Tgrt Haber

10 Kasım'da Anıtkabir kaça kadar açık? Anıtkabir ziyaret saatleri ve 10 Kasım programı

08 Kasım 2021 10:41
10 Kasım'da Anıtkabir kaça kadar açık? Anıtkabir ziyaret saatleri ve 10 Kasım programı

10 Kasım'da, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü, her yıl yapılan törenle anılmaya devam ediyor ve Anıtkabir ziyaretçi akınına uğruyor. Saat 09.05'te ülkenin her köşesinde çalan sirenlerle birlikte, Atatürk'ün anılması üzerine, bu yılki Anıtkabir ziyaret saatleri de şimdiden araştırılmaya devam ediyor. 10 Kasım Anıtkabir ziyaret saatleri ve Anıtkabir'in tarihçesi haberimizde...

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde her yıl ziyaretçi akınına uğrayan Anıtkabir'in ziyaret saatleri sorgulanmaya başladı. Anıtkabir ziyaretinde bulunmak isteyenler, "10 Kasım'da Anıtkabir ziyaret saatleri kaçta? Anıtkabir saat kaçta açılıyor, saat kaçta ziyarete kapanıyor?" sorularının cevabını araştırmaya devam ediyor. Anıtkabir ziyaret saatleri, tarihçesi ve 10 Kasım tören programı detayları haberimizde...

10 KASIM ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü olarak bilinir ve Atatürk'ün ölüm yıl döneminde, Ankara'da bulunan Anıtkabir her yıl ziyaretçi akınına uğrar. Bu yıl da, Anıtkabir'i ziyaret etmek isteyenler için, ziyarete açılış ve  kapanış saatleri:

01 Şubat - 14 Mayıs
09:00 - 16:30

15 Mayıs - 31 Ekim
09:00 - 17:00

01 Kasım - 31 Ocak
09:00 - 16:00

Özel günlerde değişiklik gösteren Anıtkabir ziyaret saatleri, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nezdinde, sabah 10.30 ile 21.00 arasında gerçekleştirilecektir.

10 Kasım'da Anıtkabir kaça kadar açık? Anıtkabir ziyaret saatleri ve 10 Kasım programı

10 KASIM ANLAM VE ÖNEMİ

10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurusucu başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrıldığı gündür. 10 Kasım 1938'de saat dokuzu beş geçe vedat eden Atatürk, her yıl aynı gün çeşitli programlarda anılmaya devam etmiştir.

10-16 Kasım haftası, Atatürk'ün yurtseverliği, inkılap ve ilkelerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda Atatürk'ün konuşmalarının kendi sesinden dinletildiği, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği Atatürk'ün anıldığı hafta olarak anılmaya devam etmektedir. Her 10 Kasım'da Anıtkabir ziyaret edilir, Ankara'da resmi tören yapılır ve bayraklar yarıya indirilir.

Atatürk'ün ebediyete gidişinin ardından yalnızca Türk halkı değil; tüm dünya ve dünya liderleri, Atatürk'ün dünya milletlerine örnek olabilecek çalışmalarıyla onu yaşatmaya devam etmiştir. Milleti ile birlikte "ya istiklal ya ölüm" parolası ile Türk halkının zafer kazanmasında yol gösterici bir lider olmuştır.

Ülkemiz için birçok devrim yaparak Türk milletini çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmayı amaçlayan Atatürk, "Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar" sözüyle Cumhuriyeti, Türk milletine emanet etmiştir ve günümüzde anılmaya devam etmektedir.

10 Kasım'da Anıtkabir kaça kadar açık? Anıtkabir ziyaret saatleri ve 10 Kasım programı

ANITKABİR NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara Anıttepe'de (eski adıyla Rasattepe) bulunan anıt mezarıdır. 

  • Karayolu ile gelenler:

Özel aracınızla İstanbul yolundan, Samsun yolundan, Eskişehir yolundan şehre giriş yapabilirsiniz. Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alıyor. Aracınızla Tandoğan Meydanı kavşağına geldikten sonra Anıt Caddesi'ni takip ederek anıt mezara ulaşabilirsiniz.

  • Tren ile gelenler:

Ankara'ya birçok şehirden tren seferler mevcut. Ankara Tren Garı'nda indikten sonra 10-15 dakika yürüyerek Anıtkabir'e ulaşabilirsiniz. Gardan çıktıktan sonra 'Anadolu Meydanı' olarak bilinen mevkiye doğru yürümelisiniz.

  • Şehirler arası otobüs ile gelenler:

Otobüs terminali AŞTİ'den çıktıktan sonra aynı adı taşıyan metro istasyona inmelisiniz. Kızılay yönüne giden metroya bindikten sonra Anadolu (Tandoğan) istasyonunda inerek yer yüzüne çıkın. Buradan 5 dakikalık bir yürümeyle Anıtkabir'e ulaşmanız mümkün.

  • Uçakla gelenler:

Ankara'ya havayolu kullanarak geldiyseniz, Anıtkabir'e gitmek için üç seçeneğiniz bulunuyor:

  • HAVAŞ ya da belediye otobüse binmek (Hipodrom durağında inerek anıt mezara gidebilirsiniz)
  • Taksiye binmek
  • Araç kiralamak

ANITKABİR’İN TARİHÇESİ VE ATATÜRK'ÜN DEFNEDİLMESİ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunun 15. yılında hastalığının seyrinin kötüye gitmesiyle, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yuman Atatürk, kendisi için önceden bir mezar yaptırmadığı gibi, gömüleceği yer içinde vasiyette bulunmamıştır. Sadece, 1923 yılında bir sohbet esnasında Atatürk; "Elbet birgün öleceğim, beni Çankaya' ya gömer, hatıramı yaşatırsınız" demiş ve "Beni milletim nereye isterse oraya gömün fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır" diye eklemiştir. Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı'ndaki büyük tören salonunda bir katafalk üzerine konumlandırılarak 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakılmıştır.

Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirilere,  21 Kasım 1938'de büyük törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konulmuştur. Cenaze törenine tüm dünya devletleri özel temsilciler göndermiş; Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşan yabancı generaller de yer almıştır.

Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15. yılında, 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledilmiştir.
 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...