Tgrt Haber

Zeytinyağı alımında rekor fiyat: Market raflarına yansıyacak mı?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
08 Kasım 2023 15:39 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 15:48
Zeytinyağı alımında rekor fiyat: Market raflarına yansıyacak mı?

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 2023-2024 sezonu zeytinyağı alım fiyatını belirledi. Kurum rekor bir artışa giderek fiyatın yüzde 264 artışla kilogram başına 295 lira olacağını açıkladı. Sızma zeytinyağında geçen sezon fiyat 81 liraydı.

Gelecek sezon için zeytinyağı alım fiyatı kilogram başına 295 lira olarak belirlendi. Ürün alım fiyatının artırılmasının ilerleyen günlerde market fiyatlarına yansıyabileceği ifade edildi.

REKOR ALIM FİYATI

Yaz ayların uzun sürmesi ve Akdeniz ülkelerindeki El-Nino sıcakları İtalya gibi zeytinyağı üreticilerini zor duruma düşürdü. Yurt içinde de rekoltedeki düşüş ve enflasyonla beraber artan maliyetler alım fiyatının rekor düzeyde artmasına neden oldu. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği alım fiyatını yüzde 264 artışla kilogram başına 295 lira olacağını açıkladı. 

GEÇEN SEZON 81 LİRAYDI

Sızma zeytinyağında geçen sezon 81 lira olan fiyat yeni sezon için 295 liraya çıkarıldı. Yani yüzde 264 oranında artırıldı. Çiftçiler ürününü bu fiyattan TARİŞ'e satabilecek, rakam piyasada belirleyici olacak. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, fiyat artışının üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi için yapıldığını belirtti. Sürek, sezon içerisinde piyasa hareketlerini inceleyerek değişime gidebileceklerini ifade etti. Ürün alım fiyatının artırılmasının ilerleyen süreçte market fiyatlarına yansıyabileceği dile getiriliyor.

Zeytinyağı alımında rekor fiyat: Market raflarına yansıyacak mı?

İHRACATI DURDURULDU

Ticaret Bakanlığı, zeytinyağında artan dış talep ve dünya fiyatlarının yurt içi tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle 1 Kasım'a kadar ihracatın durdurulduğunu duyurmuştu.  Zeytinyağı sektörüne ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi fiyatlar konusunda Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerin sektör paydaşlarıyla yoğun temas halinde bakanlıkça yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu çerçevede dünyada azalan zeytinyağı rekoltesinin sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle önemli ölçüde yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam ettiği kaydedilmiştir. Bakanlığımızca bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme yapılarak, önümüzdeki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcı olan 1 Kasım 2023'e kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur. " Ticaret Bakanlığının söz konusu ilave tedbirlere ilişkin sektör temsilcilerine gönderdiği yazıda 1 Kasım'a kadar zeytinyağı ihracatının durdurulduğunun bildirildiği öğrenildi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...