Tgrt Haber

Son dakika! TCMB'den zorunlu karşılık oranlarında değişiklik: Tüzel kişi ve şirketlere oran şartı geldi

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
31 Ağustos 2022 00:32 - Güncelleme : 31 Ağustos 2022 13:21
Son dakika! TCMB'den zorunlu karşılık oranlarında değişiklik: Tüzel kişi ve şirketlere oran şartı geldi

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Merkez Bankası’nın aldığı karara göre, önce sadece bireysel hesapları kapsayan dövizden TL'ye dönüşümde belli oranı yakalama şartı artık şirket ve tüzel kişi hesapları için de geçerli oldu. Döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü artırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık​ düzenlemesinde değişiklik yaptı.

TCMB’nin yaptığı yeni düzenlemeye göre, döviz hesabından TL hesabına dönüşüm için belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğü arttı.

Ayrıca daha önce ‘dövizden TL'ye dönüşümde belli oranı yakalama şartı’ artık sadece bireysel hesapları kapsamayacak. Bu şart tüzel kişi ve şirket hesapları için de geçerli oldu.

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'inde yer alan değişliklikte "gerçek kişi" ibaresi, "gerçek ve tüzel kişi" olarak değiştirilirken Merkez Bankası tarafınan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Gerçek ve tüzel kişi değişim oranı ayrı ayrı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ila 20 arasında olan bankalar ilave olarak 3 puan zorunluı karşılığı hesaplama dönemini izleyen ilk zorunlu karşılık tesis döneminde başlamak üzere tessis eder, Gerçek veya tüzel kişi dönüşüm oranı hesaplanamayan bankalar için Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslar dikkate alınır."

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...