Tgrt Haber

İşte erken seçim için izlenecek yol

15 Ağustos 2015 14:39 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:40
İşte erken seçim için izlenecek yol

Meclis kararı’yla seçime gitmeyi planlayan Ak Parti’nin tarih olarak da 25 Ekim, 1 Kasım ya da 8 Kasım’ı istediği öğrenildi...

Mevcut hükümet işbaşındayken seçime gitmek isteyen Ak Parti'nin, erken seçim için 25 Ekim, 1 Kasım ve 8 Kasım tarihleri üzerinde durduğu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da pazartesi günü görüşeceği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den, bu tarihler çerçevesinde Meclis'ten seçim kararı çıkartmaları için "destek" isteyeceği öğrenildi. Ak Parti, destek alırsa, hazine yardımı ve geçici bütçe konusundaki adımları da hemen atmayı tasarlıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından, "erken seçim tek seçenek" açıklamasını dün revize ederek, ilk görüşmesinde MHP'nin koalisyon ortaklığına kapıyı kapatması nedeniyle bu ifadeyi telaffuz ettiğini söyledi. Bu açıklama sonrası gözler Davutoğlu ile MHP lideri arasında pazartesi günü yapılacak görüşmeye çevrildi.

Kulislerde sürpriz Ak Parti-MHP koalisyonu olasılığı "cılız" biçimde de olsa dillendirilmeye başlansa da, Ak Parti kaynaklarınca Davutoğlu'nun görüşmede Bahçeli'ye, "ortaklık" teklif etmeyeceği, seçimin Cumhurbaşkanı'nca yenilenmesi yerine Meclis iradesiyle seçime gidilmesi için destek isteyeceği bildirildi.

Davutoğlu'nun, Bahçeli'ye bu tarihleri önerirken, "geçici bütçe uygulamasının oluşturabileceği sıkıntılar, ekonomik durum ve Türkiye'nin içinde bulunduğu kaotik şartları" gerekçe sunacağı kaydedildi.

23 Ağustos'tan önce

AK Parti, HDP'nin de yer alacağı bir geçici hükümet yönetiminde seçime gitmek yerine MHP'nin mevcut hükümetle seçime gidilmesini tercih edeceği inancıyla planlamalarını yapıyor.

Bu çerçevede seçim kararı alınmak üzere Meclis'in olağanüstü toplanması için TBMM Başkanlığı'na başvurunun önümüzdeki salı ya da çarşamba yapılması, Cumhurbaşkanı tarafından seçimin yenilenmesi olasılığını gündeme getirecek Anayasadaki 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos'tan önce de Meclis sürecinin başlatılması öngörülüyor. Böylece Başbakan Davutoğlu'nun görevi iade etmesi gerekse dahi, Meclis'te seçim kararı için süreç başlamış olacağından Cumhurbaşkanı'nca seçimin yenilenmesi seçeneğinin devre dışı bırakılacağı ifade ediliyor.

Meclis kararı formülü
Ak Parti'nin, Anayasa Mahkemesi'ne iptal yolunun kapalı olması için seçim tarihini yasa yerine Meclis kararı ile belirleme formülünü tercih etmesi bekleniyor. Bu amaçla TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın çağıracağı Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, seçim önerisi Danışma Kurulu önerisi olarak, aksi takdirde de Ak Parti grup önerisi olarak gündeme getirilecek.

Anayasa Komisyonu
İlk etapta seçim önerisinin iç tüzükteki açık hükme rağmen Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeden doğrudan Genel Kurul'da ele alınabileceği savunan Ak Parti, muhalefetten gelen, "eylemli iç tüzük ihlali olur" uyarıları üzerine, olağanüstü mesai sürecinde Anayasa Komisyonu'nun oluşturulması görüşünü benimsedi. Bunun için de olağanüstü mesai sürecinde önerinin görüşülebilmesi için Anayasa Komisyonu'nun da teşekkül etmesi sağlanacak. Bunun için öncelikle Meclis Başkanlığı partilere söz konusu komisyonda düşen üye sayısını belirleyecek.

En az bir parti desteği şart
Ak Parti'nin seçim önerisini, "kazasız" biçimde komisyondan geçirebilmesi için en az bir partinin desteğini alması gerekecek. Komisyonun toplanıp karar alabilmesi için Ak Parti ve MHP'nin üye vermesi yeterli olacak.

(Milliyet)

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...