Tgrt Haber

Zam pazarlığında memura TOKİ müjdesi çıktı! Anlaşma sağlandı, işte yeni sosyal haklar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Sabah
24 Ağustos 2023 11:35 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 12:26
Zam pazarlığında memura TOKİ müjdesi çıktı! Anlaşma sağlandı, işte yeni sosyal haklar

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşmelerde hükümet yetkileri ile memur tarafı uzlaşmaya varamadı. Zam oranlarına ilişkin karar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na kalırken memur tarafı sosyal haklarında iyileşme sağlayacak bazı haklar elde etti. Buna göre, birinci derece memurların tamamına 3600 ek gösterge gelecek, yıllık izinler dışında hac izni verilecek. İşte tüm detaylar...

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin, 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı. Gözler kesin kararın verileceği Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na çevrilirken hükümet yetkilileri ve Memur-Sen arasındaki pazarlığında kesin zam oranı merak ediliyor. Zam oranında anlaşmanın sağlananamasıyla beraber sosyal haklar konusunda memur tarafın masadan eli dolu kalktı. Taraflar 11 hizmet kolunun tamamında 341 maddede anlaşma sağladı.

KAMU KONUTLARINDAN KİRA BEDELİ ALINMAYACAK

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen personel de yararlanacak. Ayrıca, Hizmet tahsisli kamu konutlarının kapsamı genişletilecek. Kurum ve kuruluşların meskun yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskân imkânları kısıtlı yerlerde bulunan baraj, termik santral, maden sahası ve ocakları, fabrika, işletme, şantiye, trafo, enerji dağıtım ve iletim merkezleri, gar ve istasyonlar gibi yerlerde bulunan kamu konutlarından kira bedeli alınmayacak.

Konutların tespiti ilgili kurum ve kuruluş ile kurumun bulunduğu hizmet kolundaki yetkili sendika temsilcisinden oluşturulacak komisyonca belirlenecek. KİT'lerde konut kira bedeli olarak her yıl Milli Emlak Genel Tebliğleri'yle belirlenen kira birim bedellerinin yüzde 85'i tahsil edilecek. TOKİ konutlarında memura, lojmanda ise engellilere öncelik verilecek.

HAC İZNİ GELİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yapılan hac kurası sonucu hacca gitmeye hak kazandığı halde kullanabileceği yasal izni kalmayan kamu görevlileri hac süresince ücretsiz izinli sayılacak. Aile yardımından yararlanılabilecek eş ve çocuk durumunda meydana gelen değişiklikleri daha sonraki tarihlerde bildiren personele 1 Ekim 2023 öncesine taşmaması kaydıyla, anılan bildirime dayanılarak aile yardımı ödeneğinden yararlanabileceği tarihten önceki üç aya kadar olan dönem için de ödenek verilecek.

3600 EK GÖSTERGE ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu görevlileri ve emeklilerinin, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan, mali ve sosyal haklarını içeren görüşmelerin, kısmi de olsa uzlaşmayla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. AK Parti hükümetlerinin hiçbir kamu görevlisini, çalışanı, esnaf, çiftçi, emekliyi enflasyona ezdirmediğini kaydeden Işıkhan, "Zaten Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam" demişti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise "Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı" demişti. 4688 sayılı Yasa'nın değiştirileceğini söyleyen Yalçın, 3600 ek gösterge konusunda da çalıştıklarını belirtmişti.

KAMU İŞVEREN HEYETİNİN TEKLİFİ BEĞENİLMEDİ

7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç sona erdi. Kamu İşveren heyeti görüşmeler çerçevesinde son teklifini 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10, 2025 yılı için ilk 6 ay için 6 ikinci 6 ay için 5 olarak açıklamıştı. Bu teklif memur ve memur emeklilerinin temsilcileri tarafından beğenilmedi.

KISMİ MUTABAKAT SAĞLANDI

Müzakere sürecinin sonlanmasıyla birlikte Kamu İşveren Heyeti ile Yetkili Konfederasyon Memur-Sen, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren genel zam oranlarında uzlaşmaya varamazken, 11 iş kolunda ise yetkili sendikalarla ile Kamu işveren Heyeti arasında imzalar atıldı.

KARAR HAKEM KURULUNA KALDI

Kamu İşveren Heyeti ile Yetkili Konfederasyon Memur-Sen genel zam oranlarında uzlaşmaya varamayınca görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı. Üyelerinin 7’sinin Cumhurbaşkanı tarafından seçildiği, Memur-Sen’den 2, Kamu-Sen’den 2 ve Kesk’ten 1 üyenin yer aldığı Hakem Heyeti, görüşmelere dair nihai kararı verecek. Toplamda 11 üyeden oluşan Hakem Kurulu, oy çokluğuyla karar alacağı karara itiraz edilemeyecek.

