Tgrt Haber

Yüzüne bakılmayan şırdan artık lüks oldu! Talebe yetişemeyen Adanalılar çareyi 3 katına çıkarmakta buldu

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
11 Kasım 2023 12:21 - Güncelleme : 11 Kasım 2023 14:49
Yüzüne bakılmayan şırdan artık lüks oldu! Talebe yetişemeyen Adanalılar çareyi 3 katına çıkarmakta buldu

Adana’da bir zamanlar gariban yemeği olarak tüketilen şırdan, artan talep ve sakatat sıkıntısı yüzünden resmen 'altın' çağını yaşıyor. Geceleri akın akın şırdan yemeye gidenler yüzünden talep yoğunluğuna yetişemeyen Adanalı şırdancılar çareyi 3 katı büyüklükte şırdan yapmakta buldular.

Kebabın başkenti Adana’da sosyal medya​ aracılığıyla da ününü giderek artıran bir diğer lezzet şırdan dolması. Sakatat kategorisine giren şırdan özellikle gece geç saatlerde yoğun talep görüyor. Yiyenin bir daha yediği şırdan hayvan kesimlerinin de azalmasıyla  taleplere yetişemeyen esnaf, çareyi kuzu şırdanın 3 katı büyüklükteki dana şırdan servisinde buldu. 

YÜZÜNE BAKILMIYOR, ÇÖPE GİDİYORDU

Bir zamanlar talep olmadığından çöpe atılan kuzu şırdan, şimdi talep yoğunluğundan Adanalılar için altın değerinde. Hayvan kesimlerinin de azalmasıyla birlikte kuzu şırdan piyasada adeta kayboldu. Normal şırdanın üç katı büyüklüğe sahip dana şırdan kuzu şırdana alternatif oldu. İki lezzet arasında bir fark olmadığını belirten dükkan sahipleri, fiyat avantajından dolayı tüketicinin dana şırdanı tercih ettiğini belirtti.

ALTERNATİFİ HEM DOYURUCU HEM HESAPLI

Kuzu şırdanın merkezi olan Adana’da son günlerde hayvan kesimlerinin de azalmasıyla fiyatlar artışa geçti. 70-80 lirayı bulan kuzu şırdan fiyatları cep yakınca, bu durum tüketicinin daha büyük ve doyurucu olan dana şırdana yönelmesine neden oldu.

Yüzüne bakılmayan şırdan artık lüks oldu! Talebe yetişemeyen Adanalılar çareyi 3 katına çıkarmakta buldu

SOSYAL MEDYA İLE ÜNÜNE ÜN KATTI

Sosyal medya aracılığıyla ününü artıran şırdan ülkenin neredeyse her kentinden talep görmeye başladı. Özellikle büyükşehirlerde ‘Adana şırdanı’ unvanıyla adını duyurmaya devam ediyor. Şırdancılar hayvan kesimlerinin de azalmasıyla birlikte taleplere yetişemiyor. Adana’da şırdancılık yapan bazı esnaflar ise talep yoğunluğuna çözüm olarak bu sefer dana şırdanı piyasaya sürdü. Bir tanesi 120 liradan alıcı bulan dana şırdan ise tüketiciye göre hem doyurucu hem de fiyat açısından daha karlı.

"BU ÜRÜNÜ KAPTIRMAYACAĞIZ"

Adana​ Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, dana şırdana talebin her geçen gün arttığını belirterek, “Dana şırdanı hem büyük hem de 3 kişinin o şırdanla rahatlıkla doyması nedeniyle talep arttı. Kuzu şırdanı artık fazla bulunmuyor. Vatandaşlar geldiği zaman artık dana şırdanı istiyorlar. Bizler de diğer illerden toplama yapıp Adana’da vatandaşlara satıyoruz. Ben istiyorum ki artık şehir dışına şırdan gönderilmesin” ifadelerini kullandı.

Yüzüne bakılmayan şırdan artık lüks oldu! Talebe yetişemeyen Adanalılar çareyi 3 katına çıkarmakta buldu

"DANA ŞIRDANA TALEP ARTTI"

Şırdancı Güngör Güler ise eskiden çöpe atılan şırdanın şimdilerde lüks haline geldiğini belirtti. Güler, “Kuzu şırdana talep artınca bulunmamaya başladı. Bizlerde dana şırdanı satmaya başladık. İnsanlar gelip 3-4 şırdan yiyeceğine gelip 1 dana şırdan yiyor. Eskiden koyun kesilince şırdanlar çöpe atılırdı şuanda çiğ şırdan 50 lira. Talep çok olduğu için fiyatlar daha da artacaktır. Bu nedenle şuanda 120 liradan satılan dana şırdana talep arttı” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...