Tgrt Haber

2-3 yılda İstanbul depremine hazırız: Bakan Özhaseki kentsel dönüşümün detaylarını paylaştı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
03 Ekim 2023 22:18 - Güncelleme : 03 Ekim 2023 22:37
2-3 yılda İstanbul depremine hazırız: Bakan Özhaseki kentsel dönüşümün detaylarını paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depremi için yapılan çalışmaları anlattı. 'Yarısı Bizden' kampanyasında vatandaşlara hibe vereceklerini belirten Özhaseki, 300 bin civarında konut yapılacağını söyledi. Özhaseki, Kentsel dönüşüm yasası çıkararak İstanbul'u 2-3 yılda depreme hazır hale getireceklerinin altını çizdi

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımlardan sonra olası İstanbul depremi​ için teyakkuza geçildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Haber Global'de İstanbul depremi için yapılan hazırlıklar konusunda bilgi verdi.

'YARISI BİZDEN KAMPANYASI İÇİN HİBE VERECEĞİZ'

'Yarısı Bizden' kampanyasına 1 milyondan fazla vatandaşın başvurduğunu belirten Özhaseki, "Bunun şartlarını 1 ay içinde açıklayacağız. Kredi falan da değil hibe vereceğiz. 100 metrekarelik bir ev için maliyet 1 buçuk milyon ise yarısını biz vereceğiz" dedi.

'İSTANBUL'U 2-3 YIL İÇİNDE DEPREME HAZIRLAYACAĞIZ'

Rezerve alanlarda konut yapacağız 300 bin civarında konut yapacaklarını ifade eden Özhaseki, "Sonra riskli binaların taşındıkları yerleri ilçe belediyelerine sosyal donatı alanı olarak bırakacağız. Kentsel dönüşüm yasası çıkararak İstanbul'u 2-3 yılda depreme hazır hale getireceğiz" diye konuştu.

'TÜRKİYE 5  RİSKLİ ÜLKEDEN BİRİ'

Türkiye'nin deprem konusunda 5 riskli ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında şunları söyledi:

"5 tane riskli ülke var, Türkiye bunlardan birisi. İstanbul da bu çizgi üzerinde. Denizlerde v karada meydana gelen 6 üzeri deprem sayısı 226. Ana karada ise 60 deprem oldu. 3 tane meşhur fay hattı var, biri Van Gölü civarından çıkan Kuzey Anadolu Fay Hattı. Yüzyıllardır buradaki depremsellik devam ediyor. 1930'da Erzincan'da olan deprem 30 bin kişinin ölümüne neden oldu. 1980'lerde bir deprem daha oldu. Erzincan'da, Niksar'da, Bolu, Abant... Bu bölgelerde bir inşaat faaliyeti yapılacaksa dikkat edilmeli. 

Sadece İstanbul demek doğru değil. 3 fay hattında da fazlaca deprem meydana gelebilir. Erdoğan, bir yasa çıkmasını istedi, dönüşüm faaliyetleri başladı. riskli binaların dönüşmesi için yasa çıktığından beri 2 milyon 200 bin konut dönüştü. 480 milyar lira devlet kesesinden para harcamış. İstanbul'da 6 milyon konut 1,5 milyon iş yeri var. 600 bini çok riskli. Bu konuda 8-10 çalışma var. Bakanlık olarak çalışmalarımızda şu ana kadar binlerce konutu değiştirdik ama 188 yerde de devam ediyor. 2012'den bu yana 800 bin konut yenilendi ama 600 bin konut daha yenilenmeli. İstanbul için özel bir toplantı yapıp orada neler yapmak istediklerimizi açıkça anlatacağız. Dileğimiz hiç olmaması, olursa da uzun vadede ve düşük şiddette olsun ki biz de bu hazırlığı yapalım."

CHP'Lİ BELEDİYELERE ÇAĞRI

Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları için tüm CHP'li belediyelere çağrıda bulunarak, "Bütün CHP'li belediyeler kentsel dönüşüm için gelsinler, kapılar sonuna kadar açık" ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...