5 asırlık medrese gün yüzüne çıkarıldı
Sultan 2. Beyazıt’ın torunu Hançerli Fatma Sultan tarafından 520 yıl önce yaptırılan ve zaman içinde yıkılıp tamamen toprak altında kalan Hançerli Fatma Sultan Medresesi, ilk günkü özgün yapısıyla gün yüzüne çıkarıldı.
ultan 2. Beyazıt’ın torunu Hançerli Fatma Sultan tarafından 520 yıl önce yaptırılan ve zaman içinde yıkılıp tamamen toprak altında kalan Hançerli Fatma Sultan Medresesi, ilk günkü özgün yapısıyla gün yüzüne çıkarıldı.
Tarihi ve kültürel miras yatırımlarıyla Bursa’nın 7 semtiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, hem kent merkezinde hem de ilçelerini tarihi miras yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Bir taraftan yer üstündeki yapılar ilk günkü ihtişamlı görüntüleri ile halka açık yaşayan mekanlar haline getirilirken, diğer taraftan da günümüze ulaşamayıp, tamamen toprak altında kalan eserler bir bir gün yüzüne çıkarılıyor. Davutkadı, Musababa ve Piremir Mahallelerinin tam orta noktasında bulunan ve toprak altında kalan 5 asırlık Hançerli Fatma Sultan Medresesi de Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasıyla orijinal temelleri üzerinde özgün mimarisiyle kent siluetindeki yerini almaya başladı. Restorasyonu hızla süren tarihi medresede incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla ecdada olan vefa borcunu ödemeye çalıştıklarını kaydetti.
Kültür ve medeniyetlerin yatağı olan Bursa’nın en önemli özelliğinin Osmanlı şehri kimliği olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Osmanlı’nın 700 yıllık tarihi boyunca en güzel eserlerini Bursa’da verdiğini hatırlattı. UNESCO Dünya Mirası Listesi ile Bursa’nın artık evrensel bir değer haline geldiğine dikkat çeken Başkan Altepe, “Yer üstündeki eserler restorasyonu yapılıp, ilk günkü özgün haline kavuşturulurken, bir yandan da yer altına kalan, yok olan, Bursalıların bile bilmediği eserler de birer birer ortaya çıkarılıyor. Bu eserlerden biri de yaklaşık bin 200 metrekare alanı ile Bursa’daki medreselerin en büyüğü olan Hançerli Fatma Sultan Medresesi. Güzel bir mimarisi, özeliği olan, 500 yıl önce yapılmış ve yüzyıllarca hizmet etmiş olan önemli bir eser. Davutkadı, Musababa ve Piremir mahallelerinin ortasında, tam kavşak noktada bir anıtsal yapı. Toprak altından yer üstüne çıkarıldı. Kısa zaman sonra her türlü sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı bir merkez olarak bölgeye değer katacak” dedi.