Tgrt Haber

Yuan dolara karşı savaşı kazanacak mı? ECB Başkan Lagarde: Rezerv para statüleri değişmez değil

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Foreks Haber
18 Nisan 2023 11:30 - Güncelleme : 18 Nisan 2023 11:39
Yuan dolara karşı savaşı kazanacak mı? ECB Başkan Lagarde: Rezerv para statüleri değişmez değil

Çin’in Suudi Arabistan ve Brezilya ile yaptığı ticari faaliyetlerde ödemeleri kendi para birimi yuan üzerinden yapmak istemesi doların gücünün tartışılmasına neden oldu. Son olarak Bangladeş’in Rus nükleer santralinin taksitini Çin'in para birimiyle ödemeyi teklif etmesi gözleri ABD’ye çevirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde dolar ve euro hakkında dikkat çeken açıklamalar yaparak ABD ve Euro Bölgesi'nin para birimlerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini ifade etti.

Küresel piyasalar ve dünya ekonomileri son günlerde Çin’in ABD​ dolarına yuanla açtığı savaşı konuşuyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Çin​ ile Brezilya​ arasında yapılan anlaşmada 150 milyar dolarlık ticaret yuan​ ve real üzerinden gerçekleştirilecek. Ayrıca Suudi Arabistan, Çin’e yaptığı petrol satışlarının bir kısmını yuan cinsinden fiyatlandırmak için Pekin ile görüşmelerine devam ediyor. Dolar​ ve euro hakkında tartışmalar devam ederken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'de den önemli açıklamalar geldi.

BANGLADEŞ HAMLESİ

Öte yandan bir başka adım ise bir Güney Asya ülkesi olan Bangladeş’ten geldi. Washington Post’un haberine göre, Bangladeş Maliye Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Birimi toplantısında, Rus nükleer santralinin taksitlerinin ödenmesinde yuan kullanılması kararı alındı.

“REZERV PARA STATÜLERİ DEĞİŞMEZ DEĞİL”

Foreks Haber’de yer alan habere göre, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ABD ve Euro Bölgesi'nin para birimlerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini, Çin ve Rusya gibi ülkelerin kendi sistemlerini yaratmaya çalıştıklarını belirtti.  "Yeni bir küresel harita çizilmekte" diye konuşan Lagarde, bazı ülkelerin ödemelerde kullanılabilecek Çin yuanı veya Hindistan rupisi gibi alternatif para birimi aramakta, altın biriktirmekte veya kendi ödeme sistemlerini oluşturmakta olduklarını vurguladı. 

“HEMEN GERÇEKLEŞEMEZ”

"Bu gelişmeler ABD doları ve euronun hakim pozisyonlarını yakın bir zamanda kaybedecekleri anlamına gelmiyor" diye konuşan Lagarde, "Şu ana kadar veriler uluslararası para birimlerinin kullanımında önemli değişiklikler göstermedi. Ancak, ABD doları ve euronun uluslararası para birimi statülari artık kesin. değişmez olarak görülmemeli" değerlendirmesini de yaptı.  ECB verilerine göre, dünya genelinde döviz rezevrlerinin yaklaşık yüzde 60'ı ABD doları cinsinden, euronun oranı yüzde 20. 

Kaynak: TGRT Haber, Foreks Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...