Tgrt Haber

Zam pazarlığında 3 bin liralık fark kapanacak mı? Bakan Bilgin devreye girdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
05 May 2023 10:44 - Güncelleme : 05 May 2023 10:58

Kamu işçilerine yönelik zam pazarlığında bugün son aşamaya gelinmesi ve bir rakam belirlenmesi bekleniyor. Türk-İş’in 15 bin liralık talebine karşılık TÜHİS’ten 12 bin liralık teklif geldi. Aradaki zam farkının yüzde 25’e çıkmasının ardından görüşmelerin tıkanması sonrası devreye Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin girdi. Peki, kamu işçisine yüzde kaç zam yapılacak? Uzman isim tüm detayları ile açıkladı.

Kamuda çalışan 700 bin işçinin maaşının belirlenmesine yönelik olarak yapılan toplu iş sözleşmelerinde sona gelindi. İşçi ve işverenin verdiği teklifler arasında 3 bin liralık fark bulunuyor. Kamu işvereni, ilk teklifinde yer alan 11 bin 500 lira taban ücret ve 2023'ün ilk altı ayında yapılacak yüzde 30 zam teklifini, 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ayda yapılacak yüzde 40 zam olarak değiştir. İşçi tarafı ise 115 bin liralık taban ücretinde ısrarcı. Binlerce kişi toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sonucu beklerken TGRT Haber ekranlarında konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya konuya dair detayları paylaştı.

İSTEDİĞİMİZ RAKAM OLMAZSA UZLAŞMAYIZ

Türk-İş​ Genel Başkanı Ergün Atalay, Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili yaptığı açıklamada “Biz 15 bin TL teklif sunduk, fakat karşı taraf 12 bin TL teklif etti. Eğer istediğimiz rakama ulaşılırsa sorun olmaz, aksi takdirde bu işin içinde yer almayız" dedi.

SEÇİM ÖNCESİNDE NETİCELENMESİ BEKLENİYOR

Hak-İş​ Genel Başkanı Mahmut Arslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada Sayın Bakan ile görüştüm, bu hafta içerisinde, olmazsa seçim öncesinde mutlaka 700 bin kamu işçisinin toplu sözleşmesini de imzalayacağız." sözlerini kullandı. Toplu sözleşme görüşmelerinin seçim öncesinde neticelendirilmesi bekleniyor. 

KAMU İŞÇİSİNE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya zam tekliflerinden bahsederek “Yüzde 25’lik bir zam farkı söz konusu. Türk-İş ile hükümetin teklifi arasındaki zam farkı yüzde 25. TÜHİS’in yapmış olduğu en son teklif 12 bin taban ücret üzerine yüzde 40 zam uygulanması. Ancak Türk-İş bunu 15 bin TL olarak dile getirdi. 12 bin lira 15 bin lira arasında yüzde 25’lik bir zam farlı söz konusu” dedi.

Özgür Kaya şunları kaydetti:

VEDAT BİLGİN DEVREYE GİRDİ

Görüşmeler bu noktada tıkandığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuya dahil oldu. Hükümet seçim öncesinde kamu işçilerinin mağdur edilmeyeceğini ve mutabakat sağlanacağını düşünüyoruz

TEMMUZ AYINDA ZAM NE KADAR OLUR?

Enflasyon rakamlarına baktığımızda yüzde 20 seviyelerine doğru yaklaştığınız görüyoruz. Yaklaşık olarak Haziran ve mayıs aylarında gelecek olan enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından çıkacak olan tablo yapılacak olan artışların önünü açmış olacak. Örneğin yüzde 25-30 bandında bir enflasyon rakamı karşımıza çıktığı takdirde hükümetin yaklaşımı olarak geçtiğimiz yıl yapılan refah payının yüzde 10 ila 15 seviyelerinde olması yüzde 40-45 bandında yılın ikinci altı ayına ilişkin hem memurların hem memur emeklilerinin iş ve Bağkur emeklilerinin bu şekilde bir zamla yeni döneme girmeleri kuvvetle muhtemeldir. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...