
Kahramanmaraş’ta yaşanan afet sonrası depremzedelerin göç ettikleri illerde ev fiyatları yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, muhtemel fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Bekir Bayrakdar “İlk verilere göre deprem tarihi sonrası fiyatlarında artış yapan 37 bin 367 satılık ve 7 bin 363 kiralık konut ilanı tespit ettik” dedi.
Gelir Idaresi Baskani (GIB) Bekir Bayrakdar, deprem bölgesinde mevcut durumu suistimal edenlere karsi gerekli tedbirleri aldiklarini belirterek, "Bu kapsamda deprem felaketinin ilk günlerinden itibaren özellikle sehirlerarasi baglanti yollarinda yol denetimleri gerçeklestiriyoruz." dedi. Bu yollar üzerindeki dinlenme tesislerinde depremden zarar gören vatandaslarin durumlarindan yararlanmak isteyenlere karsi mücadele ettiklerini bildiren Bayrakdar, "Diger taraftan deprem bölgelerinde esya tasima, esyalara iliskin asansör hizmetleri gibi hususlarda da denetimler yürütüyoruz." diye konustu.
Bayrakdar, Gelir Idaresi Baskanliginin, diger illerdeki personeli deprem bölgesinde görevlendirerek sahadaki fahis fiyat ve belge düzenine uyum gibi unsurlari denetledigine de isaret ederek su ifadeleri kullandi: "Devletimiz, depremden zarar gören vatandaslarimiza kira yardimi yapiyor. Bazi vatandaslarimiz bölgeden ayrilarak diger illerde konut kiralayabiliyor. Vatandaslarimizin tasindiklari illerde gerek kiralik gerekse de satilik konutlarda fiyat hareketlerini yakindan takip ediyoruz. Ülke genelinde bu baglamda elde ettigimiz ilk verilere göre deprem tarihi sonrasi fiyatlarinda artis yapan 37 bin 367 satilik ve 7 bin 363 kiralik konut ilani tespit ettik. Sahada yapacagimiz denetimlerde fahis fiyata yönelik çalismalarimizin sonucunu degerlendirilmek üzere Ticaret Bakanligi ile paylasacagiz."
Bu konuda vatandaslara yönelik çagrida bulunan Bayrakdar, "Vatandaslarin herhangi bir magduriyet yasamamalari için gerek CIMER, VIMER gibi uygulamalarla, gerekse ALO 189'u arayarak telefonla bize bu hususlarda gördükleri eksiklikleri sikayet edebilirler." degerlendirmesinde bulundu.
Bayrakdar, bazi sosyal medya platformlarinda kamuoyunda infial olusturmak amaçli oldugu çok net anlasilan, devletin afetzedelere yaptigi yardimlara vergi dairelerince haciz konuldugu yönünde "tamamen asilsiz" paylasimlarda bulunulduguna dikkati çekerek sunlari kaydetti: "Öncelikle sunu belirteyim, vergi daireleri kamu alacaklarinin tahsili için depremin vuku tarihinden itibaren hiçbir haciz uygulamasi yapmamistir. Ayrica Cumhurbaskanligi Kararnamesi'yle de vergi dairelerince yapilanlar da dahil olmak üzere, tüm icra takipleri durdurulmustur. Deprem tarihinden önce konulmus hacizler ile ilgili ise sunu belirtmek isterim. Vergi dairelerince bankalara gönderilen haciz talepleri gönderildikleri andaki varliklara tatbik edilir, daha sonra hesaplara yatan paralara etkisi bulunmaz. Bu nedenle deprem tarihinden sonra hiçbir sekilde haciz yapilmadigindan daha önce hesapta haciz olsa dahi bu haciz, devlet tarafindan yapilan deprem yardimlarina etki etmez. Bu kapsamda konunun hukuki boyutuna ve yapilan islemin mahiyetine bakilmadan, depremzedelere 'devletin yaptigi yardimlar haczediliyor' seklinde paylasimlar ve haberler yapiliyor. Devletimizin bu aci günde vatandaslari için yaptigi tüm is ve islemleri yok saymak anlamina gelen bu tür paylasimlara vatandaslarimizin itibar etmeyecegine inaniyoruz."