Yatırımcı konuttan vazgeçti, arsa ve tarla satışları tüm zamanların rekorunu kırdı

Otomobil ve konutun yatırım olmaktan çıkması borsayla beraber arsa ve tarlalara olan talebi artırdı. Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları yılın ilk 10 ayında 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı.

Yatırımcı konuttan vazgeçti, arsa ve tarla satışları tüm zamanların rekorunu kırdı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
26.11.2023
saat ikonu 12:17
|
GÜNCELLEME:
26.11.2023
saat ikonu 12:17

Konut satislari 2023’ün ilk 10 ayinda geçen yila göre yüzde 14,3 düstü. Ülke genelinde ocak-ekim döneminde 2 milyon 419 bin 981 gayrimenkul el degistirirken bu satislarin 993 bin 835'ini konutlar olusturdu.  Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satislari ise ayni dönemde rekor seviyeye ulasti.

TÜM ZAMANLARIN REKORU

Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satislari ise 10 ayda 1 milyon 426 bin 146 adetle tüm zamanlarin en yüksek ocak-ekim dönemi rakamina ulasti. Geçen yilin ayni döneminde bu rakam 1 milyon 391 bin 787 olarak gerçeklesmisti. Artis orani yüzde 2,5 oldu. Konuttaki azalisa ragmen diger gayrimenkul türlerindeki yükselis dikkati çekti.

Arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satis sayilari ocak-ekim dönemleri baz alindiginda 2021'de 1 milyon 176 bin, 2020'de 1 milyon 17 bin, 2019'da 828 bin, 2018'de ise 1 milyon 14 bin seklindeydi. Toplam satislar içerisinde konut disi gayrimenkullerin payi ilk kez yüzde 58,9'a ulasirken, ekimde bu oran rekor kirarak yüzde 62,2 oldu. Ocak-ekim dönemi konut disi satislarin payi önceki 5 yilda yüzde 44,3 ile yüzde 54,5 arasindaydi.

REKORU ARSA VE TARLA SATISLARI GETIRDI

Istanbul Degerleme Yönetici Ortagi ve gayrimenkul degerleme uzmani Celal Erdogdu da ocak-ekim döneminde 1 milyon 426 bin adedi asan satisla tüm zamanlarin en yüksek 10 aylik konut disi gayrimenkul satis rakamina ulasildigini söyledi.

Konut disi gayrimenkul satislarinin çok büyük kismini arsa ve tarlalarin olusturdugunu ve rekoru da bu iki satis kaleminin getirdigini kaydeden Erdogdu, ofis ve dükkanlarin basi çektigi ticari gayrimenkullerin ise fabrikalardan hastanelere kadar genis bir yelpazeyi kapsadigini anlatti.

Erdogdu, arsa ve tarla satislarindaki artisa iliskin su ifadeleri kullandi:

TRAKYA BÖLGESI ILGI ÇEKEN YERLER ARASINDA

"Burada en önemli nedenler arasinda Kovid-19 ve depremler sonrasi tarlalara artan ilgi yer aliyor. Konut fiyatlarindaki ve faiz oranlarindaki yükselis de yatirimcilari bütçelerine uygun arsa ve tarlalara yönlendiriyor. Çünkü konut alamayan vatandaslar özellikle enflasyondan korunmak için uygun fiyatli arsa ve tarla yatirimi yapmak istiyor. 

Son zamanlarda da Trakya'nin batisindaki bölgeler ilgi çeken yerler arasinda bulunuyor. Ayrica vatandaslarimiz bu tarz yerlerden arsa veya tarla alip 'ileride gerekirse içine konteyner, prefabrik ya da tiny house' koyarim diye düsünüyor. Bu da ilgiyi artiriyor. Son dönemde sosyal medyadan satis ilanlarinin ve yatirimlarin arttigini görüyoruz. Vatandaslarimiz bu konuda dikkatli olmali."

RAYIÇ FIYATA DIKKAT EDIN

Ticari gayrimnekul alacaklara önemli tavsiyeler veren Bilgiçler Yapi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, yatirimcilara dogru lokasyonda yer alan, otoparki bulunan, enerji verimliligi yüksek, yaya trafiginin ve toplu tasimanin bulundugu projelere yapmalari tavsiyesinde bulunarak, bölgenin iyi arastirilmasi ve rayiç fiyatlarin mutlaka ögrenilmesi gerektigini vurguladi.

Bilgiç, "Istanbul'da ticari gayrimenkul piyasasi dinamik ve çesitli bir yapiya sahip. Son yillarda pek çok markali konut üreticisinin ticari gayrimenkul projelerine yöneldigini görüyoruz. Bunun sebebi de tüketici taleplerindeki dönüsüm oldugunu düsünüyorum. Dinamik pazar kosullari ticari gayrimenkullerde avantaj saglarken, konut satis rakamlarinda istatistiklerin de bize gösterdigi gibi bir yavaslama söz konusu." dedi.

 

ETİKETLER
#arsa
#gayrimenkul
#konut satışları
#tarla
#ticari gayrimenkul
#Emlak
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.