Tgrt Haber

3 bölgeye operasyonlar başlamak üzere

11 Mart 2016 10:49
3 bölgeye operasyonlar başlamak üzere

Sur, Silopi, Cizre ve İdil'de yürütülen operasyonların son bulmasıyla PKK'lı teröristlerin yapılandığı Şırnak merkez ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde önümüzdeki günlerde güvenlik güçlerince operasyon yapılması bekleniyor.

 Halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden PKK'lı teröristlerin etkisiz  hale getirilmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların  kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası, huzur ve asayişin sağlaması amacıyla  Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 14 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma  yasağının ardından başlatılan "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak  Demirci" ve "Şehit Polis Muhammet Onur", İdil ilçesinde 18 Şubat'ta  gerçekleştirilen "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım" operasyonları  başarıyla tamamlandı.
 
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde de 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro  Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve  Adem Erdur'un şehit edildiği saldırıdan sonra başlatılan operasyon da 103.  gününde son buldu.  Bu operasyonlar sayesinde Sur, Silopi, Cizre ve İdil teröristlerden  temizlendi.
 
3 yerde operasyon bekleniyor
 
Söz konusu ilçelerde büyük  kayıp veren terör örgütü, yaşamı hiçe sayan saldırılarını bu kez Şırnak merkez  ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde sürdürmenin planını  yapıyor.  PKK'lı teröristlerin, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit eden  saldırılarının engellenmesi amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet  birimlerince Şırnak, Nusaybin ve Yüksekova'da operasyon yapılması bekleniyor.
 
AA muhabirinin, güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Şırnak  merkezde teröristlerce ilk olarak Dicle, ardından da Yeni, Bahçelievler,  Yeşilyurt, Cumhuriyet ve İsmet Paşa mahallelerinde 400'ü aşkın çukur kazıldı,  barikat kuruldu.
 
Aralarında keskin nişancı ve bomba eğitimi almış çok sayıda teröristin  bulunduğu kentte, can güvenliklerinden endişe duyan vatandaşlar yaşadıkları  yerleri terk etmek isterken, söz konusu mahallelere çok sayıda el yapımı  patlayıcı tuzaklayan teröristler, güvenlik güçlerinin operasyonlarını sekteye  uğratmak için canlı kalkan olarak kullanmak istedikleri vatandaşların kentten  ayrılmasını da engellemeye çalışıyor.
 
Nusaybin'de 6 mahallede çukur kazıldı  
 
Mardin'in Nusaybin  ilçesinde ise  5 ay önce teröristlerce Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir  mahallelerinde kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara patlayıcı yerleştirildi.  Bunun üzerine kaymakamlıkça ilk olarak 1 Ekim 2015 günü 6 gün süreyle söz konusu  4 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu kapsamda güvenlik güçlerince  operasyon gerçekleştirildi.   Teröristlerin saldırılarının sürmesi  nedeniyle farklı tarihlerde 7 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı  uygulamalarından sonra güvenlik güçlerince yapılan çalışmalarda çok sayıda çukur  kapatıldı, barikat kaldırıldı.   Son olarak 14 Aralık 2015 günü  Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir ilçelerinde ilan edilen ve 21 Aralık'ta  ilçe genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağı 24 Aralık'ta kaldırıldı.    Operasyonların ardından PKK'lı teröristler, 4 mahallenin yanı sıra  Suriye sınırında yer alan Kışla ve Zeynel Abidin mahallelerinde de 400'e yakın  çukur kazıp, barikat kurdu ve buralara çok sayıda patlayıcı tuzakladı.
 
Yüksekova'da 200'ü aşkın çukur ve barikat bulunuyor
 
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise teröristler Güngör, Esentepe ve  Cumhuriyet mahallelerinde 200'ü aşkın çukur kazdı, barikat kurdu ve patlayıcı  tuzakladı.
 
Gerek çetin geçen kış koşulları gerekse Sur, Cizre, Silopi, İdil gibi  yerleşimlerde devam eden operasyonlar nedeniyle teröristlere müdahale için en  uygun tarihi bekleyen güvenlik güçleri, önümüzdeki günlerde ilçede başlaması  beklenen operasyon için hazırlıklarını sürdürüyor.
 
Yaklaşık 150 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı
 
Şırnak, Yüksekova ve Nusaybin'de halkın can ve mal güvenliğini tehdit  eden teröristlerin etkisiz hale getirilmesi, patlayıcı tuzaklanan çukur ve  barikatların bertaraf edilmesi, kamu düzeninin sağlanması amacıyla önümüzdeki  günlerde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi beklenirken, teröristlerin  saldırılarından büyük endişe duyan vatandaşlar, söz konusu yerleşimlerden göç  ediyor.
 
Teröristlerin yaşamı hiçe sayan şiddet ve tehditlerinden etkilenen çok  sayıda aile, Şırnak, Yüksekova ve Nusaybin'den göç ediyor. Evlerini terk  edenlerin sayısının 150 bini bulduğu ilçelerden ayrılan ailelerden bir kısmı  çevre illerde kiraladıkları evlere, bir kısmı da Mardin, Batman, Midyat, Van,  İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana gibi şehirlerde yaşayan yakınlarının yanına  sığındı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...