6 polisin sorgusu tamamlandı
Emniyetteki 'paralel yapı' iddialarına ilişkin yürütülen 'casusluk' soruşturmasında, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 49 kişiden 6'sının sorgusu tamamlandı.
Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 49 kişiden 6'sının sorgusu tamamlandı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dün gece saatlerinde sorgu işleminin 24 saattir sürmesi, sahur ve yorgunluğu dikkate alınarak sorguya sabah 09.00'a kadar ara verildi. Nöbetçi hakim İslam Çiçek, 49 kişiden 6'sının sorgusunu tamamladı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği sorgu işlemine sabah saatlerinde yeniden başladı.
Avukattan açıklama
Şüpheli polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, son 48 saatte, 6 şüphelinin mahkeme sorgusunun tamamlandığını ve halen bir şüphelinin sorgusunun devam ettiğini bildirdi.Gözaltı süreci bittikten sonraki 48 saatte, şüpheliler Erhan Körtek, Ensar Doğan, Bilal Gümüşdağlı, Bahadır Kıcır, Ali Fuat Altıntaş ve Adem Demir'in sorgularının tamamlandığı bilgisini veren Turanlı, halen şüpheli Aytekin Koçak'ın sorgusunun devam ettiğini ve iftardan sonra şüpheli eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün sorgusunun başlayacağını kaydetti.
"Terörle Mücadele Şubesi'nde çalışan polis memuru"
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, bir kısım yazılı ve görsel medyada, haklarında soruşturma yürütülen emniyet görevlisi şüphelilerin gözaltı sürelerinin dolduğu, derhal serbest bırakılmaları gerektiği, sorgu sırasında "İsmail" isimli MİT görevlisinin hakime müdahale ettiği yönündeki asılsız haberlerle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi için açıklama yaptı.
Salihoğlu, MİT görevlisi olduğu iddia edilen "İsmail" isimli kişinin, terörle mücadele şubesinde çalışan polis memuru olduğunu bildirdi.
Konuya ilişkin değerlendirmeler
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Karaman'da Polisevi'nde düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlarken, emniyetteki "paralel yapı" operasyonuyla ilgili, "kim ne suç işlemişse mutlaka bunun hesabını vermeli. Devlet yapısı içerisinde devletin hiyerarşik yapısı içerisinde hukuk düzeni içerisinde farklı bir yapı oluşturamazsınız. Devletin düzeni neyse ona uymak zorundasınız" dedi.AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Yalova İl Başkanlığınca düzenlenen Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 1826 yılında 2. Mahmut döneminde yeniçeri isyanının başladığını belirterek şunları kaydetti: "Devleti ele geçirmeye çalıştılar. Devlet yeniçeriye güvenmişti. Devlet yeniçeriye itibar etmişti ama 2. Mahmut büyük bir irade ortaya koyarak yeniçeriyi tasfiye etti. Bir vesayete müsaade etmedi. Biz 17 Aralık ve 25 Aralık’ta ve Gezi olaylarında nelerle karşılaştığımızı biliyoruz. İtibar edilen itimat edilen insanların aynen Osmanlı devleti tarihindeki Vaka-i Hayriye olarak, hayırlı vaka olarak, hayırlı olay olarak addedilir bu olay. Türkiye'de aynı şekilde paralel yapılanma, Türkiye'nin son büyük hamlesini engellemeye çalıştı. Kendi adlarına değil birilerinin adına taşeronluk yaparak bunu yapmaya çalıştılar."
"Yasa dışı dinleme" soruşturmasında 20 tutuklu
Bu arada, emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen 17 kişiden eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de arasında bulunduğu 12'si tutuklandı, 5 polis serbest bırakıldı. Son tutuklamalarla "yasa dışı dinlemelere" ilişkin operasyon kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 kişiden, 20'si tutuklanmış oldu.Yılmazer'i "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından, diğer 11 kişinin ise "Resmi belgede sahtecilik" ve "Kişilerin arasındaki aleni olmayan konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması" suçlarından tutuklanmasına karar verildi.Serbest bırakılan 5 kişi hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu.,