Tgrt Haber

Yüzde 8'lik kayıp! Çin'den gelen veri her şeyi değiştirdi: Akaryakıt fiyatları düşecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
31 Mart 2023 13:18 - Güncelleme : 31 Mart 2023 13:28

ABD enflasyon verileri öncesinde brent petrol sert kayıplara yaşayarak aylık bazda yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti. ABD ham petrol stoklarının son iki yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve Irak’ın petrol arzına yönelik endişeler fiyat dalgalanmalarına eşlik etti. Petrol haftanın son işlem gününde kasım ayından bu yana en düşük kapanışına hazırlanıyor. Bu düşüşlerin akaryakıt fiyatlarına indirim olarak geri dönmesi bekleniyor.

Brent petrol​ geçtiğimiz günü 78 dolar seviyesinde kapatırken yeni güne anı seviyeden başladı. Çin talebinde beklenen artışlar ve ABD enflasyon​ verinin dolar üzerindeki etkileri fiyatları baskılamaya devam ediyor. Bankacılık krizlerinin gölgesinde kalan  petrol fiyatları kısa süreli toparlanmalar yaşamasına rağmen değer kaybı yaşadı. 

GÖZLER ABD ENFLASYON VERİLERİNDE

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de merkez bankası üyeleri beyanatlarında faiz artışına açık kapı bırakırken, bugün ülkede açıklanacak makroekonomik verilerin para piyasalarındaki beklentileri önemli oranda etkilemesi bekleniyor. Veriler öncesi yatırımcıların temkinli tavrı alımları azaltırken fiyatları da aşağı yönlü baskılıyor.

ÇİN’DE HİZMET SEKMTÖRÜ PMI VERİLERİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin'de ise bugün açıklanan verilere göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) martta 51,9, hizmet sektörü PMI da 58,2 ile beklentileri aştı. İmalat sanayi PMI önceki aya göre düşüş, hizmet sektörü PMI ise artış gösterdi. Uzmanlar, ülkede Kovid-19 salgını sonrası ekonomik aktivitede kaydedilen toparlanmanın devam ettiğini, ancak son verilerin, küresel petrol talebindeki iyileşmenin itici gücü olması beklenen Çin'deki talep toparlanmasının öngörülenden daha uzun sürebileceğine işaret ettiğini belirtti.

3 NİSANDA YAPILACAK TOPLANTI BELİRLEYİCİ OLACAK

Arz tarafında ise piyasalarda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+​ grubunun gelecek dönem üretim politikalarına yönelik 3 Nisan'da gerçekleştireceği toplantı bekleniyor. OPEC+ ülkeleri Ekim 2022'deki toplantıda, 2023'ün sonuna kadar günlük petrol üretiminde 2 milyon varil kesintiye gitme karar almıştı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından grubun mevcut üretim politikasına devam edeceği değerlendiriliyor.

BARCLAYS’TA 2 YILLIK PETROL TAHMİNİ

Uluslararası finans kuruluş Barclays 2023-2024 yıllarına yönelik petrol fiyatları tahminini açıkladı. Brent petrolünün 2023 yılının ikinci çeyreğinde 89 dolar olacağını öngören Barclays, üçüncü ve dördüncü çeyrek beklentilerini ise 96 ve 98 dolar olarak duyurdu. Kuruluş 2024 yılının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyreği için de Brent petrolde, 92, 94, 100 ve 103 dolar seviyelerinin beklendiği açıklandı.

ABD PETROL FİYAT TAHMİNLERİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE ETMİŞTİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), şubat ayında yaptığı açıklamada dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de talebin artacağı öngörüsüyle bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti. Brent türü ham petrolün varil fiyatının gelecek yıl 77,57 dolar, WTI türü ham petrolün varil fiyatının ise 71,57 dolar olması bekleniyor.

AKARTAKITA ZAM GELECEK Mİ?

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak son olarak benzine 81 kuruş zam geldi. Daha önce ise motorine 80 kuruş artış yapıldı.  Petrol fiyatlarında yaşanan artışların ardından yurt içinde de akaryakıta zam gelmesi bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 21,31 TL
Anadolu Yakası motorin fiyatı: 21,35 TL
Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,43 TL
Avrupa Yakası motorin fiyatı: 20,49 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 21,75 TL
Motorin fiyatı: 20,89 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 21,73 TL
Motorin fiyatı: 20,97 TL

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...