Tgrt Haber

12 yıl geriye gidiyoruz! TFF'den play-off hazırlığı

Editör: Emre Topaloğlu / Kaynak: TGRT Haber
19 Eylül 2023 10:00 - Güncelleme : 19 Eylül 2023 10:47
12 yıl geriye gidiyoruz! TFF'den play-off hazırlığı

Süper Lig'de önümüzdeki sezon play-off ve play-out sistemine geçileceği iddiaları güçleniyor. Usta spor yazarları ve yorumcuları da bu iddiaları doğrular nitelikte açıklamalar yaptı. Ülkemizde 12 yıl önce de denenen play-off sistemi hangi ülkelerde uygulanıyor? Daha öncelikli ihtiyaçları olan Türk futboluna bu sistem olumlu katkı sağlar mı? İşte tüm detaylarıyla play-off ve play-out sistemi...

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), geçtiğimiz günlerde Hypercube firması ile yaptığı iş birliği protokolü çerçevesinde format yapısını belirlemek için anket başlattı. Planlanan anketleri de kulüp ve taraftarlara açtı.

TFF, tüm taraftarlara açtığı ankette başta Trendyol Süper Lig olmak üzere tüm ogranizasyonlarının formatını yeniden belirlemeyi hedefliyor.

DÖRT BÜYÜKLERİN BİRBİRİYLE DAHA ÇOK MAÇ YAPMASI PLANLANIYOR

TFF'nin, özellikle Süper Lig'in en iyi takımlarının birbiriyle daha çok maç yapmasını ve böylelikle yayın gelirinin yanı sıra Türkiye'de futbola olan ilgiyi daha çok artırarak stadyumların da dolmasını hedefliyor.

PLAY-OFF PLAY-OUT İDDİALARI GÜÇLENDİ!

TFF'nin yaptığı bu anket, Avrupa ülke puanı sisteminde üst sıralarda yer almayan birçok ligde uygulanan play-off ve play-out sistemine geçileceği şeklinde yorumlandı.

DİLMEN VE TOROĞLU DA DOĞRULADI

Eski futbolcu ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen de bu iddiaları doğrular nitelikte açıklamalar yaptı. TV 8,5'ta yayınlanan %100 Futbol programında konuşan Dilmen, Süper Lig'de play-off ve play-out sistemine geçilebileceğini söyledi.

"Gözüken tablo şu; Süper Lig'de iş play-off ve play-out'a doğru gidiyor" diyen Rıdvan Dilmen, "Zaten kulüpler, ekonomik olarak da güç olarak da üsttekiler ve alttakiler olarak ayrılmış görünüyor. Üsttekiler Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Adana Demirspor. Biraz işte Rizespor, Kayserispor ortalarda gözüküyor" ifadelerini kullandı.

"4 takım küme düşecek, diğer bütün takımlar jantta gidiyor" yorumunu yapan Dilmen, "Bana, üsttekiler ve alttakiler için play-off ve play-out sistemine götürecekler gibi geliyor" şeklinde konuştu.

TOROĞLU: "İNANILMAZ BİR HAZIRLIK VAR"

Eski hakem ve spor yorumcusu Erman Toroğlu da play-off ve play-out konusuyla ilgili çarğıcı ifadeler kullandı.

Toroğlu, "Bana gelen habere göre, gelecek sezon play-off / play-out oynanması için inanılmaz bir hazırlık var. Biz seyirciye söyleyelim, seyirci hazırlıklı olsun çünkü bayağı bir hazırlık var. Olma şansı da çok yüksek geliyor bana." dedi.

İDDİALAR SORULARI BERABERİNDE GETİRDİ!

Avrupa’nın devlerinin itibar etmediği play-off, ligimizde uygulanırsa heyecanı artırabilir mi? Sezon içinde çok fazla derbi maçının olma ihtimali rekabete nasıl yansır? Futbol kalitemiz artar mı? Bu format, finansal açıdan takımlara katkıda bulunur mu?

Bu sistem ülke futbolundaki gergin ortama nasıl etki eder? Türk futbolunda çözülmesi gereken daha öncelikli sorunlar yok mu?

BİR SEZONUN EMEĞİ TEK MAÇA İNDİRGENMELİ Mİ?

Bir sezon boyunca verilen mücadelelerin ardından ligde bir sıralama kazanılarak play-off oynanması adaleti sorgular nitelikte bir sistem olarak gösteriliyor.

