Yüksek gıda fiyatlarının çözümü: Tarımda üretim vergide indirim
Pahalılığın sebeplerine odaklanmanın şart olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri “Kamu, özel sektör ve üreticiler ortak karar alıp uygulamalı. Tarımda ithalat değil üretim desteklenmeli. Vergi başta olmak üzere maliyetler düşürülmeli” görüşünde birleşiyor
Gıda perakendecileri “Kamu, özel sektör ve üreticiler ortak karar alıp uygulamalı. Tarımda ithalat değil üretim desteklenmeli. Vergi başta olmak üzere maliyetler düşürülmeli. Topyekûn mücadele planı hazırlanmalı” diyor.
Türkiye ve dünyada gündemden düşmeyen yüksek gıda fiyatları İstanbul’da düzenlenen “Gıda, Fiyatlar, Marketler… Doğrusu Ne?” başlıklı panelde masaya yatırıldı. Gıda Perakendecileri Derneği tarafından düzenlenen 7. Ortak Gelişim Kongresi kapsamında gerçekleşen panelde; yüksek gıda fiyatlarıyla mücadelenin popülist söylemlerle değil, kamu, özel sektör ve üreticilerin de aralarında bulunduğu, sektörün tüm aktörlerinin katılımıyla alınacak ortak kararlarla mümkün olabileceği vurgulandı.
TOPYEKÜN KARARLAR GEREKİYOR
Konunun uzmanları, tarımda ithalata dayalı politikaların yerini üretime dayalı politikaların alması gerektiğine dikkat çekti. “Tüketici Gözüyle Perakende” araştırmasının sonuçlarına değinen uzmanlar “Katılımcıların yüzde 79’u zincir marketlerin daha ucuz olduğunu söyledi. Yüzde 64’ü, şube açmaların yasa ile engellenmesine karşı. Yüzde 79, zincir marketlerin istihdamda önemli olduğunu düşünüyor. 10’da 8’i de, ülke ekonomisine daha çok katkı sağladığını dile getiriyor. Esas mesele, gelir dağılımı dengesizleşiyor. Memleketin yararına topyekûn kararlar gerekiyor. Çözüm için hepimizin taşın altına elimizi koymamız şart” dedi.
ÜRETİM ODAKLI TARIM POLİTİKASI ŞART
Sektör temsilcileri “Girdi maliyetlerindeki artış, ithalat ve ihracatta uygulanan politikalar, iklim değişiklikleri, çiftçinin tercihi, tüketicinin tercihi, döviz kurundaki tırmanış, lojistik maliyetlerinin yükselmesi, finansmana erişimin güçleşmesi gibi birçok sorun var. Bu süreçte ‘marketler fiyatı artırıyor’ demek büyük haksızlık olur. İthalat değil üretim odaklı bir tarım politikası benimsenmeli” şeklinde konuştu.
VERGİLERİ İNDİRMEK GEREKİYOR
Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ise “Tarım emtiasında durum vahim. Bizim kullandığımız mal ve hizmetlerde ciddi yükseliş var. Çekirdek enflasyona tabi ürünlerdeki malların vergilerini indirmek gerekiyor. Meseleyi çözme iradesi ortaya koyulursa ve her kesimin katılımıyla bir yol haritası oluşturulursa mesele çözülür” ifadelerini kullandı.