İstanbul'un taşı toprağı artık altından kıymetli: Kısa dönemde 3 kat fazla kazandırdı

Son yılların en değerli yatırım araçlarından biri kabul edilen arsa fiyatlarında patlama yaşandı. Arsalar, son bir yılda yatırımcısına yüzde 200'lerin üzerinde kazandırdı. 'Taşı toprağı altın' denilen İstanbul'da ortalama bir arsa, yıllık bazda yatırımcısına gram altından 3 kat fazla kazandırarak, kısa dönemli yatırım için de talep oluşturdu.

İstanbul'un taşı toprağı artık altından kıymetli: Kısa dönemde 3 kat fazla kazandırdı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
10.07.2023
saat ikonu 13:00
|
GÜNCELLEME:
10.07.2023
saat ikonu 13:00

Uzun dönemli yatirim araçlarindan biri olarak kabul edilen arsalar, son bir yilda yatirimcisina yüzde 200'lerin üzerinde kazandirdi. 'Tasi topragi altin' denilen Istanbul'da ortalama bir arsa, yillik bazda yatirimcisina gram altindan 3 kat fazla kazandirarak, kisa dönemli yatirimlar portföyüne eklendi.

Ihlas Haber Ajansi'nin haberine göre Istanbul’un kuzey bölgeler, Çatalca, Silivri, Çanakkale, Yalova, Sakarya, Iznik ve Iç Anadolu’nun bati kisimlarindaki arsalar, yogun talep görüyor. Talep artisi beraberinde fiyat artislarini getiriyor. Son bir yilda imarli ve tarla statüsündeki arsalarda fiyat degisimleri yüzde 200 oranlarina ulasti.

BIR YILDA ALTINDAN 3 KAT FAZLA KAZANDIRDI

Istanbul’u tanimlamada kullanilan ‘tasi topragi altin’ söylemi degisiyor. Arsa yatirimcisi bir yilda altin yatirimcisindan 3 kat fazla kazandi. 9 Temmuz 2022 yilinda 966 liradan satilan gram altin tam bir yil sonra bugün 10 Temmuz 2023’te 1630 liradan alici buluyor. Altindaki bir yillik fiyat degisimi yüzde 68 oldu. Bir yilda yüzde 68 kazandiran altina kiyasla özellikle Istanbul bölgesindeki arsalarda fiyat artislari yüzde 200’leri asti.

TALEBIN ARTMASINDA DEPREMLER ETKILI

Gayrimenkul Uzmani Bülent Öztürk, pandemi ve hemen sonrasinda yasanan Izmir ile 6 Subat deprem felaketleriyle birlikte arsalara olan talebin oldukça arttigini belirterek, “Talebin artmasinda baska etkenlerde söz konusu; son yillarda konuta erisimde maliyet, finansman ve fiyatlarin artmasiyla ciddi problemler yasaniyor. Bu tabi arsalara olan ilgiyi oldukça artirdi. 6 Subat’taki depremden sonra Iç Anadolu Bölgesi’nin bati tarafindaki Eskisehir, Beypazari gibi bölgelerde talep artisi ve dogal olarak fiyat yükselisi yasandi. Pandemide izole yasam isteyen ve konuta erisim sikintisi yasayanlar ise daha fazla Istanbul’un yakin bölgelerinde, ayni zamanda Ege’nin kuzey bölgeleri ve Antalya’da yogun bir sekilde arsa talebinde bulundu” dedi.

FIYAT ARTISLARI YÜZDE 200'LERI ASTI

Saha çalismalarindan elde ettikleri sonuçlari paylasan Öztürk, bir yilda arsa fiyatlarindaki artisin yüzde 200’lere ulastigini belirterek, “Yaptigimiz analizlerde ortalama bir imarli arsanin fiyat artisi yillik yüzde 200’lerin üzerinde oldugunu gördük. Türkiye’de döviz ve altin fiyatlarindaki artisa baktigimiz zaman arsa fiyatlarindaki artisin bunlardan çok daha yukarida oldugunu görüyoruz. Su anda gerek konut gerekse arsa enflasyon oraninin çok üzerinde deger kazaniyor, dolayisiyla yatirimcisina yüksek oranda kâr yaptirmis oluyor” diye konustu

