Asgari Ücret Komisyonu 2023 asgari ücret ara zammını belirledi. 7 milyondan fazla çalışanı yeni maaşı 11 bin 402 TL olarak açıklandı. Artış pek çok kesimde maaşları ve ödemeleri de değiştirdi. 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı başta olmak üzere, engelli maaşı ve işsizlik maaşı alanların aylıkları arttı, kıdem tazminatları yükseldi. Staj ücretleri, rapor paraları, isteğe bağlı sigorta primi ve GSS primi de zamdan etkilendi. İşte kalem kalem asgari ücretin etkileyeceği ödemeler…
7 milyondan fazla çalisani ve dolayli olarak toplumun tamamini ilgilendiren asgari ücret ara zam görüsmelerinden sonuç çikti. Isçi kesimi TÜRK-IS, isveren tarafi TISK ayni masada yeni asgari ücretin belirlenmesi için bir araya geldi. Kritik toplanti sonrasinda yeni asgari ücret belirlendi. Rakami 11 bin 402 TL olarak açiklandi.
2023 yili asgari ücretine yapilacak ara zam pek çok kesimde maaslari da degistirecek. 65 yas ayligi yani yaslilik maasi basta olmak üzere, engelli maasi ve issizlik maasi alanlarin maaslari artacak, kidem tazminatlari yükselecek, staj ücretleri, rapor paralari istege bagli sigorta primi ve GSS primi de zamdan etkilenecek.
Asgari ücret zammi sadece çalisanin maaslarini degistirmiyor, artis pek çok kesimi de etkiliyor. Yeni asgari ücret artisina göre basta 65 yas ayligi olmak üzere, engelli maasi ve issizlik maasi alanlarin da maaslari da degisti.
Çalisanlarin kidem tazminatlarinda artis oldu. Stajyer ücretleri, rapor paralari istege bagli sigorta primi ve GSS primi de asgari ücret zammindan dogrudan etkilenen kalemler arasinda. Milyonlarca kesimin ödemelerinde yüzde 34 zam orani kadar artis olacak.
2023 yili asgari ücret ara zammi issizlik maasini da etkiliyor. Yapilan yüzde 34’lük artis issizlik ödenegini de yansiyacak. Is Kanunu’na göre, çalisanin ortalama brüt kazancinin yüzde 40’i kadar issizlik maasi ödeniyor. En fazla issizlik ödenegi ise aylik brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. 2023 asgari ücretine yapilacak yüzde 34’lük zam yilin ikinci yarisi için issizlik maaslarinda da degisiklige neden olacak. . Yeni zamla Issizlik maasi en düsük 3 bin 972 lira iken 5.322 liraya yükselmis oldu.
2023 yili ikinci yarisi için belirlenecek asgari ücret ara zammi, 65 yas ayligi olarak bilinen yaslilik maasini da degistirecek. Ocak ayinda yapilan zamla yaslilik ayligi 2 bin 604 TL’ye çikmisti. 65 yas ayligi, yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte zamlandi. 65 yas ayligi 2 bin 604 TL iken 3.489 liraya yükselmis oldu.
Engelli ayligi da yeni asgari ücret ile birlikte yükseldi. 2023 yili ilk 6 ayi için yüzde 40-69 oranlarinda engelliligi bulunanlar için engelli ayligi 1738 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik orani olanlar için ise engelli ayligi 2 bin 609 lira olarak belirlenmisti. Gelen zam orani ile birlikte bu tutarlar da artti. Engelli maasina yüzde 34 zam geldi. Buna göre yüzde 40-69 oranlarinda engelliligi bulunanlarin maasi 2330 liraya yükselirken, yüzde 70 ve üzerinde engellilik orani olanlar için ise bu rakam 3201 lira olarak açiklandi.
Okullardan isletmelere ve sirketlere staj için giden lise ve Üniversite ögrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret artis orani kadar yani yüzde 34 oraninda yükseldi. Staj yapan ögrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydiyla ücret aliyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 zam gelmesiyle birlikte staj ücreti 3420 lira oldu.
Emeklilik için askerlik ve dogum borçlanmalari da 2023 asgari ücret ara zammi ile birlikte artti. Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayisi yeterli olmayanlar için taninan dogum ve askerlik borçlanmasi tutari da asgari ücret zammi kadar yani yüzde 34 oraninda artti. Asgari ücret zammi ile birlikte en düsük prim günlük 143 lira, en yüksek de 730 lira olmus oldu.
Genel Saglik Sigortasi (GSS) primleri de 2023 yilinda asgari ücret ara zammi kadar artiyor. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altinda olan kisilerin primlerini devlet karsiliyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. 2023 asgari ücret zammi ile birlikte GSS primleri de zamli olarak ödenecek. Buna göre genel Saglik Sigortasi (GSS) primini aylik 300,24 TL olarak uygulanirken 402 liraya yükselmis oldu.
Asgari ücretli bir çalisanin 1 yillik çalismasinin karsiliginda hak ettigi kidem tazminati yeni asgari ücretle birlikte yükseldi. Asgari ücretlinin kidem tazminati tavani 10.008 lira düzeyinde iken 13.410 liraya yükselmis oldu.
Sigortali bir çalisanin, hastalik, is kazasi, dogum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan yetkilendirilmis olan saglik kuruluslari veya hekim raporlarinda yazan istirahat süresince geçici bir süre is yapamamasi durumunda verilen geçici is göremezlik raporunda ise gidemedikleri süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kisiye ödedigi rapor paralari bulunuyor. Asgari ücretlilerin 2023 yili için ayakta tedavi ve yatarak tedavide günlük rapor parasi da artti. Buna göre, asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesiyle birlikte ayakta tedavide günlük 300 lira, yatarak tedavide ise 224,76 lira ödeme yapilacak.
Istege bagli sigortalilikta ödenecek prim tutarini kisi kendi belirlese de primin üst ve alt siniri var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katinin yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor. Bu rakamlarin da asgari ücrete gelen zamla birlikte artti.
Çalisanlarin her ay brüt maaslarindan yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktariliyor. 45 yas alti çalisanlarin isverenleri tarafindan sisteme dahil edilmesine imkan taniyan otomatik BES’te maaslardan yapilan kesinti tutari da gelen zamla birlikte artti.