Zeybekci, 'Keynes'in kitaplarını hala yakmamış mı'
Ekonomi Bakanı Zeybekci, 'Önceki Merkez Bankası Başkanı, 'o zaman Keynes'in kitaplarını yakmak lazım' diyor. O hala Keynes'te mi kalmış, hala yakmamış mı o kitapları?' dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlıkta Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Celal Koloğlu, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Demir İnözü, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Aziz Torun ve Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği Başkan Yardımcısı Ziya Yılmaz'ı kabul etti. Zeybekci, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamalarını nasıl değerlediriyorsunuz" sorusuna Zeybekci, "Durmuş Yılmaz açıklamalarında, maalesef 'düşük faiz, ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da, Japonya'da veya bazı ülkelerde bunun karşılığı hızlı bir şekilde alınırdı' demek, 5-6 tane faktörü olan bir probleme, 3-4 bilinmeyenli bir denkleme tek bilinmeyenle yaklaşmak demektir" yanıtını verdi. Japonya'nın, Amerika'nın ve AB'nin dinamikleriyle Türkiye'nin dinamiklerinin son derece farklı olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:
"Bugün AB ortalamasındaki işgücüne katılım oranları çok yüksektir. Bizde henüz daha 51'ler seviyesine geldi. Nüfus artış hızımız artı işgücüne katılım oranını da üzerine eklediğimiz zaman Türkiye, yüzde 5'in altındaki hiçbir büyümeyi bir başarı olarak görmemesi gereken bir ülke. Japon ekonomisindeki ve AB'deki yüzde 1-2'lik büyümelerin büyük başarılar sayıldığı, ABD'de yüzde 3'lük büyümenin dünya çapında inanılmaz bir performans sayıldığı bir ortamda Türkiye'nin aynı şekilde kıyaslanması son derece yanlıştır."
AB Merkez Bankasının avronun değerini düşürmek için faizleri indirdiğini anlatan Zeybekci, bu sayede dünya piyasalarındaki rekabet gücünü ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurguladı. "(Faiz düştüğü zaman büyüme artmaz) yaklaşımı, son derece yanlış olur'' ifadesini kullanan Zeybekci, "Önceki Merkez Bankası Başkanı 'O zaman Keynes'in kitaplarını yakmak lazım' diyor. Ben ona şöyle soracağım, O hala Keynes'te mi kalmış, hala yakmamış mı o kitapları? Sonuçta ayrılığımızın en büyük sebepleri ortaya çıkmış oluyor. Onlar hala Keynes'te kaldıysa, Keynes'in teorilerinde kaldılarsa, 'vah vah' diyorum ben memleketin haline" diye konuştu.