'ARSA ARTIK IHTIYAÇ DEGIL YATIRIM'

Son 3 yildir arsalarin ciddi bir yatirim araci olarak görüldügünü kaydeden Öztürk, “2020’den beri insanlar arsayi bir yatirim araci olarak görüyor. Yaptigimiz arastirmalarda arsa yatirimi yapmis bir kisinin 5 yil içerisinde bir kez daha arsa yatirimi yaptigini görüyoruz. O nedenle arsalar çogunlukla bir kullanim ve ihtiyaca yönelik olarak degil, bir yatirim araci olarak hayatimiza girdi. 2023 yilinda gayrimenkulde konut disi satislarin yüzde 58’e vardigini görüyoruz” seklinde konustu.

arsa fiyatlari gram altindan 3 kat fazla kazandirdi

'SATISLARIN ARTMASI SUISTIMALLERI BERABERINDE GETIRIYOR'

Satislarin artmasinin beraberinde suistimalleri de getirdigini belirten Öztürk, “Arsa çok teknik bir istir. Insanlar açisindan hemen kavranabilecek bir olgu degildir. Arsa vardir, tarla vardir, kimi tarim arazisidir, kimisi turizm arazi, kimisi sanayi arazisi olarak kullanilir. Toplumumuz bu konulara hâkim olmadigi için bir takim problemler ortaya çikti. Arsa yatiriminda dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Arazilerin mutlaka imarli olmasina bakilmasi gerekiyor, kendilerine gösterilen arsanin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü’nden parsel sorgulamasi yapilmasi, altyapinin yakinin olup olmadigi veya arsanin içerisinde altyapi olup olmadigina bakilmasi gerekiyor. Bu teknik durumla ortada yoksa o arsasinin satin alinmamasi gerekiyor” diye konustu.

'TINY HOUSE’LAR' DOGAYA ATIK SALIYOR'

Son dönemde trend haline dönüsen ‘tiny house’ olarak adlandirilan küçük ve tasinabilir yapilarin dogaya saldiklari atiklar yoluyla tarim arazilerini bozduklarini ve tapulu konutlardaki gibi vergi sistemine dahil olmadiklari için vergi kaybina yol açtiklarini dile getiren Öztürk, “Tarim arazilerinin kooperatiflesme vasitasiyla olusturulan çoklu ‘tiny house’lar tarim arazilerini bozuyor, buralardaki insanlara gelecek dönemde magduriyetler olusturacak. Bu araziler tarim arazisidir, tarim yapilsin diye devlet tarafindan planlanmis arazilerdir. Bu arazilerde bir tiny house köyü olusturulmasi dogal olarak dip sularina sampuan, deterjan gibi bazi kimyasal ve insan atiklarinin karismasina neden olacak. Tarim arazileri verimli tarim yapilsin diye belirlenen arazilerdir” ifadelerini kullandi.

'VERGI DISI YAPILAR MAGDURIYETE SEBEP OLABILIR'

Bu yapilarin ileriki dönemlerde çesitli magduriyetler olusturabilecegine isaret eden Öztürk, “Insanlar oralarda kendilerine ait bir yerlesim alani oldugunu düsünüyorlar. Ancak ilerleyen dönemlerde bu kadar toplu konutlasmaya devletimiz müsaade etmeyecegi için yarin hayal kirikliklari ortaya çikabilir. Tapulu bir konutumuzun emlak vergileri gibi devlete çesitli yükümlülükleri var. Tiny Houselarin vergisel anlamda hiçbir yükümlülükleri olmadigi için devletimiz açisindan bir vergi kaybi ortaya çikiyor” dedi.

'KONUT TALEBI ARSAYA DÖNÜYOR'

Öte yandan konut piyasasinda emlakçilar da son dönemde arsalara olan ilgiyi teyit eder açiklamada bulundu. Emlakçi Taner Islek, “Konutlara talep azaldi, tüm talepler arsalara döndü. Insanlar arsalara yatirim yapmanin pesindeler. Ayda ortalama 15 kisiyle bir konut satisi üzerine konusuyoruz, konutlar bütçelerini astigi için yatirim amaciyla arsalara bakmaya basliyorlar” diye konustu.

ETİKETLER
#istanbul
#altın
#arsa
#yatırım
#fiyat artışı
#Emlak
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.