Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları yüzde 35 azaldı. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, emlakçıların fiyatların düşmesini istediği ifade ederek "İki konutu olan gayrimenkul sahibi, üçüncü konutu aldığı zaman ciddi bir vergilendirmeyle karşı karşıya getirilmeli” dedi.
TÜIK tarafindan açiklanan istatistiklere göre Türkiye’de mart ayinda ev satislarinda büyük bir gerileme yasandi. Türkiye genelinde konut satislari nisanda geçen yilin ayni ayina kiyasla yüzde 35,6 azaldi. Söz konusu gerileme, martta yüzde 21,4, subatta yüzde 18 oranlarinda gerçeklesmisti.
Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi Baskani Hakan Akçam, konut satislarindaki düsüs trendine iliskin degerlendirmede bulundu. Konut satislarindaki azalmanin piyasada da hissedildigini belirten Akçam, bu azalmanin fiyatlarin düstügü anlamina gelmedigini söyledi. Akçam, "Emlak danismanlari olarak önemsedigimiz nokta, fiyatlarin düsmesidir. Fiyatlarin düsmemesi durumunda ise en azindan dengeli bir sekilde gitmesinin saglanmasi lazim." dedi.
Konut satislarindaki düsüsün gerekçelerine dikkati çeken Akçam, söyle konustu: "Yakin zamanda özel bir bankadan aldigim rakama göre, konut kredisinde faiz orani yüzde 3,2 ila 3,43 araliginda yani tarihteki en yüksek rakamlara dogru gidiyoruz. Bazi bankalar da 'ihtiyaç kredisi vermeme' yönünde kararlar almis. Konut satislarindaki düsüsün nedenlerinden biri bu gelisme. Konuttaki maliyet tarafi ve kredilerin açilmasi çok önemli. Maliyet önemli çünkü dairenin maliyetinin yüksek olusu, müsteriye satilacak konutun da yüksek fiyattan satilmasi demektir. Vatandas, yüksek fiyattan aldigi daireyi kiraya vermek istediginde de bu durum kira fiyatlarina yansiyor."
Orta ve uzun vadede Türkiye'nin konut sorununun çözülmesi için çesitli yöntemlerin uygulanabilecegini vurgulayan Akçam, "Iki konutu olan gayrimenkul sahibi, üçüncü konutu aldigi zaman ciddi bir vergilendirmeyle karsi karsiya getirilmeli. 2024 yilinda e-Devlet üzerinden kira kontrati yapma islemi su an ivedi bir sekilde güncellenerek uygulanmali ki gayrimenkul kiracisinin, en son çiktigi evdeki kira bedeli resmi olarak tespit edilebilsin." diye konustu. Kiralarda artis oranini 1 Temmuz'a kadar yüzde 25 ile sinirlandiran uygulamanin uzatilmasi yönündeki açiklamalari da degerlendiren Akçam, su ifadeleri kullandi: "Yüzde 25 sinirinin uzatilmasi, piyasayi biraz daha kaosa sürüklüyor. Geçmis dönemlerde yapilan TEFE-TÜFE uygulamasina geri dönmekte fayda var. Her iki tarafi korumak adina, TEFE-TÜFE ortalamasini 12 aya bölüp artis talep edilmeli."
Akçam, gayrimenkul davalarinda arabuluculuk sarti getirilmesinin konut sektörüne olumlu yansiyacagini ancak kalici çözümün maliyetlerin düsürülmesiyle saglanabilecegini söyleyerek, "Gayrimenkulde maliyetlerin düsürülmesi noktasina önem verilmeli. Çünkü maliyetler, sektör temsilcilerinden gayrimenkul sahipleri ve kiracilara kadar zincirleme etki eden bir sey. Maliyetler düstügü zaman piyasa rahatlar diye düsünüyorum. Ayrica kira konusunda mal sahiplerinin de vicdanli olmasi önemli." dedi.