Tgrt Haber

ABD Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un iadesi için görüşünü açıkladı

Editör: Banu İriç / Kaynak: tgrthaber.com
27 Haziran 2024 18:14 - Güncelleme : 27 Haziran 2024 19:30

Son dakika haberi... ABD Dışişleri Bakanlığı, Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok için Türkiye'ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilmesi yönünde John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi savcılığına görüş bildirildiği duyuruldu. Timur Cihantimur'un ABD vatandaşı olması sebebiyle durumu farklı değerlendirilebilir.

Mahkeme dosyasında yer alan yazıda, “ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden gayrı resmi olarak alınan yeni bilgilere dayanarak Eylem Tok'un iadesiyle ilgili 2 suçun da ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını tespit etti” ifadeleri yer aldı.

ABD Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un iadesi için görüşünü açıkladı - 1. Resim

BİLGİLER TÜRKİYE'NİN İADE TALEBİNİ GÜÇLENDİRDİ

Açıklamada, “Başlangıçta bakanlık yalnızca suçluyu koruma suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiğini değerlendiriyordu. Ancak, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgiler, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılması gerektiğini gösterdi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu suçları iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Eylem Tok'un yargılandığı John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney’e hitaben dosyaya eklenen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanaldan Bakanlığa sunmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye'nin orijinal talebindeki her 2 suçun da iade anlaşması çerçevesinde olduğunu belirten yeni bir deklarasyon imzalamayı öngördüğü belirtildi.

İADE SÜRECİ HIZLANACAK

Bu deklarasyon, Türkiye'nin iade talebine dair sürecin hızlandırılmasını amaçlıyor. Türkiye tarafından Eylem Tok'un iadesini talep ederken öne sürülen iki ana suç olan “suçluyu koruma ve delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme”nin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iade anlaşması çerçevesinde kabul edilmesi ise iade ihtimalini artırıyor.

Eyüpsultan'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasına karışan Timur Cihantimur annesi Eylem Tok tarafından ABD'ye kaçırılmıştı. Anne oğul ülkede yeni bir okul arayışındayken polis ekipleri tarafından yakalanmıştı. Hakim karşısına çıkan iki ismin tutuklu yargılanması sürüyor.  

ABD Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un iadesi için görüşünü açıkladı - 1. Resim

YAKALANMA ANLARI ORTAYA ÇIKTI

17 yaşındaki Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok hakkındaki davalar devam ederken Tok ve Cihantimur’un yakalanma anları ortaya çıktı. Boston polisinin vücut kamerasından anbean kaydedilen görüntülerde, ilk olarak Cihantimur’un yakalandığı anlaşılıyor.

Aracından indirilerek gözaltına alınan Cihantimur’un üstü aranıyor. Timur Cihantimur’un arkadan kelepçelendiği görülen görüntülerde Eylem Tok’un ise diğer araçta olduğu ve bir süre Tok’un aracının beklendiği görülüyor. Bu süreçte Cihantimur’un polis aracında bekletirilirken Eylem Tok’un da gözaltına alındığı anlaşılan görüntülerde, Tok’un dış görünümündeki değişiklikler dikkat çekti.

ABD Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un iadesi için görüşünü açıkladı - 2. Resim

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...