Tgrt Haber

17 Ağustos Depremi'nin yıl dönümü öncesi İstanbul'da büyük umursamazlık! Tam 79 bin kişi...

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: tgrthaber.com
15 Ağustos 2024 09:01 - Güncelleme : 15 Ağustos 2024 09:01
17 Ağustos Depremi'nin yıl dönümü öncesi İstanbul'da büyük umursamazlık! Tam 79 bin kişi...

Uzmanlara göre büyük bir depremin her geçen gün yaklaştığı İstanbul’da 79 bin kat maliki binasının teste tabii tutulmasına izin vermediği ortaya çıkmıştı. Üstelik incelenen 35 bin binanın 318'i kendi kendine yıkılacak durumda. 17 Ağustos 1999'da yaşanan büyük deprem felaketinin yıl dönümüne iki gün kala ortaya çıkan bu vurdumduymazlık isyan ettiriyor. Peki hızlı tarama ile bina testi nedir? İşte detaylar...

Deprem​ kuşağı içinde yer alan ve meydana gelen çok sayıda felaketle on binlerce insanını kaybeden Türkiye​'de depreme karşı bilinçlendirme çabaları da istenen sonucu bir türlü vermiyor. Bu durumun vahim bir örneği de İstanbul​'da yaşanıyor.

79 BİN PERVASIZ!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)  ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ)  2020 yılından bu yana birlikte yürüttüğü "hızlı tarama ile bina testi" işlemine onbinlerce kat malikinin izin vermediği ortaya çıktı.   

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük deprem felaketi sonrası talebin arttığı teste, bugüne kadar 162 bin başvuru yapıldı. Bunun üzerine araştırma ekipleri, 114 bin binayı teste tabi tuttu. Ancak ziyaret edilen bu yapılardan 79 bininde, komşularının talebine rağmen diğer kat maliklerinin “hızlı tarama testi” yapılmasına izin vermediği belirtildi.

"YIKILMASI İÇİN DEPREME BİLE GEREK YOK!"

Ekiplerin, 35 bin binada gerçekleştirdiği test işlemlerinde ise ürkütücü bir tablo ortaya çıktı 1999’dan önce yapılan binaların yarısının D sınıfı (Yüksek riskli) ve E sınıfı (Çok yüksek riskli) olduğu belirlendi. İncelenen bu 35 bin binanın 318’inin ise deprem olmaksızın "kendi kendine çökebilecek durumda" olduğu tespit edilirken,  bin 238 binanın ise deprem güvenliğinin hiç olmadığı saptandı.

HIZLI TARAMA İLE BİNA TESTİ NEDİR?

  • İBB​ ve İTÜ'nün ortak yürüttüğü hızlı tarama ile bina testi için "Pera 2019" adı verilen bir yöntem kullanılıyor. 
  • Test kapsamında binalarda ilk önce 5 kolonda sıva kaldırıp betonda okuma alınıyor.
  • Ardından röntgen cihazıyla betondaki demir sayısı, aralıkları ve yerleri belirleniyor.
  • Bir sonraki adımda ise kullanılan demirin özellikleri ve korozyon durumu ölçülüyor.
  • Testle birlikte binalar A ve B (düşük risk), C (orta risk), D (yüksek risk), E (çok yüksek risk) şeklinde sınıflandırılıyor. 
  • Test sonucunda D ve E sınıfı olan binalara kapsamlı analiz yapılması öneriliyor.
  • Kent sakinleri tarafından https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ adresinden yapılan başvuruların ardından ekipler söz konusu adreslere gidiyor.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...