlaline dayandırılan fesihlerde kıdem tazminatı ödemesi yapılmaz. Ancak 25.maddede belirtilen ve haklı nedenle fesih sebepleri olan sağlık sebepleri ve zorlayıcı sebeplerde doğmuş olan kıdem tazminatının işçilere ödenmesi gerekir."

İşçinin iş sözleşmesini ihlal edip etmediğinin tespitinde kanundan veya dürüstlük kuralından doğan yükümlerin de dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Cansen Erdoğan, son olarak şunları söyledi:

"Bu konudaki en önemli yükümlülük “Sadakat Yükümlülüğü” dür. Sadakat yükümlülüğü, taraflara sözleşme ilişkisinden doğan borçların ifasında, karşı tarafın şahsına, mülkiyetine ve hukuken korunan diğer varlıklarına zarar vermeme, karşılıklı duyulan güveni sarsacak her türlü davranıştan kaçınma yükümlülüğü demektir." 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...