Yatırımcı kararsız kaldı, uzmanlardan net uyarı geldi: Borsa mı, altın mı?
Türkiye’de seçimlerin yaklaşması yurt dışında ise finans sektörü ve para piyasalarındaki belirsizlikler yatırımcının “Altın mı yoksa borsa mı?” ikileminde kalmasına neden oldu. Borsa geçtiğimiz yıldan itibaren Türk yatırımcı tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olurken yılbaşından bu yana yüzde 10’a yakın kaybetti. Ekonomik dalgalanma dönemlerinde yatırımcının güvenli limanı altının gelecek günlerde rekor kırması bekleniyor. Peki, uzmanlar ne diyor? Yatırımcının tercihi hangi yönde olmalı?
Kısa süre önce yaşanan deprem felaketi sonrası Türkiye seçim sürecine doğru adım adım ilerliyor. Yurt dışında ise enflasyon odaklı ekonomi politikaları ve bankaların faiz kararları yakında takip ediliyor. Türk yatırımcı geçtiğimiz yıl borsayı keşfetti ve Borsa İstanbul’a gelen yatırımcı sayısı rekor seviyelere yükseldi. Bununla beraber deprem borsada kayıpların derinleşmesine neden oldu. Altın ise uzun yıllardır güvenli bir yatırım aracı olma özelliği korumaya devam ediyor. Yatırımcı ise birikimlerini nasıl değerlendireceği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.
BANKA, HOLDİNG VE GIDA PERAKENDESİNDEN DAHA İYİ PERFORMAN BEKLİYOR
Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim belirsizlikleri ve küresel piyasalarda artan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler Borsa İstanbul'da volatiliteyi artırdı. Geçen yıl yaklaşık yüzde 200 getiri sağlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 2023'e zayıf bir başlangıç yaparken, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası alınan tedbirlerle tekrar toparlanmaya çalışırken beklenen yükselişi bir türlü yapamıyor. Bir yandan, 2023'ün birinci çeyrek bilançolarına yönelik beklentiler şekillenmeye başladı. Diğer taraftan da siyaset cephesinde yaşanan seçim hareketliliğine bağlı olarak oynaklığın tekrar artmaya başladığı görülüyor.
Seçimlere yönelik senaryoları değerlendiren uzmanlar ekonomi politikalarının kademeli olarak normalleştiği bir senaryoda banka, holding, gıda perakendesi gibi geride kalmış sektörlerin endekse göre daha iyi performans göstermesini bekliyor. Uzmanlar ayrıca mevcut ekonomi politikalarının devam ettiği bir senaryoda ise uluslararası mal ve hizmet üreten şirketlerin daha iyi performans göstereceği görüşünde.
GRAM YENİ REKORLAR KIRABİLİR
Yurtdışında ise yüksek seyreden enflasyon endişeleri ile faiz artırmaya devam eden global merkez bankaları, ABD ve Avrupa üzerinde baskı oluşturan bankacılık krizi, içeride deprem ile birlikte büyüme ve enflasyon dinamikleri üzerindeki bozulma, seçim tarihinin netleşmesi ve merkez bankamızın geleceğe yönelik para politikasındaki belirsizlik yurtiçi yatırımcıların ana odağı haline geldi. Tüm bu gelişmelerin etkisiyle Ons altın 2009 dolara yükselerek son bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken gram altın da tarihi zirvesini 1.234 lira seviyesine çıkardı. Uzmanlar ons altında tarihi zirvesi olan 2075 doların geçilmesi durumunda yükselişin hız kazanabileceğini, içeride ise dolar kurunda yaşanacak yükselişin de etkisiyle gram tarafında yeni rekorlar kırılabileceği görüşünde.
HİSSE VE ALTIN ORANI YÜKSEK AĞIRLIĞA SAHİP OLMALI
Borsada alternatifsizlik temasının ortadan kalkması ve seçim belirsizliğinin yatırımcı tercihlerinde etkili olmaya başladığını söyleyen GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, yerli yatırımcıların tasarruflarını değerlendirme konusunda ince eleyip sık dokuduğu bir dönem yaşadığını söyledi. Ayyıldır, “2023 yılındaki tasarrufların değerlenmesi hususunda seçici ve dengeli bir portföy oluşturması yerli yatırımcıların riskini minimize edebilmesi adına önemli. Her ne kadar hayal kırıklığı yaratan bir ilk çeyrek performansı izlense de global ile kıyasladığımızda çarpan bazında oldukça uygun borsamız ve kıymetli şirketlerimiz söz konusu. Ek olarak global tarafta merkez bankalarının faiz artırımı tarafında tünelin sonundaki ışığın görülmesi, değerli metallerin iyi bir performans sergilemesini sağlayabilir. Bu açıdan yatırımcıların portföy tercihlerinde hisse ve altın oranı en yüksek ağırlığa sahip olmalıdır diyebiliriz. Burada yapılan en büyük hata tasarruflarının hepsinin sadece bir finansal varlıkta değerlendirilmesidir. Bu açıdan portföy tercihi içerisinde borsa ve altın tasarruflarının ayrı ayrı ele alınması riski minimize etmek adına önemlidir. Burada portföy içerisinde Altın mı yoksa Borsa mı ağırlığı daha fazla olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
ALTINDA YENİ REKORLAR GELİYOR
Bankacılık krizi ve Fed’in faiz artışlarında sona yaklaştığı beklentisinin altının değer kazanmasında etkili olduğunu söyleyen, Altın ve Para piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, “Faiz artırımı ve altın talebi ters yönde işliyor. Yatırımcılar, 2023’te Fed’in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisini koruyorlar. Bu beklenti ise altın fiyatlarını güçlü tutuyor. Fed yetkilileri ise enflasyona dem vurarak, bankacılık konusunun yatışması ile faiz artırımlarına devam edilmesine yönelik açıklamalarda bulunuyorlar. Merkez bankalarının faiz politikalarının yanı sıra jeopolitik tarafta da gelişmeler devam ediyor. Rusya’nın Ukrayna sınırına nükleer silah yerleştirme planladığı haberleri ise yine altına olan talebi artıran gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor. Merkez bankaları düzeyinde ise Çin Merkez Bankası altın alımlarına devam ediyor. Teknik olarak ons altının 1960 dolar üzerinde kalması yükselişin devamı için önem arz ediyor. 2000 dolar seviyesinin üzerinde ise yeniden zirve seviyeler 2075 dolarları konuşmaya başlarız ve bu kez güçlü yükseliş gelebilir. 1950 dolar altında ise 1910 ve 1880 dolar seviyeleri destek olarak takip edilecek” diye konuştu.
GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
ANLIK BORSA HAREKETLERİ İÇİN TIKLAYIN