İyi bir sezon geçirerek ligde lider olan bir takımın kaderinin tek bir maça hatta tek bir ana indirgenme ihtimali tartışmaları da beraberinde getiriyor. Oyunun adaletine uygun olmaması konusunda ciddi şüpheler olan sisteme sosyal medyada futbolseverlerinbüyük bir bölümü karşı çıkıyor.

4 büyükler birbiriyle daha çok maç yapacak.

DERBİLERİN FAZLA OLMASI HEYECANI AZALTIR MI?

Genellikle az takımlı olan liglerde play-off sistemi uygulanıyor. Örneğin İskoçya'da lig 12 takımla oynanıyor. Üç maç yapılıyor ve dördüncü maçlar yerine play-off oynanıyor.

Ülkemizde play-off sistemine daha çok derbi oynanma ihtimali nedeniyle sıcak bakılıyor. Ancak oynanacak derbilerin sayısının artmasıderbi heyecanını körelteceği yönünde de soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

ÇÖZÜLMESİ GEREKEN DAHA ÖNEMLİ SORUNLAR VAR!

SÜPER LİG SON 5 YILDA YÜZDE 80 DEĞER KAYBETTİ

Süper Lig yayın hakları, 2017-18 sezonu itibarıyla 500 milyon dolarlık rekor ücretle mevcut yayıncı Katarlı beIN Sports’a ihale edilmiş ve 5 sezonluk anlaşma imzalanmıştı.

İlk iki sezonun ardından TFF ile beIN Sports arasında yapılan anlaşma sonucunda, yayın/ihale bedelinde yaklaşık yüzde 25 oranında indirime gidilmişti. Covid 19 salgınından sonra gelirler daha da düşmekle kalmadı ödemeler de döviz yerine Türk lirasına çevrildi.

2021-22 sezonu itibarıyla Katarlı beIN Sports ile olan yayın sözleşmesi sona erdi. İhale zamanı geldiğinde ise en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon lirayla yine beIN Sports verdi. Bu teklif TFF ve kulüplerin beklentilerini karşılamayınca TFF, yeni teklifler almak ve alternatif çözümler için ihaleyi iptal etti. Ancak beIN Sport’tan daha iyi teklif sunan kimse çıkmadı ve TFF, 2022-23 sezonu itibarıyla beIN Sports ile yıllık 2,2 milyar karşılığında 2 yıllık sözleşme imzaladı.Yayıncı kuruluş, sözleşmeye göre bu sezon 2,63 milyar lira ödeme gerçekleştirecek.

6 sezon önce 500 milyon dolara ihale edilen Süper Lig maçlarının yayını, bu sezon itibarıyla yüzde 80 oranında değer kaybetti.

KORSAN YAYIN ÖNLENEMİYOR!

Tribünde maç izlemenin mali olarak dar ve orta gelirle vatandaşlar için hayal olduğu, televizyondan da bir o kadar pahalı olan futbol için taraftarların bir numaralı tercihi korsan yayınlar oldu.

Yayıncı kuruluş tarafından yapılan araştırmada, Türk futbolunu takip eden her üç kişiden ikisinin korsan yayını tercih ettiği ortaya çıktı.

Korsan yayınların, yayın haklarının değerlenmesine verdiği zararı daha da arttırdığı ve Türkiye'nin yüksek borç yüküyle boğuşan kulüplerinin en önemli gelir kaynağını da bir hayli azaltmasında büyük etken olduğu belirtiliyor.

12 yıl geriye gidiyoruz! TFF'den play-off hazırlığı

PATATES TARLASI ZEMİNLER

Süper Lig’de büyük takımlar hariç diğer takımlarımızın stadyum zemin kalitesinin içler acısı durumda olması ve patates ekilebilecek seviyede sahalarda futbol oynatılması futbolumuzun marka değerine belki de en büyük zararı veriyor.

Son dönemde yapılan yeni stadyumlarla çıtayı yükselten kulüplerimiz bu sezona da çok iyi zeminlerde başlayamadı. Henüz kışa bile girilmemişken zeminlerin içler acısı durumu endişeleri ve milyon avroluk futbolcuların sakatlanma riskini de kat kat artıyor.

Yayıncı kuruluş parası, puan başına verilen ücret, tribün ve reklam gelirleri hesaplandığında önemli gelirler elde eden kulüpler, bu kadar geliri stadyum zemininden çok orada oynayacak futbolculara harcamayı sürdürüyor.

