Tgrt Haber

Yeni asgari ücret ile maaşlar ve ödemeler değişti! İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, yaşlılık ve engelli maaşı zamlandı!

20 Haziran 2023 12:04 - Güncelleme : 20 Haziran 2023 13:03
Yeni asgari ücret ile maaşlar ve ödemeler değişti! İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, yaşlılık ve engelli maaşı zamlandı!

Asgari Ücret Komisyonu 2023 asgari ücret ara zammını belirledi. 7 milyondan fazla çalışanı yeni maaşı 11 bin 402 TL olarak açıklandı. Artış pek çok kesimde maaşları ve ödemeleri de değiştirdi. 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı başta olmak üzere, engelli maaşı ve işsizlik maaşı alanların aylıkları arttı, kıdem tazminatları yükseldi. Staj ücretleri, rapor paraları, isteğe bağlı sigorta primi ve GSS primi de zamdan etkilendi. İşte kalem kalem asgari ücretin etkileyeceği ödemeler…

7 milyondan fazla çalışanı ve dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren asgari ücret​ ara zam​ görüşmelerinden sonuç çıktı. İşçi kesimi TÜRK-İŞ​, işveren tarafı TİSK​ aynı masada yeni asgari ücretin belirlenmesi için bir araya geldi. Kritik toplantı sonrasında yeni asgari ücret belirlendi. Rakamı 11 bin 402 TL olarak açıklandı.

2023 yılı asgari ücretine yapılacak ara zam pek çok kesimde maaşları da değiştirecek. 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı başta olmak üzere, engelli maaşı ve işsizlik maaşı alanların maaşları artacak, kıdem tazminatları yükselecek, staj ücretleri, rapor paraları isteğe bağlı sigorta primi ve GSS primi de zamdan etkilenecek.

YENİ ASGARİ ÜCRET KİMLERİ ETKİLEYECEK?

Asgari ücret zammı sadece çalışanın maaşlarını değiştirmiyor, artış pek çok kesimi de etkiliyor. Yeni asgari ücret artışına göre başta 65 yaş aylığı olmak üzere, engelli maaşı ve işsizlik maaşı alanların da maaşları da değişti.

Çalışanların kıdem tazminatlarında artış oldu. Stajyer ücretleri, rapor paraları isteğe bağlı sigorta primi ve GSS primi de asgari ücret zammından doğrudan etkilenen kalemler arasında. Milyonlarca kesimin ödemelerinde yüzde 34 zam oranı kadar artış olacak.

Yeni asgari ücret ile maaşlar ve ödemeler değişti! İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, yaşlılık ve engelli maaşı zamlandı!

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE ZAM GELDİ

2023 yılı asgari ücret ara zammı işsizlik maaşını da etkiliyor. Yapılan yüzde 34’lük artış işsizlik ödeneğini de yansıyacak. İş Kanunu’na göre, çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. 2023 asgari ücretine yapılacak yüzde 34’lük zam yılın ikinci yarısı için işsizlik maaşlarında da değişikliğe neden olacak. . Yeni zamla İşsizlik maaşı en düşük 3 bin 972 lira iken 5.322 liraya yükselmiş oldu.

65 YAŞ MAAŞI ARTTI

2023 yılı ikinci yarısı için belirlenecek asgari ücret ara zammı, 65 yaş aylığı olarak bilinen yaşlılık maaşını da değiştirecek. Ocak ayında yapılan zamla yaşlılık aylığı 2 bin 604 TL’ye çıkmıştı. 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte zamlandı. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL iken 3.489 liraya yükselmiş oldu.

ENGELLİ MAAŞI ZAMLANDI

Engelli aylığı da yeni asgari ücret ile birlikte yükseldi. 2023 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 1738 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 2 bin 609 lira olarak belirlenmişti. Gelen zam oranı ile birlikte bu tutarlar da arttı. Engelli maaşına yüzde 34 zam geldi. Buna göre yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanların maaşı 2330 liraya yükselirken, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise bu rakam 3201 lira olarak açıklandı.

Yeni asgari ücret ile maaşlar ve ödemeler değişti! İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, yaşlılık ve engelli maaşı zamlandı!

STAJYER MAAŞLARINDA ZAM GELDİ

Okullardan işletmelere ve şirketlere staj için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret artış oranı kadar yani yüzde 34 oranında yükseldi. Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydıyla ücret alıyor. Asgari ücretin yüzde 34,04 zam gelmesiyle birlikte staj ücreti 3420 lira oldu.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI ÖDEMELERİ ZAMLI ÖDENECEK

Emeklilik için askerlik ve doğum borçlanmaları da 2023 asgari ücret ara zammı ile birlikte arttı. Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar yani yüzde 34 oranında arttı. Asgari ücret zammı ile birlikte en düşük prim günlük 143 lira, en yüksek de 730 lira olmuş oldu.

GSS PRİMİ ARTTI

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de 2023 yılında asgari ücret ara zammı kadar artıyor. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. 2023 asgari ücret zammı ile birlikte GSS primleri de zamlı olarak ödenecek. Buna göre genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 300,24 TL olarak uygulanırken 402 liraya yükselmiş oldu.

Yeni asgari ücret ile maaşlar ve ödemeler değişti! İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, yaşlılık ve engelli maaşı zamlandı!

 

KIDEM TAZMİNATI YÜKSELDİ

Asgari ücretli bir çalışanın 1 yıllık çalışmasının karşılığında hak ettiği kıdem tazminatı yeni asgari ücretle birlikte yükseldi. Asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10.008 lira düzeyinde iken 13.410 liraya yükselmiş oldu.

RAPOR ÜCRETLERİ ARTTI

Sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamaması durumunda verilen geçici iş göremezlik raporunda işe gidemedikleri süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği rapor paraları bulunuyor. Asgari ücretlilerin 2023 yılı için ayakta tedavi ve yatarak tedavide günlük rapor parası da arttı. Buna göre, asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesiyle birlikte ayakta tedavide günlük 300 lira, yatarak tedavide ise 224,76 lira ödeme yapılacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ YÜKSELDİ

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor. Bu rakamların da asgari ücrete gelen zamla birlikte arttı.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ KESİNTİLERİ

Çalışanların her ay brüt maaşlarından yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES’te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da gelen zamla birlikte arttı.

 

 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...