ABD, Suriye'de İran'a karşı operasyon için Türkiye'den üs istedi iddiası
ABD, Tahran’dan başlayıp Bağdat ve Şam üzerinden Lübnan’a uzanan İran koridorunu kapatmak için hazırlık yapıyor. Bölgedeki kaynaklar, ABD'nin Türkiye'den üs istediğini, bunun karşılığında da PKK'nın elindeki Sincar ve Mahmur için söz verdiğini ileri sürdü.
ABD, Tahran’dan başlayıp Bağdat ve Şam üzerinden Lübnan’a uzanan İran koridorunu kapatmak amacıyla Suriye’nin doğu bölgelerinde gerçekleştireceği geniş çaplı operasyon için savaşçılardan kolordu kuruyor. Suriyeli muhalif komutanlar 30 bin savaşçıdan oluşan iki tümen kurulacağını belirterek 1.000 kişilik komuta kademesinin şekillendirilmeye çalışıldığını söyledi. Operasyonun yönetilmesiyle ilgili Esad karşıtı blokta yer alan komutanlarla temas kuruldu. Ancak Suriyeli muhalif komutanlar ciddi riskler barındırdığını düşündükleri operasyon için temkinli yaklaşıyorlar.
Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen'in haberine göre, ABD’nin planladığı operasyon, Deyrizor’un Irak sınırına sıfır noktadaki el-Bukemal bölgesi ile Ürdün-Irak-Suriye sınırlarının kesiştiği et-Tanef bölgeleri arasında tatbik edilecek.
KISKAÇ TAKTİĞİ UYGULANACAK
Suriyeli muhalif General Ubeyd "30 bin kişilik gücün 10 bini, hava yolu ile Ürdün’e taşınacak. Ardından et-Tanef’e nakledilecekler ve burada bulunan muhalif gruplardan Magaviri Savra’ya katılacaklar. Muhammed Talla yönetimindeki bu grubun hâlen o bölgede 800 savaşçısı var. ABD’nin yoğun hava desteği vereceği 250 kilometrelik koridordaki operasyon, Tanef ile el-Bukemal’de aynı anda başlayacak ve kıskaç taktiği uygulanacak” dedi.
KRİTİK BÖLGELER PKK’DAN ARINDIRILACAK
General Ubeyd’in anlattığı operasyon detaylarına göre, 20 bin kişilik muhalif güç Deyrizor bölgesine, Dırbesiye ve Resulayn-Tel Temir hatlarından ulaşacak. Aynı güzergâhta yer alan Havaic, Şahel, el-Buseyra, Suvvar, Ebu Hamam, Garanic, Kesra ve Ebu Haşeb gibi bölgenin kritik yerleşim birimleri PKK’dan arındırılacak. Yine aynı proje kapsamında daha önce muhalif saflarda savaşan ve 2015 sonrası terör örgütü PKK’ya katılan, Suvvar Rakka, Cundu’l-Harameyn, Ceyş es-Suvvar, Kuvvet es-Senadid gibi gruplar, PKK’dan ayrılıp bu 30 bin kişilik yapıya dâhil olacak.
'ABD, TÜRKİYE’DEN ÜS İSTEDİ'
Sahada askerî faaliyetler devam ederken Biden yönetiminin Türkiye’den eğitim ve lojistik merkezi olarak kullanacağı iki üs talebinde bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, ABD’nin Şanlıurfa’da kurmak istediği askerî üsler, 2014 yılında Pentagon tarafından kurulan Ürdün merkezli müşterek operasyon merkezi (MOC) tarafından yönetilecek. Saha kaynakları, ABD'nin Irak sınırında sağlanacak kontrolün ardından muhaliflere Halep ve Rakka konusunda bir dizi vaatte bulunduğu bilgisini verdi. Suriyeli Albay Fayez Esmer, 2015 ve sonrasında ABD’nin değişen Suriye konsepti ve PKK ile kurduğu ittifaka dikkat çekti.
SİNCAR VE MAHMUR SÖZÜ MÜ?
Plana yönelik bilgi vern kaynaklar Amerikan kanadının bu operasyon konusunda sağlayacağı kolaylıklara karşı Türkiye’ye, Sincar ve Mahmur konusunda destek sözü verdiğini iddia etti. Washington’un öne sürülen bir diğer vaadi ise PKK terör örgütünün Kamışlı ve çevre kasabalar hariç bölgelerdeki varlığı sonlandırılarak muhalif unsurlara devredilecek. Suriye genelinde hâlen 50 bini aşkın İran destekli savaşçı olduğu rapor ediliyor.