Bazı art niyetli takımların da bilerek zeminlerini iyi halde tutmadığı ve evinde oynayacağı maçlarda bu durumu avantajına kullanmayı hedeflediği şeklinde vahim iddialar da durumu gözler önüne seriyor.

12 yıl geriye gidiyoruz! TFF'den play-off hazırlığı

HAKEM TARTIŞMALARI BİTMEK BİLMİYOR!

Hakemler uzun yıllardır tartışılmaya devam ediyor. Merkez Hakem Kurulu’nda neredeyse her yıl başkan veya kadrolar değişse de bir türlü güven ortamı oluşmuyor.

İlk kötü gidişte hakemleri hedef tahtasına oturtan kulüpler, 'Bizi şampiyon yapmak istemiyorlar' ve 'Hakemler önümüzü kesiyor' ifadeleriyle taraftarlarına iyi görünmek ve hakemlerden yana avantaj sağlama peşine düşüyor. En çok da bu tarz ifadeler ligde şampiyon olan takımlar tarafından dillendiriyor.

Kazanmak için her yol mübahtır zihniyetiyle harekete eden yöneticilere gerekli caydırıcı cezaları veremeyen TFF'de bu konuda sorgulanıyor.

12 yıl geriye gidiyoruz! TFF'den play-off hazırlığı

TÜRKİYE'DE DAHA ÖNCE DENENDİ

2011-2012 sezonunda Türkiye liginde Play-Off sistemine bir defaya mahsus olmak üzere geçilmiştir.

O sene Galatasaray, normal sezonu lider olarak tamamlamasına rağmen Play-Off sayesinde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor ile arasında ikişer maç daha oynamış, şampiyonluk son maça kalmıştı.

Galatasaray, Kadıköy'de ezeli rakibi Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalarak 2011-2012 sezonu şampiyonu olmuştur.

12 yıl geriye gidiyoruz! TFF'den play-off hazırlığı

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK 7 LİGİ LİG FORMATINI UYGULUYOR

Avrupa'da futbol, ağırlıklı olarak şu anda ligimizde uygulanan sistem olan piramit sistemi şeklinde olan tüm takımların birbiriyle bir kez evinde bir kez de deplasmanda karşılaştıkları, çift devreli lig formatıyla oynanıyor.

UEFA Ülke Puanı Sıralaması’nda Türkiye dışında ilk 10’da yer alan yedi ülke (İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa, Portekiz, Hollanda) şampiyonunu çift devreli lig sisteme göre belirliyor.

Sadece Hollanda'da, her ne kadar şampiyon normal sezonda elde edilen puanlara göre belirlense de bir alt kümeye düşecek 3 takımdan 2'si play-off sistemiyle belli oluyor.

BELÇİKA VE İSKOÇYA PLAY-OFF SİSTEMİNİ KULLANIYOR

Bu yedi ülke dışında sıralamada ilk 10’da yer alan Belçika ve İskoçya ise uzun süredir şampiyonunu play-off maçları sonunda belirliyor.

Bu iki ülke dışında Avrupa futbolunda çok fazla ön plana çıkamayan ülkeler de play-off sistemini uyguluyor.

PLAY-OFF SİSTEMİ NEDİR?

Ligi ilk dört sırada bitiren takımlar Play-Off müsabakalarına katılma hakkı kazanır.

Ligi 4. sırada bitiren takım ile 1. sırada bitiren takım, 3. sırada bitiren takım ile ise 2. sırada bitiren takım eşleşir. Müsabakalar, 1 ve 2. takımların sahasında tek maç eleme usulüne göre oynanır.

Bu müsabakaları kazanan takımlar, ilk maç ligi daha alt sırada bitiren takımın sahasında olacak şekilde, çift maç eleme usulüne göre karşılaşırlar ve bu müsabakalar sonucunda kazanan takım ikinci finalist olarak Play-Off Finaline yükselir.

Play-Off Finali tarafsız sahada tek maç eleme usulünü göre oynanır. Kazanan takım Spor Toto Süper Lig Şampiyonu olur.

PLAY-OUT SİSTEMİ NEDİR?

Play-Out ligden düşecek takımların belirlendiği sisteme verilen isimdir.

Genelde 3,4 veya 5 (bazen 6) takımla oynanan bu sistemde, küme düşecek olan takımlar aralarında bir maç daha oynar ve küme düşme hattında olan takımlar için bir şans daha doğar.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...