TEK İSTİSNA 2012

Öte yandan  TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan konuya dair yaptığı açıklamada önemli detaylar vererek şunları kaydetti: “Hakem Heyetinin ay sonuna kadar karara varması bekleniyor. Daha önceki örneklere bakıldığında Hakem Heyetinin hükümetin teklifine paralel kararlar verdiğini görüyoruz. Sadece 2012 yılında istisnai bir durum var. Hakem Heyetinin kararına itiraz olmuyor, herhangi bir kuruma da itiraz edilemiyor ve yargı yoluna da gidilemiyor. Karar nihai bir kara olacak.” 

MEMUR-SEN GÖRÜŞME BOYUNCA TALEPLERİNDEN VAZGEÇMEDİ

Memur-Sen görüşmeler boyunca taleplerini sık sık yeniledi. Hükümet kanadından gelen teklifleri yetersiz bulan memur tarafı geçtiğimiz günlerde grev yaptı. 
•    İşte Memur-Sen’in talepleri: Verilen sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için öncelikle maaşlarda 1.650 TL artış istiyoruz.
•    Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine;
2024 yılı için 3'er aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil toplamda %70,
2025 yılı için 6'şar aylık dönemler itibariyle Refah Payı dahil toplamda %40 artış istiyoruz.
•    Toplu Sözleşme ikramiyesinin artırımlı ve aylık olarak ödenmesini istiyoruz.
•    1. Dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin Ek Göstergelerinin 3600 olmasını istiyoruz.
•    Kamu görevlilerine aylık 7.650 TL Kira Yardımı​ yapılmasını istiyoruz.
•    Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak GİH'e geçirilmesini istiyoruz.
•    Ramazan ve Kurban Bayramlarında, ayrı ayrı 4.850 TL Dini Bayram ikramiyesi istiyoruz.
•    Aile Yardımı olarak; eş yardımının 2.000 TL, çocuk yardımın 500 TL olmasını istiyoruz.
•    Gelir Vergisinin %15'e sabitlenmesini istiyoruz.
•    Mühendis, şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, şef vb. ünvanlı personelin özel hizmet tazminatı ve ek ödemeler dahil mali haklarının yeniden belirlenmesini istiyoruz.
•    Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ödül verilmesini ve tazminatlarının 2025 yılı sonuna kadar ödenmesini istiyoruz.
•    Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının üç yılı aşmayacak şekilde periyodik olarak yapılmasını istiyoruz.

Zam pazarlığında memura TOKİ müjdesi çıktı! Anlaşma sağlandı, işte yeni sosyal haklar
•    Kıdem aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100'e yükseltilmesini ve süre sınırlamasının kaldırılması istiyoruz.
•    Fazla Çalışma, Harcırah, Arazi Tazminatı, Giyecek Yardımı ve Yemek Yardımlarının artırımlı olarak ödenmesini istiyoruz.
•    4688 sayılı Kanun'un evrensel ilke ve normlara uygun hale getirilmesini istiyoruz.
•    Kamu Personel Sisteminin; ücret skalası, ünvan, kariyer gibi hususlar iyileştirilerek, revize edilmesini istiyoruz.
•    Engellilere, gazilere, gazi ve şehit yakınlarına ilave ödeme yapılmasını istiyoruz.
•    Disiplin cezalarının affına yönelik, belli kıstaslarla 17 yıl sonra düzenleme yapılsın istiyoruz.
•    Kadın kamu görevlilerinin 16 hafta olan ücretli doğum izinlerinin 32 hafta olmasını, süt izni sürelerinin artırılmasını ve yarım zamanlı çalışma hakkının fiili uygulamaya dönüşmesini istiyoruz.
•    Doğum yardımının 5.098 TL, evlenme yardımının 24.215 TL, ölüm yardımının 19.372 TL olarak ödenmesini istiyoruz.
•    Kurumlarda ücretsiz kreş hizmeti verilmesini, bu hizmetin sunulamadığı yerlerde 2.778 TL, kreş yardımı verilmesini istiyoruz.
•    8.077 TL seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını istiyoruz.
•    Emekli kamu görevlilerinin, en son görev yaptıkları kurumların dâhil olduğu hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmesini istiyoruz.

 

Kaynak: TGRT Haber, Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hasan25 Ağustos 2023 01:04

Emeklilere hangi kazanımlar sağladı

Akademisyen24 Ağustos 2023 12:24

Yalnız haber metnini öyle bir yazmışsınız ki milleti memur düşmanı yaparsınız... memurların talepleri bunlar. Bu talepler %80i reddedildi. İşçilerin aldığı gibi zam alamadı memurlar maalesef. Memur maaşları asgari ücrete kıyasla son yıllarda eridi. Özellikle nitelikli memur ve akademisyenlerin maaşları yardımcı hizmetler sınıfıyla neredeyse eşitlendi. Haziran ayında Söz verilen akademik zam bile gündeme getirilmedi... yani içerikleri hazırlarken lütfen daha özenli hazırlayın zira memurlukla alak

Sonraki Haber Yükleniyor...