Yuan dolara karşı savaşı kazanacak mı? ECB Başkan Lagarde: Rezerv para statüleri değişmez değil
Çin’in Suudi Arabistan ve Brezilya ile yaptığı ticari faaliyetlerde ödemeleri kendi para birimi yuan üzerinden yapmak istemesi doların gücünün tartışılmasına neden oldu. Son olarak Bangladeş’in Rus nükleer santralinin taksitini Çin'in para birimiyle ödemeyi teklif etmesi gözleri ABD’ye çevirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde dolar ve euro hakkında dikkat çeken açıklamalar yaparak ABD ve Euro Bölgesi'nin para birimlerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini ifade etti.
Küresel piyasalar ve dünya ekonomileri son günlerde Çin’in ABD dolarına yuanla açtığı savaşı konuşuyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Çin ile Brezilya arasında yapılan anlaşmada 150 milyar dolarlık ticaret yuan ve real üzerinden gerçekleştirilecek. Ayrıca Suudi Arabistan, Çin’e yaptığı petrol satışlarının bir kısmını yuan cinsinden fiyatlandırmak için Pekin ile görüşmelerine devam ediyor. Dolar ve euro hakkında tartışmalar devam ederken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'de den önemli açıklamalar geldi.
BANGLADEŞ HAMLESİ
Öte yandan bir başka adım ise bir Güney Asya ülkesi olan Bangladeş’ten geldi. Washington Post’un haberine göre, Bangladeş Maliye Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Birimi toplantısında, Rus nükleer santralinin taksitlerinin ödenmesinde yuan kullanılması kararı alındı.
“REZERV PARA STATÜLERİ DEĞİŞMEZ DEĞİL”
Foreks Haber’de yer alan habere göre, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ABD ve Euro Bölgesi'nin para birimlerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini, Çin ve Rusya gibi ülkelerin kendi sistemlerini yaratmaya çalıştıklarını belirtti. "Yeni bir küresel harita çizilmekte" diye konuşan Lagarde, bazı ülkelerin ödemelerde kullanılabilecek Çin yuanı veya Hindistan rupisi gibi alternatif para birimi aramakta, altın biriktirmekte veya kendi ödeme sistemlerini oluşturmakta olduklarını vurguladı.
“HEMEN GERÇEKLEŞEMEZ”
"Bu gelişmeler ABD doları ve euronun hakim pozisyonlarını yakın bir zamanda kaybedecekleri anlamına gelmiyor" diye konuşan Lagarde, "Şu ana kadar veriler uluslararası para birimlerinin kullanımında önemli değişiklikler göstermedi. Ancak, ABD doları ve euronun uluslararası para birimi statülari artık kesin. değişmez olarak görülmemeli" değerlendirmesini de yaptı. ECB verilerine göre, dünya genelinde döviz rezevrlerinin yaklaşık yüzde 60'ı ABD doları cinsinden, euronun oranı yüzde 20.