Tgrt Haber

Yeni asgari ücretle birlikte neler değişiyor? Uzman isim kalem kalem anlattı: 1 Temmuz'da dikkat

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
20 Haziran 2023 13:30 - Güncelleme : 20 Haziran 2023 13:52

Milyonlarca insanın odaklandığı asgari ücret yüzde 34’lük zamla 11 bin 402 lira olarak açıklandı.  Peki asgari ücret diğer gelir ve kesintileri nasıl etkileyecek? İşte asgari ücretin işsizlik maaşı, sosyal yarım, stajyer ücretleri, rapor ücretleri, BES kesintisine etkileri…

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret​ açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu​, asgari ücrete yapılacak ara zam​ oranını belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında asgari ücret yüzde 34’lük zamla 11 bin 402 lira olarak açıklandı.  Asgari ücretin bürüt maaşı 13.414, işverene maliyeti 15 bin 761 lira oldu. Asgari ücret desteği işçi​ başına 500 lira verilecek. Peki asgari ücret işsizlik maaşını, sosyal yarımları, stajyer ücretleri, rapor ücretlerini, BES kesintisini nasıl etkileyecek? TGRT Haber’de SGK Uzmanı Emin Yılmaz, kalem kalem asgari ücretin etkileyeceği diğer ücretleri anlattı. 

ASGARİ ÜCRET DİĞER ÜCRETLERİ NASIL ETKİLEYECEK? 

İşsizlik maaşı: asgari bürüt ücretin yüzde 40’ı ile yüzde 80’ı arasında bir maaş​ alınabiliyor. En düşük işsizlik maaşı 5 bin 365 liraya yükseltildi. En yüksek işsizlik maaşı ise 10 bin 731 liraya çıktı. 

Borçlanmalar:  Asgari ücretin yüzde 32’si üzerinden değerlendiriliyor. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması günlük 106 liradan 143 liraya çıktı. 1 temmuzdan itibaren bu rakam 143 liraya yükseltilecek. 

Yeni asgari ücretle birlikte neler değişiyor? Uzman isim kalem kalem anlattı: 1 Temmuz'da dikkat

Kıdem tazminatı: Taban ücreti asgari bürüt ücrete endekslidir. Bir yıla karşılık 13 bin 414 liraya çıktı. 

İsteğe bağlı sigorta: Yeni yasa tasarısıyla isteye bağlı olarak ev hanımlarına 3’te 1 destek verilecek. Bu da asgari bürüt ücretin yüzde 32’sine tekabül ediyor. Aylık bazda 4 bin 292 liraya yükseldi, üçte biri de hazineden karşılanacak. 

BES: Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için bürüt ücret üzerinden yüzde 3 kesinti yapılıyor. Bu kesinti 402 liraya yükselmiş oldu. 

Stajyer ücreti: Asgari ücretin üzerinden belirleniyor. Bu ücret de 3 bin 420 liraya çıktı. 

Rapor ücretleri: Ayakta tedavide 3’te 2, yatarak tedavide 3’te 1 oranında ödeme yapılıyor. Günlük rakam üzerinden belirlenir. Ayakta tedavide günlükte 298 lira, yatarak tedavide 149 lira rapor ücreti alabilecekler.

Sosyal yardım: 40’a yakın sosyal yardım var, bunlar memur maaş katsayısı üzerinden belirleniyor. Ancak bu sosyal yardımlarından  faydalanmak için hane içinde bulunan kişi başı gelir asgari net ücretin 3’te 1’inin altında olması lazım.  Asgari ücrette yükseldiği için hanede kişi başı gelir 3.800 liranın altındaysa sosyal yardımlara hak kazanılabiliyor. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...