Kira artışlarına paralel olarak artan site aidatları son dönemlerde kiralara yaklaştı. Sitelerde yaşayanlar bu duruma isyan ederken iki bakanlık harekete geçti. Buna göre, aidatlar için yasal çerçeve hazırlanacak, torpil ve şaibe ortadan kalkacak. Yüksek zamlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan sınırı uygulamasına geçilecek.
Sürekli artan fahis aidatlar yüzünden pek çok site sakini ve yönetim mahkemelik oldu. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Adalet Bakanligi ve Içisleri Bakanligi duruma el koydu. Üç Bakanligin hazirladigi yasal çerçeveye son sekli verildi. Çalismanin hayata geçmesinin ardindan site yönetimleri bakanlik tarafindan denetlenecek. Yönetim profesyonellere devredilecek.
Sabah Gazetesi’nden Metin Can’in haberine göre, Torpil ve saibe ortadan kalkacak. Sertifika almis tesis yönetim sirketleri site yönetimlerine talip olabilecek. Sirketlerin denetimini de Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bagimsiz denetçilerle birlikte yapacak. Sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapildigi, ne kadar aidat toplandigi her yil denetlenecek. Defterleri incelenecek.
Edinilen bilgilere göre, 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bazi degisiklikler yapilacak. Siteleri yöneten tesis yönetim sirketlerine mesleki standartlar getirilecek. Bu standartlari saglayan firmalara sertifika verilecek. Sektörün meslek tanimi yapilacak.
Türkiye'de 3.800 tesis yönetim sirketi bulunuyor. Bunlar genel kurulda oy çokluguyla seçiliyor. Üç bakanligin hazirladigi düzenleme yasalasirsa, bu sirketlerden belge alamayan kapanacak. Tesis yönetim sirketlerinden saha tecrübesi, adli sicil kaydi, mali belgeler istenecek.
Bundan böyle sitelerin yönetimini kat malikleri kafasina göre atayamayacak. Mafya düzeni son bulacak. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi tarafindan yetkilendirilmis, mesleki yeterlilik sertifikasina sahip firmalar siteleri yönetebilecek. Bakanligin sertifikalandirdigi sirketler arasindan seçim yapilacak. Böylece, herkes kafasina göre aidat planlayamayacak, isletme projesi tasarlayamayacak.
Aidatlarin artmasi ile binalardaki kiracilar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasinda gerilim yasanmaya baslamisti. Son yillarin en büyük gider kalemleri arasina giren aidatlar özellikle Istanbul'da vatandasin büyük tepkisine neden oluyor. Istanbul'da lüks villalarin bulundugu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasinda degisiyor. Lüks rezidanslarda ise aidatlar 10-15 bin lirayi buluyor.
Temmuz ayinda asgari ücrete yapilan yüzde 34'lük zammin ardindan site aidatlarinda da ara dönem artislari baslamis, bazi sitelerde yüzde 70'e varan oranda zamlar gerçeklesmisti. Yüksek zamlar fahis artis olarak nitelendirilecek ve yüzde 30'luk tavan siniri uygulamasina geçilecek.