Tgrt Haber

Üçlü teyit sisteminin detayları belli oldu: Yastık altı altınlardan kar etmenin yolu

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Şubat 2022 15:16
Yastık altı altınlar 'üçlü teyit sistemi' ile ekonomiye kazandırılarak hem altının değeri korunacak hem de TL cinsinden kazanç sağlanacak.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik tedbirlerin ayrıntıları belli oldu. Banka, kuyumcu ve rafineri arasında ‘üçlü teyit sistemi’ oluşturulacak. Kişiler kuyumcular üzerinden altınlarını sisteme aktarıp sistemden çekebilecek.

Yastık altı altınlar 'üçlü teyit sistemi' ile ekonomiye kazandırılarak hem altının değeri korunacak hem de TL cinsinden kazanç sağlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için, karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açılarak değer korumasından faydalanılabileceğini açıklamıştı.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan yeni sistem ile ilgili Bakanlık’tan alınan bilgilere göre; bankalar ve rafineriler arasındaki işbirliği yeni sistem ile daha sıkı olacak, kuyumcular ve rafineriler anlaşarak kendi dağıtım ve toplama kanallarını oluşturacak.

Vatandaşlar meskuk, ziynet, işlenmiş ve hurda gibi fiziki altınlarını kuyumcular üzerinden sisteme aktaracak ve sistemden çekebilecek. Altınların teslimi ve çekimi sürecinde vatandaşların mağduriyet yaşamasını engelleyecek teknolojik altyapı rafineriler tarafından oluşturulacak. Bankalar da doğrulama altyapıları ile bu teknolojik altyapıyı destekleyecek.

ÜÇLÜ TEYİT SİSTEMİ

Banka, rafineri ve kuyumcu arasında bir teyit ya da mutabakat sistemi oluşturulacak. Fiziki altınını teslim eden vatandaş, isterse teslim ettiği altının Türk lirası karşılığının TL cinsi hesaplarına isterse bankalarda bulunan altın hesaplarına aktarımını talep edebilecek. Anlaşmaya göre bu aktarım işlemi ise rafineri ya da kuyumcu tarafından anlık olarak gerçekleştirilecek. Aktarım işlemi tamamlandığında sistem tarafından işlemin yapıldığına dair bilgilendirme sağlanacak. Bu adımların sonucunda ilgili kişi fiziki altınını kuyumcuya teslim ederek işlemini bitirmiş, fiziki altınının karşılığını bankaya TL veya altın olarak aktarmış olacak.

Bu yöntemle ekonomiye kazandırılan fiziki altın kuyumcu aracılığıyla rafineriye teslim edilecek. Sonraki adımda ise rafinajı yapılan altın rafineri tarafından bankaya iletilecek. Böylece söz konusu fiziki altın, karşılık olarak banka nezdinde tutulacak.

RAHATLIKLA GERİ ÇEKİLEBİLECEK

Ekonomik sisteme aktarılan altının tasarrufunu kişiler, bankada altın veya TL olarak istediği şekilde değerlendirdikten sonra fiziki olarak tekrar geri çekmek istediklerinde kuyumcu ve banka dağıtım kanalları üzerinden rahatlıkla çekebilecek.

ALTININ DEĞERİ KORUNARAK KAZANÇ SAĞLANACAK

Bankalar tarafından hali hazırda bulunan altına ilişkin hesap türlerine ek olarak yeni hesap türleri üzerinde çalışma yapılacak. Ayrıca, hesap sahibine ekonomiye kazandırılan altın karşılığında bankalar tarafından diğer bankacılık ürünlerinde kredi faiz oranı indirimi gibi çeşitli avantajlar sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yeni sistem ile bankalara aktarılan fiziki altın karşılığı TL tutarların "Altın Dönüşümlü TL Mevduat / Katılım Hesaplarında" değerlendirilebilmesini teminen gerekli düzenleme çalışmaları yapılacak. Bunun sonucunda da kişi hem tasarrufunun değerini korumuş hem de TL cinsi kazanç sağlamış olacak. Vatandaşların tercihleri doğrultusunda finansal sisteme aktarılan altınlar nemalandırılabilecek.

ÇEYREK HESABI UYGULAMASI BAŞLIYOR

Yeni sistemin yanında kişilerin darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak 1 Mart'tan itibaren kamu ve katılım bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açma uygulaması da başlayacak

Konu örnek ile anlatılacak olursa, 10 çeyrek altınını banka şubesine götüren bir kişi, açtığı altın hesabının bakiyesinin takibini çeyrek altın cinsinden yapabilecek. Kişi bu çeyrek altın hesaplarında belirlenen şekillerde değerlendirildikten sonra bire bir hesabında gözüken altın miktarını fiziki olarak çekebilecek. Bu süreçte bankalara gerekli ekspertiz desteğini darphane sağlayacak. 15 Mart'tan itibaren çeyrek katılım ve vadeli hesaplar uygulaması da uygulamaya alınacak.

SİSTEM VE TEKNOLOJİ ALTYAPININ GELİŞTİRİLMESİ

Halihazırda rafineri ve bankaların sahip oldukları kuyumcu ağları toplama kanallarının genişletilmesi için yaygınlaştırılacak, mart ayından itibaren her ilde en az bir kuyumcu olacak şekilde 1500'ün üzerinde kuyumcu sisteme dahil olacak.

Bankalar bütün illerde en az bir şubesini bu sistemle ilişkilendirecek. Bugüne kadarki uygulamalardan farklı olarak bankaların bazı şubeleri altın toplama sürecinde toplama işlemlerine sürekli aracılık edecek.

Toplama ve teslim işlemleri rafineri, banka ve kuyumcuların ayrı ayrı altyapıları üzerinden gerçekleştirmesi yerine, bu işlemlerin ortak bir platform üzerinden yapılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Bu şekilde hem altın tasarruf talebi sağlanmış olacak, hem de doğrudan fiziki altın üretimine neden olmayacak şekilde dijital altın çalışmalarına hız verilecek.

Yatırımcılar, bankalarda bulunan altın hesaplarının transfer işlemlerini Takasbank tarafından uygulamaya koyulan altın transfer sisteminin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi yoluyla kolaylıkla gerçekleştirebilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...