Tgrt Haber

Yumurta için yeni düzenleme! Bakanlık taslaktaki detayı açıkladı: Artık son tüketim tarihi yazmayacak

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
18 Eylül 2024 15:39 - Güncelleme : 18 Eylül 2024 15:40
Yumurta için yeni düzenleme! Bakanlık taslaktaki detayı açıkladı: Artık son tüketim tarihi yazmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı gıda güvenliği ve israfı önlemek amacıyla yumurtaya ilişkin yeni düzenleme yapıyor. Yumurtaya ilişkin tebliğ taslağına göre yumurtanın raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" belirtilecek. Uzmanlar A sınıfı yumurtalara dikkat çekerek taslaktaki ibareye dikkat çekti.

Yumurtanın uygun koşullarda muhafaza edilmesi ve israfın önüne geçilmesi için yeni düzenlemeye gidiliyor. Artık yumurtalarda gıda güvenirliğinin artırılması hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yumurtaya ilişkin tebliğ taslağına göre yumurtanın raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" belirtilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bakanlıkça Türk Gıda Kodeksi Yumurta​ Tebliği'nde gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenerek menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla güncellenecek.

A SINIFI YUMURTALAR

Yumurtanın raf ömrüne ilişkin, Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili tüzüğündeki, "A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur" ibaresi doğrultusunda düzenlemeye gidildi.

AB tüzüğündeki "A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilir." yönündeki değişiklik de tebliğ taslağına eklendi.

Yumurta için yeni düzenleme! Bakanlık taslaktaki detayı açıkladı: Artık son tüketim tarihi yazmayacak - 1. Resim


İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YENİ ADIM

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, konuya ilişkin değerlendirmesinde yumurtanın uygun koşullarda muhafaza edilmesi halinde kullanım ömrünün uzun olacağına işaret ederek, "Marketlerde raflarda 15 veya 20'nci gününde aldığımız ve evimizde buzdolabında 35-40 gün beklettiğimiz yumurtaları, 'ziyan oldu, kullanılmaz' diyerek çöpe atıyoruz. Bu, milli bir israftır. Bu israfı önlemek adına 35-40 günlük yumurtalar da uygun koşullarda muhafaza edilirse tüketilebilir." diye konuştu.

Yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olmasını tavsiye ettiklerini aktaran Afyon, tebliğdeki düzenlemenin bu anlamda doğru bir karar olduğunu bildirdi.

Yumurta için yeni düzenleme! Bakanlık taslaktaki detayı açıkladı: Artık son tüketim tarihi yazmayacak - 2. Resim


28 GÜN BAZ ALINDI

Afyon, "Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine sebep olmamış, çok aşırı sıcağa maruz kalmamış ve tozlu ortamda bulunmamış yumurtaların ömrü çok daha uzundur. Temin edildikten sonra 90 günde yumurta tüketen ülkeler de var. Ama biz AB kriterlerine uygun olarak 28 günü baz almışız." ifadesini kullandı.

Marketlerde bu konuda denetimler yapıldığına da işaret eden Afyon, marketlerde bulunan yumurtalarda 28 günün ardından raftan toplanma kriterinin bulunduğunu söyledi.

TASLAĞA DİKKAT!

Afyon, "Taslakta' 28 günde nihai tüketiciye ulaştırılır' ibaresi var, yani 28 günün ardından tüketiciye ulaşmıyorsa raflardan toplanacak. Rafta kalma süresi olan 28 gün değişmiyor." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe18 Eylül 2024 15:42

Bu düzenleme iyi olur bence daha fazla yumurta kaybımızı engellemek için önemli bir adım

Sonraki Haber Yükleniyor...