Tgrt Haber

Gram altın ve dolar yükselecek mi? İslam Memiş, 'yeni bir dönem başlıyor' diyerek tahminini açıkladı

23 Mart 2022 17:22 - Güncelleme : 23 Mart 2022 17:57

Rusya-Ukrayna savaşının belirsizliği, Merkez Bankalarının açıklamaları, ABD’nin kripto para hazırlıkları…. Para ve altın piyasaları pek çok faktörün etkisi altında yönünü belirlemeye çalışıyor. Düşüş yaşayan gram altında yeniden toparlanmalar söz konusu. Dolar ise dengelenme çabalarını sürdürüyor. Peki altın ve dolar ne olacak? Kripto paraları ne bekliyor? Altın fiyatı tahminleriyle ünlü ekonomist İslam Memiş, yatırımcıları uyararak “Küresel ekonomiden yeni bir dönem başlıyor” dedi.

Para ve altın piyasaları her an yeni gelişmelere gebe. Rusya-Ukrayna arasındaki müzakereler ve Merkez Bankalarının baskılamalarından dolayı birkaç gündür düşen gram altın yeniden toparlanmaya başladı. Öte yandan ABD Devlet Başkanı Joe Biden’ın yeni dünya düzeninden bahsetmesi akıllara küresel piyasaların yeniden dizaynını getirdi. Ayrıca bazı ulus devletlerin kripto paralarını tanıma olasılıkları Bitcoin’i yukarıda tutuyor. Peki son gelişmeler ışığında para ve altın piyasalarını neler bekliyor? Gram altın yükselişe devam edecek mi? Dolar kaç lira olacak? Finans analisti İslam Memiş, yatırımcılara kritik tavsiyeler verdi.

“GRAM ALTIN 900 TL ALTINA SARKAR”

Son birkaç gündür Merkez Bankalarının açıklamalarıyla baskılanan gram altın yeniden yükselişe geçti. Amerikan tahvil faizlerinin düştüğüne dikkat çeken Memiş, bunun ons altın fiyatlarını tetiklediğini söyledi. 1.935 dolar seviyesine kadar ons altında bir yükseliş ve dolarda geri çekilmeler gördüklerini belirten Memiş, buna bağlı olarak gram altında yükselişeler yaşandığını kaydetti. Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gram altında 900-920 TL arasına bir sıkışma durumu var. Kendine tam olarak bir yön belirleyemedi. Bankaların  makaslarının dalgalanmaya bağlı olarak genişlediğini görüyoruz. 900 TL altına sarkma ihtimali yüksek. Ons altın da 1.900-1.950 dolar arasında bir bant aralığına sıkıştı. Gram altın doları takip etmeye devam ediyor. Haliyle hareketlenmeler yaşıyor.”

DİJİTAL PARA SİSTEMİ GELİYOR

Dolardaki bant aralığının 14.70 ile 14.90 arasında olduğunu kaydeden Memiş, doların dengelenme çabasını sürdürdüğünü kaydetti. Tekrar Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile ilgili pozitif yöndeki açıklamalara dikkat çeken Memiş, kişilerin bu sistem içinde kalmasının kur ataklarının önüne geçeceğinin altını çizdi. Memiş, Biden’ın "Yeni bir dünya düzeni olacak, biz buna önderlik etmeliyiz" ifadelerini hatırlatrak şunları söyledi:

“Bu yeni dönem finans piyasalarında nasıl şekillenecek, buna bakmamız gerekiyor. Dış politikada haritalar yeniden çiziliyor ve dijital paralar kabul görebilir. Merkez Bankaları bunun hazırlığını yapıyor. Kripto paralarda yeni gelişmeler bekliyorum. Ulus devletler tarafından kabul görebilir. Çünkü kripto paralarda geri çekilmeler sınırlı kalıyor. Bu da katılımcı sayısını arttırıyor. Biden’ın sözlerinden anlaşıldığına göre, finans piyasalarında ulus devletlerin kullanabileceği dijital para sisteminin tekrar konuşulmaya başlanacağı bir döneme giriliyor.”

NİSAN BİTCOİN İÇİN KRİTİK 

Memiş, enflasyondan kaynaklı sosyal ayaklanmaların önüne geçmek için Merkez Bankalarının bazı ön hamleler yapacağını tahmin ettiğini kaydetti. Nisan ayında ulus devletlerin keipto paralarla ilgili pozitif açıklamalara hedeflediğini kaydeden Memiş, “Bitcoin 40-50 bin bandında dalgalanır. 44 bin dolar seviyesi kırılırsa 50 bin dolara yükselebilir. Bunun nedeni ons altındır. Ons altında 1.800 dolara sarkmaya karşın kripto paralarda 50 bin dolara yükselme tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

DEMİR 2 LİRALAR BASILMALI

Memiş, emtia ve demir fiyatlarının yükselişten dolayı demir paraların maliyetlerinin yükseldiğini belirterek “2 lira basabiliriz. Demir 2 liraların artık çıkması gerekiyor. Tasarruf açısında isabetli bir adım olur” dedi.

Yurt dışındaki vatandaşlara Türkiye’deki ekonomik sisteme dahil olmaları için bazı avantajların sağlanması gerektiğini kaydeden Memiş, Merkez Bankasının, Hazine ve Maliye Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurumunun yurt dışındaki vatandaşlara emekliliği veya bunların ödemelerini kolaylaştıran bir formül olursa bu bağlamda geri dönüşlerin hızlanacağını söyledi. Konut projelerinde de yurt dışında yaşayan vatandaşlara kolaylıklar sağlanabileceğini söyleyen Memiş, “Vatandaşlarımız Türkiye'den konut aldığında senetle ödeme yapıyor. TOKİ gibi aracı kurumlar oluşturabilir” dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...