Tgrt Haber

Yeni düzenlemeler sonrası KKM'de artış devam ediyor: 28,2 milyar TL yükseldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
06 Nisan 2023 16:43 - Güncelleme : 06 Nisan 2023 16:49
Yeni düzenlemeler sonrası KKM'de artış devam ediyor: 28,2 milyar TL yükseldi

Kur korumalı mevduat rekor artışlara devam ediyor. KKM mevduatlarının büyüklüğü geçen hafta 28,2 milyar TL artışla 1,7 trilyon TL oldu.

Kur korumalı mevduatlarla ilgili geçtiğimiz hafta ardı ardına önemli düzenlemeler yapıldı. Bununla beraber KKM​ hesaplarında rekor üzerine rekor kırılmaya devam ediyor.Bloomberg’te yer alan habere göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 31 Mart haftasında kur korumalı mevduatlar 28,2 milyar TL'lik artışla 1,7 trilyon TL'ye ulaştı. Böylelikle kur korumalı mevduatlarda yeni rekor büyüklük kaydedildi. 31 Mart haftasında yaşanan artış son 3 haftanın en ılımlı artışı oldu.

HANGİ YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI?

KKM hesaplarında politika faizinin 3 puan üzerinde azami faiz uygulanıyordu. Türk lirasıkur korumalı mevduat​ hesaplarına uygulanacak faiz oranı​, bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenecek. İkinci olarak yapılan düzenlemede ise tarih kapsamı genişletildi. Türk Lirası’na geçişlerde 31 Aralık 2022 son tarih olarak kabul ediliyordu. Yeni düzenlemede Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık'a kadar açılmış olması şartı, 31 Mart 2023'e uzatıldı.

ALTIN HESAPLARINA DA YENİLİK GELDİ

Bir değişiklikte altın hesaplarına geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan ayrı düzenlemeyle bu hesaplarda da vade sınırlaması kaldırıldı. Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yer alan "Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır" ifadesi değiştirildi. Yeni fıkrada "Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir" ifadeleri kullanıldı.

 

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...