Yüzde 100 doğal şifa deposu 2 bin 600 rakımda yetişti!
Şırnak’ta dört ayrı dağın zirvesinde bin bir derde deva balın hasadı başladı. 2 bin 600 rakımda üretilen balda hiçbir katkı maddesi bulunmuyor.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kato Dağı'nın yanı sıra Faraşin Yaylası, Kel Mehmet Dağları, Hezil Çayı, Arı Tepesi ve Şeibekir bölgesine bırakılan kovanlarda arılar, yüzde 100 doğal bal ürettiler. İlkbahar mevsiminde oldukça zengin bir floraya sahip olan Beytüşşebap dağlarında arılar doyasıya polen topladı.
Şifa deposu kara kovan balı, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan doğal olarak üretiliyor.2 bin 600 rakımlı Kato Dağı Faraşin Yaylası bölgesindeki Arı Tepesi'nde bal üreticileri, organik ve doğal balın hasadına başladı. Bölgede üretilen balın rakipleri arasında birinci olduğunu belirten üreticiler, arıların bin bir çiçekten elde ettikleri balları yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.
Bal üreticileri, yaz aylarında Faraşin Yaylası bölgesindeki Arı Tepesi'ne 200 adet kovan yerleştirdi. Burada binlerce çeşit çiçeğin bulunduğu yaylada arıcılık yapan üreticiler, ballarını kovanlardan alarak sağım çadırına götürdü. Üreticiler, süzdükleri balları teneke ve kavanozlara doldurarak üretim sürecini tamamlamış oldu. Sıra ithalat ve ihracatta…
Yıllardır arıcılıkla uğraşan Enver Külter İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Bu yıl bal rekoltesinin geçtiğimiz yıllara oranla daha az olduğunu ifade eden Külter, “Bal sağımını yapacağız. Değerli tüketicilerimiz bilsinler ki biz hakiki ve organik bal üretimi yapıyoruz. Balımız her türlü analize açık olup, içerisinde herhangi bir katkı maddesi kesinlikle yoktur. Bulunduğumuz coğrafya kaliteli ve bereketli bir bal verimine sahiptir. Önümüzde Kato Dağları, Hizil Çayı, arka tarafta da Kel Mehmet Dağı, Şeibekir Dağları ve Arı Tepesi. Bu bölgede o kadar güzel bal verimi var ki, o bölgenin ismini Arı Tepesi koymuşlar. Bu sene bölgedeki tüm arıcılar bal veriminden şikayetçi. Geçen seneler gibi değil. Yine de Allah’ın izni ile nasibimizi alacağız” dedi.