ABD ve Yunanistan’dan Ege’de Türkiye’ye gözdağı: F-35 kışkırtması
Ege adalarında provokasyonlarını sürdüren Yunanistan ve ABD F-35'ler üzerinden Türkiye'yi kışkırtmaya yönelik bir senaryo hazırladı. Türk F-16 savaş uçakları ile Yunan F-35 savaş uçağının it dalaşına girmesi durumunda ne olacağına ilişkin bir senaryo denendi.
Ege adalarını silahlandırma politikasını savunan ve ABD ile yakın temasta olan Yunanistan Türkiye'ye karşı provokatif adımlarını sürdürüyor. Atina, Türk ordusunun Ege’deki tatbikatlarından sonra saldırı ihtimaline karşılık yoğun önlemler almaya başlamıştı. Türkiye’nin gözdağı sonrası sınıra hendek kazan Yunanistan ABD ile ortak tatbikat başlatmıştı. Yunan Hava Kuvvetleri tarafından Girit semalarında düzenlenen tatbikatta ilginç bir senaryo uygulandı.
İki Yunan F-16 savaş uçağı ile bir adet ABD F-35'i arasında; iki ülkeye ait jetlerin birbiri çevresinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması anlamına gelen it dalaşı senaryosu denendi. Hava Korgeneral Themistoklis Burolias ve yardımcıları senaryo öncesinde, ABD'li F-35 uçağı uzman pilotlar ve teknisyenlerden tarafından F-35'in yetenekleri ve teknik özellikleri hakkında görsel olarak sinevizyon aracılığı ile bilgilendirildi.
İT DALAŞI SİMÜLASYONU
Daha sonra sözde Ege Denizi üzerinde Türk F-16 savaş uçakları ile Yunan F-35 savaş uçağının it dalaşına girmesi durumunda merak edilen sonucun ne olacağına dair bir deneme gerçekleştirildi. Atina, son bir ay içinde, Batı Trakya'da Türkiye sınırında iki tatbikat daha düzenlemiş, Meriç Nehri üzerine çelik köprüler kurulurken çeşitli senaryolarla savaş taktikleri sahada denenmişti.
ATİNA’NIN F-35 ISRARI
Yunanistan yönetimi, 20 adet yani bir filo F-35 savaş uçağı satın almak için, geçtiğimiz ay ABD'ye resmi talep mektubu göndermişti.
Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, NATO zirvesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada bir F-35 hava filosu almak istediklerini ve ikinci bir filo için de opsiyonu bulunduklarını belirterek "Geçtiğimiz günlerde gönderdiğimiz talep mektubu bu sürecin bir parçasıydı" ifadelerini kullanmıştı.
Miçotakis uçakların teslimatının 2027-2028 içerisinde başlamasını beklediklerini belirtmişti.