Yaş çayın taban fiyatına büyük zam! Erdoğan açıkladı: Çiftçi desteklenecek
Rize-Artvin Havalimanı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynağı olan çay üretimi için yeni bir paket açıkladı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde artışla 6.70 kuruşa çıkarılıyor. Üretim ve istihdam tarafında işlerin planlandığı gibi gittiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “enflasyonun dizginlenerek sürdürüldüğünü” söyledi.
Rize-Artvin Havalimanı Açılış Töreni'ndeki konuşmasında “2022 yılı yaş çay alım fiyatlarının müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyen Erdoğan, “geçtiğimiz yıl yaş çay alım fiyatı kilogramda 3,87 liraydı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde artışla 6.70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan desteklemeyi de yüzde 130 artırarak 30 kuruşa çıkarıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Böylece üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre destekleme ile birlikte ortalaması yüzde 75'e gelen artışla kilogramı 7 liradan fabrikaya verebilecek.” ifadelerini kullandı.
ÇAMLIHEMŞİN’E YENİ ÇAY FABRİKASI
Cumhurbaşkanı, “Bir müjdede İkizdere Çamlıhemşinli çay üreticilerine vermek istiyorum.” dedi. “100 ton kapasiteye sahip 5 binin üzerinde üreticiye sahip çay fabrikalarının inşaatlarını projeleri var. Önümüzdeki kampanya döneminde çay alımında üretime başlayacak.” diyen Erdoğan şöyle devam etti:
“Çay fabrikalarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Arhavili vatandaşlarımız OSB kamulaştırılmasıyla ilgili müjde vermek istiyorum. Arhavi OSB'nin kamulaştırma çalışmalarının süratle tamamlanması talimatı verdim. Rize-Artvin Havalimanı'nın hayırlı olmasını diliyorum. Aliyev kardeşime şükranlarımı sunuyorum. Sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
TMO’DAN ÇİFTÇİYE YEM DESTEĞİ
Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) internet sitesinde uygulanan alım ve satış politikaları ile hububat piyasalarında istikrar sağlanırken, üreticiler ve tüketiciler arasındaki dengenin de tesis edileceği duyuruldu.
TMO, 2021 yılı hasat döneminde yaşanan kuraklığın ardından Bu kapsamda, gereken tedbirleri ivedilikle alarak iştigal alanına giren ürünlerde piyasadaki arz açığını gidermek üzere çalışmalara başladı.
Söz konusu çalışmalardan biri olan yem düzenlemeleri çerçevesinde, TMO, stoklarındaki yem ham maddelerini besici ve yetiştiriciler ile 2021 Temmuz'dan itibaren yem üreticilerine satışa açarken, bu çalışmayla hayvancılık sektörünün yem maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Yapılan uygun fiyatlı ham madde satışlarıyla hayvancılık sektörüne ve ülke ekonomisine katkı sağlandı.
ÜRETİMDE YÜKSEK HEDEF
Ülkenin arpa üretiminin bu yıl geçen yılın üzerinde olması ve son yılların en yüksek seviyesinin gelmesi hedefleniyor.
Bu nedenle TMO, normal üretim dönemlerinde üreticilerin ürün arzından olumsuz etkilenmemesi amacıyla, hasat devam ederken satış gerçekleştirmiyor. Halihazırda arpa hasadının ülkenin belirli yörelerinde başlamış olması ve kısa zamanda hasadın yaygınlaşacak olması nedeniyle, TMO'nun arpa satışlarına hasat süresince ara verilirken, arpa satışlarına 2022 hasadının tamamlanmasını müteakip yeniden başlanacak.
Türkiye'nin 2022 mısır hasadı ağustos ayından sonra başlayacağından, TMO'nun kanatlı sektörüne (yumurta ve beyaz et) ve süt üreticilerine yönelik mayıs ayında 225 bin ton mısır tahsis edildi, teslimat süreci de başladı.