İkinci Çernobil faciası Erzincan'da! ABD’li firma zehir saçıyor: Siyanür borusu patladı, 20 ton Fırat Nehri'ne akıyor
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı. 20 ton siyanür ve sülfürik asidin Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı'na aktığı polis tutanaklarına yansıdı. Çevreyi kirlettiği iddiasıyla maden işletmesi hakkında soruşturma başlatıldı. Erzincan Valiliği ise konunun jandarma tutanaklarıyla belirlendiği iddiasını yalanladı.
Erzincan İliç’teki altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı. Maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, İliç’te altın araması yapılan ve siyanür borularının patlayarak Fırat Nehri'ne karıştığı söylenen maden ocağı bölgesinde basın açıklaması yaparak, “Burada bir Çernobil yaşanıyor. Bu iş jandarma tutanağı ile halledilebilecek bir iş değil. Acil durum ilan edilmesi gerekiyor” dedi.
"DERHAL ACİL DURUM İLAN EDİLMELİ"
Erzincan'ın İliç ilçesindeki faaliyet yürüten Anagold Madencilik işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İlçenin Çöpler köyünde faaliyet yürüten altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki iddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başsavcılık, iddiaları araştırmak üzere TCK'nin "çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi" hükmünü içeren 182'nci maddesinde düzenlenen "çevrenin taksirle kirletilmesi" suçundan soruşturma açtı. Jandarma ekipleri soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusunda inceleme yaptı. Altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı.
https://twitter.com/tgrthabertv/status/1540388976464461826
İKİNCİ ÇERNOBİL ERZİNCAN’DA
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’da, Erzincan İliç’te altın araması yapılan ve siyanür borularının patlayarak Fırat Nehri'ne karıştığı söylenen maden ocağı bölgesinde basın açıklaması yaptı.
Özdağ, "Burada bir Çernobil yaşanıyor. Şu anda Ankara hala uyumaya devam ediyor. Bu iş jandarma tutanağı ile halledilebilecek bir iş değil. Acil durum ilan edilmesi gerekiyor ve devletin bütün kaynaklarını buraya ayırması gerekiyor. Çünkü barajda toplanan bu zehir, kısa süre sonra bütün Türkiye'ye özellikle de güney illerimize doğru akmaya başlayacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil.‘‘ ifadesinde bulundu.
“SİYANÜR DENİZİ ORTAYA ÇIKACAK”
İliç’te doğa soykırımı yaşandığını ifade eden Özdağ, “Bu siyanür havuzu tahliye edilen borulardan dün geceden itibaren dışarı aktığı tespit edildi. Burayı büyütmeye karar vermişler ve inşaat devam ediyor. Burada siyanür denizi ortaya çıkacak. Bu siyanür nehre karışarak buradan Harran’a kadar iniyor ve oradan da Ortadoğu’ya. Bu bir katliam. Türk topraklarında bu doğa katliamını ve dolayısıyla insan hayatını tehlikeye atan uygulamayı yapanlar, bunu kendi ülkelerinde yapamazlar. Türkiye’nin her yerinde doğaya karşı girişilen katliamların karşısında olduysak burada tavrımızı ortaya koymak için bulunuyoruz. Bu konunun arkasını bırakmayacağız. Türk topraklarında böyle bir pisliğe izin vermeyeceğiz. İnsanımıza ve gelecek nesillere karşı girişilmiş bir suikasttır.” diye seslendi.
“20 TON SİYANÜR AKIYOR"
Ümit Özdağ, "Bütün Türkiye durumun ne kadar vahim olduğunu görmek ve anlamak zorunda. Siyanür akan borulardan birisi kırılıyor ve jandarma tutanağına göre en az 20 ton siyanür akıyor. Kabul edilebilir bir durum değil. Havada kötü bir koku var. Derhal acil durum ilan edilmesi gereken bir süreçle karşı karşıya ülkemiz" dedi.
GAP’TA SİYANÜRLÜ TARIM İDDİASI
Özdağ’a bilgiler aktaran İliçli vatandaş Sedat Cezayirlioğlu’da, İliç ilçesinde Amerika ve Kanadalılara ait altın madeninde siyanür borusunun patladığını, patlayan borudan yayılan siyanürün dereye boşaldığını belirterek, “Bu dere de aşağıda gördüğünüz Fırat nehrine boşalıyor" dedi.
Cezayirlioğlu, “Bu su 5 tane barajımızı besliyor. GAP’ta belki de 3 gündür siyanürlü tarım yapıyorlar sülfürik asitle. O kadar ki tehlike büyük. Burasının acilen durdurulması lazım, beka meselesi burası. Burayı dünyaya duyurdum, başıma gelmedik kalmadı. Burası için insan öldürüldü. İlhan Cihaner 20 gün önce tüm Türkiye’ye duyurdu. 2008 yılında sondaj aşamasında eski FETÖ’cü savcı aylık 5 bin dolar burayı haraca bağlıyor. Özel İstanbul’dan bilimsel raporlar getirttiriyor, istedikleri raporları yazdırmak için Erzincan Havaalanında karşılıyorlar. Bunu itiraf eden adam, İlhan Cihaner’in sorguya aldığı adam 4 gün yediği melemenden zehirleniyor, otopsi bile yapılmadan beyin kanaması diye götürüyorlar.” şeklinde konuştu.
VALİLİKTEN İLİÇ AÇIKLAMASI
Erzincan Valiliği, İliç’te bulunan altın madeniyle ilgili açıklamada bulundu. Valilik, jandarma tutanaklarında iddia edildiği gibi ifadelerin yer almadığını açıkladı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İlimiz, İliç ilçesi, Çöpler köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek İliç sahasına taşınması ile ilgili olarak; İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili Erzincan İliç'teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri'ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş! şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür. Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde 1 - Tutanaklarda paylaşımdaki şekliyle bir ifadenin olmadığı, 2 - Fırat Nehri’ne karıştığı iddiasının ise tutanakta hiç geçmediği anlaşılmış olup, dolayısıyla konunun jandarma tutanağı ile belirlendiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
"NUMUNELER ALINDI, İNCELEMELER SÜRÜYOR"
Bir önceki basın açıklamamızda da belirtildiği üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye karışma olmadığı, fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir.
Konu ile ilgili olarak incelemeler ve çalışmalar hassasiyetle devam etmektedir.”