85'lik dede çürüyen çınara çözüm buldu
Fatih’te yaşayan 85 yaşındaki Satılmış Akpınarlı, evinin önündeki çürümüş dev çınar ağacının oyuklaşmış kısımlarını toprakla doldurup üzerini betonla kapatarak kendince bir yöntemle çözüm buldu. Akpınarlı, 'Ağaç canlandı, kendine geldi. Onu sulaya sulaya bir fidan gibi yetiştirdim' dedi.
Keçeciler Caddesi'nde kuruyemiş dükkanı işleten ve aynı yerde oturan Akpınarlı, evinin önündeki asırlık çınarın yok olmaması için kolları sıvadı. 320 santim çapındaki dev çınarı kurtarmak için önce özel bir toprakla çınarın oyuklarını dolduran Akpınarlı, daha sonra üzerini betonla kapatarak yağmur suyunun içine sızmasını engelledi. Kurumaya yüz tutan dev çınar ağacı yapılan bu özel bakımın ardından adeta yeniden hayat buldu. Çınarın eski ihtişamına kavuşması çevrede oturan semt sakinleri ve esnafı da sevindirdi.
Ev içerisinde dolaşırken düşerek yaralanan Satılmış Akpınarlı, özel çalışmasıyla ilgili açıklamada bulundu. Akpınarlı, “Bu çok iyi bir şey. O çınar herkese oksijen veriyor. Böyle bir çınar altı yok. Onun için mücadele ediyorum” dedi. Çınarın çürüyen kısmının çamurla iyileşeceğine dair bir araştırma yapıp yapmadığı sorulan Akpınar, “Tutuyor ki bakın bağladım. Ağaç canlandı, kendine geldi. Kurumuştu ben geldiğim zaman. Onu sulaya sulaya bir fidan gibi yetiştirdim” diye konuştu.
ÇINAR AĞACI ÜLKEMİZE VE MAHALLEMİZE HEDİYEM OLSUN
Çalışmasının bilimsel olup olmadığı sorulan Akpınarlı, “Bu benim kendi hüviyetimle oldu. İki tane çınar ağacı ülkemize ve mahallemize hediyem olsun. Ben 1951 yılından beridir ağaca bakıyorum. Çınar yaklaşık 300 yaşında var. Yetkililer gelsinler, baksınlar. Çınarımızın dibinde altında otursunlar. Herkes bu çınarın altında oturmaktan mesut oluyor ” dedi.
Çevre esnaflarından Tuncay Irak ise, “Satılmış amca çevreye duyarlı bir insan. Burada çevreyle ilgili hiçbir konuda geri adım atmıyor. Gördüğünüz gibi bu ağacın kavuğuna su giriyor ve çürümesine neden oluyordu. Onun gönlü buna razı olmadı ve tek başına özel bir toprak getirterek ağaçla uyum sağlayan bir kıvamda içini doldurdu. Daha sonrada üzerini çimentoyla kapatarak yağmur suyunun girmesini engelledi. Şurada da saçak şeklinde bir şey yapmış, su girmemesi için. Burada müthiş bir çevreyi koruma ve yaşatma mücadelesini görüyoruz” dedi.