3. köprüde son 9 metre
Avrupa ve Anadolu yakasını üçüncü kez birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde iki yakanın birleşmesine 9 metre kaldı. Köprüyü bitirmek için gece gündüz çalışan işçiler yoğun mesai yapıyor.
Avrupa ve Anadolu yakasını üçüncü kez birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde iki yakanın birleşmesine 9 metre kaldı. Köprüyü bitirmek için gece gündüz çalışan işçiler yoğun mesai yapıyor.
Dünyanın en geniş asma köprüsü olma özelliğini taşıyan ve İstanbul trafiğini rahatlatacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünde çalışmalar 24 saat aralıksız devam ediyor. ICA'nın hayata geçirdiği 3. Boğaz Köprüsünde çelik tabliye montaj işlemlerinde sona gelindi. En ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 58'inin montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. Avrupa ve Asya kıtasının bir kez daha buluşması için sadece 9 metre kaldı. Son tabliyenin konulmasıyla iki kıta yeniden birleşecek.
İŞÇİLERİN 24 SAATLİK MESAİSİ
3. Köprü'de 24 saat çalışan işçilerin mesaisi, İHA kamerası tarafından görüntülendi. Köprünün iki yakasında çalışan işçilerin, birbirlerini "son 9 metre" diyerek motive ettikleri görüldü. Köprünün üzerinde kaynak çalışmalarını sürdüren işçiler, sabahın ilk ışıklarında güneşin doğuşunu karşıladı. İstanbul Boğazı ile birlikte 3. köprü üzerine doğan güneş, doyumsuz manzaralar oluşturdu.
3. Köprü Çelik Tabliye Sorumlusu, son 1 ayda 10 adet çelik tabliyenin yerine konularak, rekor sayılabilecek nitelikte bir ilerleme olduğunu söyleyerek, "Çelik tabliye montaj işleminde daha önce "Derrick Crane" adı verilen vinçler kullanılıyordu. Şimdi ise Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlandı. Bu yöntemle ortalama 5 günde eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildi. Bu yüzden 1 ay gibi kısa sürede hızlı şekilde köprüde ilerleme sağlandı. 10 adet çelik tabliye konuldu. 238 metre ilerleme sağlandı. Şimdi sadece son çelik tabliyenin yerine konulma işlemi kaldı. Onunla birlikte 3. Köprü'de artık karşıdan karşıya geçme imkanımız olacak. Gelecek hafta içinde son çelik tabliyeyi de yerine koymayı planlıyoruz" dedi.
3. Köprü'nün birçok açıdan farklı özellikler taşıyacağını söyleyen 3. Köprü Tabliye sorumlusu, "Son tabliyenin konulmasıyla, 1408 metre ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü oluşmuş olacak. Raylı sistemin getirdiği ilave yükleri taşıyabilmek için klasik asma halatlara ilave olarak, eğik askı kabloları da kullandık. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında, dünyanın en uzun hem asma hem de eğik askısına sahip köprüsü olacak. Ayrıca, 3. Köprü, 322 metreyle dünyanın en uzun kulesine sahip asma köprüsü niteliğini de taşıyacak. Bu köprü, aynı zamanda 60 metreye varan genişliğiyle de dünyanın en geniş asma köprüsü unvanına sahip olacak" diye konuştu.