Ev sahibi olanlar dikkat! Son gün 31 Mart

Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 31 Mart'ta sona eriyor. Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren ve 1 Mart'ta başlayan beyan dönemi için son 5 gün kaldı. Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.

Ev sahibi olanlar dikkat! Son gün 31 Mart
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
27.03.2023
saat ikonu 14:37
|
GÜNCELLEME:
27.03.2023
saat ikonu 14:37

Geçen yil konut ve is yerinden kira geliri elde edenler mükellefler, 1 Ocak-31 Aralik 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, is yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi saglamasi halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak. Istisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna orani düstükten sonra beyanname verecek. Istisna orani sadece bir konutta kullanilabildigi için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan is yeri kira gelirinde beyan siniri geçilmesi durumunda istisna orani düsülmeyecek.

Vatandaslar internetten Gelir Idaresi Baskanligi sayfasindan "Hazir Beyan Sistemi"ne giris yapip hazirlanan beyanlari onaylayarak veya üzerinde gerekli degisiklikleri yaparak hizli ve kolay bir sekilde kira beyanlarini verebiliyor. Ayrica ikametgahin bulundugu bölgedeki vergi dairesinde de bu islem yapilabiliyor. Hazir Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat ulasilabiliyor.

IKI ESIT TAKSITLE ÖDENECEK

Kira gelirlerinden kisiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarinda iki esit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor. Mükellefler, vergilerini Interaktif Vergi Dairesi ve GIB mobil uygulamasi üzerinden, anlasmali bankalarin subelerinden, alternatif ödeme kanallarindan (internet bankaciligi, telefon bankaciligi, mobil bankacilik), PTT is yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek. Internet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yas üzeri mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalar "444 0 189" numarali Vergi Iletisim Merkezi'nden yardim isteyebilecek. Bu kimselere randevu sistemine göre Hazine ve Maliye Bakanligindan bir memur yardimci olacak. Yillik beyanname verme konusunda mükellefler GIB'in çagri merkezi "Vergi Iletisim Merkezi"ni (VIMER-189) arayarak her türlü bilgiyi alabilecek.

DEPREMZEDELER IÇIN SON TARIH 15 AGUSTOS

Aile bireyleri her birinin sahip olduklari mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarina ayri ayri beyanname hazirlayacak. Beyannamede, gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, birçok gider indirimde kullanilabilecek. Kiraya veren tarafindan ödenen aydinlatma, isitma, su ve asansör giderleri, kiraya verilen mal ve haklara iliskin sigorta giderleri, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yilindan itibaren 5 yil süreyle iktisap bedelinin yüzde 5'i, kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve serefiyelerle, belediyelere ödenen harcamalara katilma paylari, gayrimenkul için yapilan onarim giderleri ile bakim ve idame giderleri gibi birçok kalem kira gelirinin tespitinde indirim olarak kullanilabilecek. Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafindan verilmesi gereken beyannameler, 15 Agustos'a kadar sunulabilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Agustos'a kadar ödenebilecek.
Mücbir sebep hali kapsaminda olan mükellefler, bu tarihlerden önce de vergi beyannamelerini vererek ödemede bulunabilecek.

ISTISNADAN YARARLANMAK IÇIN SON FIRSAT

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Baskani Avukat Ali Yüksel, AA muhabirine konuya iliskin yaptigi açiklamada, mülk sahiplerinin istisnadan yararlanabilmeleri için zamaninda beyan vermeleri gerektigini söyledi. Yüksel, "Gelir beyanini zamaninda vermeyenler, beyan edilmeyen kira geliri tutari üzerinden gelir vergisi hesaplanmak suretiyle verginin bir kati tutarinda vergi ziyai cezasi ile karsilasacaklari gibi istisnadan da faydalanamayacak." dedi. Zamaninda beyan edilmeyen ve ödenmeyen vergi için aylik gecikme faizi ödenecegini dile getiren Yüksel, beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat ve birinci derecede usulsüzlük cezasi uygulanacagi uyarisinda bulundu. Ali Yüksel, Türkiye'de meskenini ve is yerini kiraya veren mükellef sayisinin 13 milyon civarinda oldugunun tahmin edildigini kaydederek, "Konutta hissedar olanlar da kisi basina 9 bin 500 TL'den fazla kira geliri elde ediyorsa beyanname vermeli." diye konustu.

GELIR IDARESI BASKANLIGI IÇIN TIKLAYIN

ETİKETLER
#konut
#kira
#işyeri
#buharlı tren
#günlük haberler
#mükellef
#gelir vergisi
#Emlak
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.