Tgrt Haber

5 ilde kaçak göç operasyonu! Çok sayıda kaçak göçmen ve organizatör yakalandı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İHA, TGRT Haber
24 Temmuz 2023 15:10 - Güncelleme : 24 Temmuz 2023 15:16

Yurt genelinde ‘Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti’yle mücadele devam ediyor. Ankara, Van, Mersin, Balıkesir ve İzmir’de düzenlenen operasyonlarda çok sayıda kaçak göçmen ve organizatör yakalandı.  Adli işlemleri tamamlanan 10 organizatör tutuklanırken, 7 organizatörün adli işlemleri devam ediyor.

Başkentte kaçak göç operasyonunda 34 Afgan uyruklu şahıs ile 4 organizatör yakalandı. Van’da ‘Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti’ yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan 12 kişiden 3’ü tutuklandı. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yabancıları yurt dışına götürmeye çalışan 3 şüpheli göz altına alındı. Mersin’de de 12 göçmen sınır dışı edilmek üzere göz altına alındı. Dün de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir İl Jandarma Komutanlığınca MİT Başkanlığı koordineli düzenlenen operasyon ile 8 göçmen kaçakçısı organizatörünün yakalandığını duyurmuştu. Toplamda yüzlerce kaçak göçmen yakalanırken çok sayıda organizatör de tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

ANKARA’DA BÜYÜK OPERASYON: 34 KİŞİ YAKALANDI

Türkiye’ye kanunu aykırı yollarla girdiği tespit edilen yabancı uyruklu şahıslara yönelik Ankara’da icra edilen operasyonda 34 Afganistanlı kaçak göçmen ile 4 organizatör yakalandı. Ankara​ Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’ye İran sınırından yasa dışı yollarla giren ve İstanbul’a götürülmesi planlanan yabancı uyruklu kişilerin olduğu tespit etti. Harekete geçen ekipler, içerisinde kaçak göçmenlerin olduğu bir minibüs ile ona öncülük eden aracın Malatya’dan hareket edeceğini belirledi. Ekipler, Ankara- Niğde Otoyolu Gölbaşı istikametinde şüpheli bir minibüs ile taksiyi durdurdu. Kontrol edilen minibüsün içerisinde pasaport ve kimlik belgeleri olmayan, Afganistan vatandaşı olduğu belirlenen 34 kişi yakalandı. Kaçak göçmenlere organizatörlük yapan minibüs sürücüsü S.A. ile dikkat çekmemek için ticari taksi ile öncülük eden S.K., H.Y. ve M.A ise gözaltına alındı.

Yasa dışı yollarla giren ve İstanbul’a götürülmesi planlanan yabancı uyruklu kişiler Ankara'da yakalandı.

KARDEŞİ DE AYNI SUÇTAN YAKALANMIŞ

Yakalanan 34 yabancı uyruklu şahsın emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü Akyurt Geri Gönderme Merkezine teslim edileceği belirtildi. Gözaltına alınan 4 organizatörün ise yargılanmak üzere Gölbaşı Adliyesi’ne sevk edileceği aktarıldı. Öte yanda, H.Y.’nin kardeşi R.Y.’nin ise mayıs ayında göçmen kaçakçılığı suçu işlediği için yakalandığı ve ailenin insan kaçakçılığını meslek haline getirdiği öğrenildi.

VAN’DA 3 ORGANİZATÖR TUTUKLANDI

Van’da "Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti" yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan 12 kişiden 3’ü tutuklandı. Van​ Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, il genelinde "Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti" yapan şahıs/şahısların deşifresine ve düzensiz göçmenlerin yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiği belirtildi. Açıklamada, “Göçmen Kaçakçılığı İle Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerimizce 12 organizatör hakkında adli işlem yapılmış, 3 organizatör tutuklanmıştır” denildi.

Van'da 3 organizatör tutuklandı.

BALIKESİR’DE 3 ORGANİZATÖR VE 13 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

Balıkesir​ İl Jandarma Komutanlığınca, göçmen kaçakçılığı ile mücadeleye yönelik yapılan çalışmalarda; Ayvalık’ta 3 şüphelinin yabancı uyruklu şahısları yasadışı yollarla yurtdışına çıkartmak suretiyle haksız kazanç temin ettikleri tespit edildi. Şüphelilere yönelik yapılan araştırma ve fiziki takip sonucu kullanmış oldukları minibüs ile öncülük yapan 1 ticari taksi icra edilen operasyon yakalandı. Operasyonda 13 düzensiz göçmen (9 erkek, 4 kadın/Yemen uyruklu), 1 adet tekne motoru, 1 adet şişme bot, 2 adet el pompası, 45 litre benzin ve olayda kullanılan 2 araçta ele geçirildi. Olayda yakalanan 13 düzensiz göçmen Bandırma Geri Gönderme Merkezine sevk edildi. Olaya karışan 3 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

MERSİN’DE 12 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLECEK

Mersin'de yabancı uyruklu şahıslara yönelik gerçekleştirilen denetimlerde, ülkeye yasa dışı yollardan giriş yaptığı belirlenen 12 kişi, sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, göçmen kaçakçılığını engellemek ve organizatörlük yapan şahısları yakalamak amacıyla Tarsus, Erdemli, Silifke, Gülnar, Bozyazı ve Anamur ilçelerinde denetim yapıldı. Asayiş, trafik ve komando timlerinden oluşun 136 personelle 43 noktada gerçekleştirilen uygulamada, 5 bin 312 kişi kontrol edildi. Kontrollerde ülkeye yasa dışı yollardan giriş yaptığı tespit edilen 12 düzensiz göçmen yakalanarak, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildi. Ayrıca mevzuata uygun hareket etmediği belirlenen 49 yabancı uyruklu şahıs hakkında idari işlem yapılarak 145 bin 980 TL idari para cezası uygulandı.

İZMİR’DE 8 GÖÇMEN KAÇAKÇISI ORGANİZATÖR YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir İl Jandarma Komutanlığınca MİT Başkanlığı koordineli düzenlenen operasyon ile 8 göçmen kaçakçısı organizatörünün yakalandığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabında göçmen kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonun görüntülerini yayınladı. İzmir İl Jandarma Komutanlığımızca, MİT Başkanlığı ile koordineli düzenlenen operasyonda 8 göçmen kaçakçısının yakalandığını duyuran Bakan Yerlikaya, “8 göçmen kaçakçısı organizatörü yakalandı. İzmir İl Jandarma Komutanlığımızca, MİT Başkanlığı ile koordineli, Jandarma İHA destekli, Sahil Güvenlik Komutanlığımız ile müştereken icra edilen operasyonda, yakalanan göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin 7’si tutuklandı, 1’i hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Operasyonu gerçekleştiren kahramanlarımızı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: İHA, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...