Tgrt Haber

Asgari ücret ve memur emeklileri için çarpıcı tahmin: Memur emeklisi maaşı 10 bin lira olabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İHA, AA
31 Ekim 2022 14:36 - Güncelleme : 31 Ekim 2022 15:07
Asgari ücret ve memur emeklileri için çarpıcı tahmin: Memur emeklisi maaşı 10 bin lira olabilir

Milyonlarca kişi asgari ücrete yapılacak olan zammı bekliyor. Temmuz ayında asgari ücrete rekor bir zam yapılarak 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Buna karşın enflasyon rakamlarında yaşanan artış ve buna bağlı olarak alım gücünde düşüşlerin olması yeni zam ihtimalini ortaya çıkardı. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak zammın ne kadar olacağına kadar verecek. Öte yandan yıl sonu enflasyon oranı da rakamın belirlenmesinde etkili olacak. Uzmanlar ise asgari ücretin 9 bin 86 TL olabileceğini söylüyor. Diğer yandan en düşük memur emeklisi maaşının 10 bin lira olabileceği ifade ediliyor.

Asgari ücrete yapılacak olan  zam​ ekonominin gündeminde geniş yer tutarken, enflasyon​ rakamlarına bağlı olarak yapılacak olan emekli ve memur​ maaşlarına yönelik zamda vatandaşın gündeminde yerini aldı. Zamlarla ilgili çok sayıda rakam telaffuz edilirken uzmanlar da hesaplamalar yaparak tahminlerde bulunuyor. 

İŞÇİ VE MEMUR ENFLASYONA KARŞI KORUNACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan​ asgari geçim zammı için yaptığı açıklamalarda sık sık ‘vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ vurgusu yapıyor. Diğer yandan kısa süre önce yaptığı bir açıklamada “Zaten şu ana kadar yapmış olduğumuz asgari ücret​ tespit rakamları noktasında son asgari ücret rakamını Aralık'ta yapacağız. Tekrar değerlendirme yapıp yeni adı inşallah yıl sonu itibariyle atacağız. 2023'e girerken çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. Asgari ücreti yükseltirken getirdiği yükün tamamını işverenin üzerine bırakmadık. Onu da üzerimize aldık, üretimi korumuş olduk. Devlet olarak fedakarlıkta bulunarak tüm ücretlilerin asgari ücrete kadarki kısmından vergileri kaldırdık. İşçi memur ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlara vergi istisnası kaynaklı ilave geliri sağladık. İşçilerimizi enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında önlemek birinci önceliğimiz. Bu bir ara artış idi. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için asıl tespiti inşallah önümüzdeki Aralık'ta yapacağız” ifadelerine yer vermişti.

DEĞİŞEN ENFLASYON RAKAMLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; enflasyon beklentisini güncelleyerek yüzde 60,4'den yüzde 65,2'ye çıkardı. Açıklanan beklentiler doğrultusunda asgari ücrete 3 bin 586 liralık zam yapılarak 9 bin 086 Türk Lirası olabileceği ifade edildi. 

“9 BİN 086 TL’YE YÜKSELTİLEBİLİR”

Bu rakamı destekleyen bir açıklama da Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner’den geldi. Tufaner’e göre; asgari ücret 9 bin 86 TL’ TL’ye yükselebilir. Tufaner yaptığı açıklamada, “4,8 puanlık yukarıya doğru revizyona giden merkez bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65,2’ye çekti. Bu revizyon, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65,2’den daha yüksek gelmesine işaret ediyor. Yılın üçüncü çeyreğinde TÜFE yüzde 83,45, ÜFE ise yüzde 151,50 olarak gerçekleşti. Yılın son çeyreğine ilişkin enflasyon verileri henüz görülmedi” ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI 10 BİN 40 TL OLABİLİR

Memur emeklilerinin zamları hakkında da yorumda bulunan Tufaner açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yıl sonu enflasyon beklentisine göre, halihazırda 3 bin 500 TL olan emekli maaşı yüzde 65,2 enflasyon zammıyla 5 bin 782 TL olurken, en düşük memur emeklisi maaşı ise 10 bin 40 TL’ye yükselmiş olacak.

Kaynak: İHA, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...