ABD'den Türkiye'ye Finlandiya ve İsveç mesajı: İki ülkenin meselesine dönüşmeyecek
Aylardır Türkiye'nin gündeminde olan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili ABD'den açıklama geldi. Konu ile ilgili açılama yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği ABD ile Türkiye arasındaki bir konuya dönüşmeyecek" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda güvenlik kaygılarını ortaya koyduğunu, bu kaygıları en kısa sürede gidermek için sürecin etkili şekilde kullanıldığını ve kısa zamanda iki ülkeyi NATO üyesi olarak göreceklerinden emin olduğunu söyledi.
Blinken, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Havisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşmesinin ardından mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi.
Finlandiya ve İsveç'in NATO müttefikleri olmaya hazır olduğunu belirten Blinken, iki ülkenin birliklerinin, Kosova, Afganistan, Irak ve Libya’da ABD ve NATO kuvvetleriyle görev yaptığını hatırlattı.
Blinken, "Her ikisi de NATO'nun 'barış için ortaklık' ve NATO'nun 'güçlendirilmiş fırsat ortaklığının' üyesidir. Bu, açık bir dille ifade etmek gerekirse, ordularının İttifak kuvvetleriyle neredeyse sorunsuz bir şekilde çalıştığı demektir." dedi.
Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyelik sürecini geciktirdiğine yönelik iddialara yanıt veren Blinken, daha önce hiçbir NATO üyelik sürecinin bu iki ülkenin üyelik süreci kadar hızlı ilerlemediğini ve sürecin uygun bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Blinken, şunları söyledi:
"Türkiye bu süreçte önemli güvenlik kaygılarını dile getirdi. Ve süreç, bu endişeleri gidermek için etkin ve verimli bir şekilde kullanılıyor. Her iki ülke de bu endişeleri somut adımlarla gidermek üzere Türkiye ve NATO’yla angajman kurmayı başardı. Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri gidermek için iki ülkenin somut adımlar attığını gördük. Bu yüzden bunun ilerleyeceğinden eminim. Uygun bir süreçte ilerliyor ve çok yakında onları üye olarak göreceğiz."
ABD’nin bu konuya neden daha fazla müdahil olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Blinken, bunun ABD ile Türkiye arasında ikili bir mesele olmadığını ve ABD’nin konuyu ikili bir meseleye dönüştürmeyeceğini söyledi.
ABD’li bakan üye alımlarında tüm ittifakın sürece dahil olduğunu ve Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi sürecine destek verdiklerini belitti.