Yaz saati ile 6 milyarlık tasarruf
Türkiye, sürekli yaz saatinin meyvelerini topladı. Yılda 1,9 milyon kişinin elektrik ihtiyacı kadar tasarruf sağlanmış oldu.
Gün aşığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 2016 yılında başlayan sabit yaz saati uygulaması ile Türkiye, bugüne kadar 6 milyar lira tasarruf etti. İTÜ tarafından hazırlanan ‘Sabit Saat Uygulaması Değerlendirme Raporu’na göre 08.30-17.30 saatleri arasında daha fazla gün ışığından yararlanıldı.
Türkiye’deki toplam elektrik tüketimi göz önüne alındığında;
06.00-09.00 saatleri arasında elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış,
17.00-18.00 saatlerinde toplam elektrik tüketiminde azalış,
20.00 civarında ise elektrik tüketiminde artış gözlendi.
TASARRUF 1,9 MİLYON KİŞİNİN ELEKTİRİK İHTİYACI KARŞILANDI
Ancak, pik saatlerde meydana gelen bu değişimlerin tamamı değerlendirildiğinde elektrik tüketiminin düştüğü ve tasarruf sağlandığı görüldü. Türkiye, kalıcı yaz saati uygulaması ile her yıl 1 milyar lirayı aşan oranlarda tasarruf elde etti. Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,8 milyar kilovatsaati buldu. Kişi başı elektrik tüketiminin 3661 kilovatsaat olduğu dikkate alındığında 1,9 milyon kişinin bir yıllık elektrik ihtiyacı buradan elde edilen tasarrufla sağlanmış oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise farklı fiyat tarifelerinin uygulandığı üç zamanlı tarifeye göre 5,94 milyar lira civarında hesaplandı.