“Adalet Sisteminde Çocuk ve Ombudsmanlık” konulu çalıştay başladı
“Çocuk İhmali ve İstismarının Önlenmesinde Eskişehir Modeli” konulu sunum yapıldı
Eskişehir Valiliği’nin himayesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eksi 25 Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “Yerel Düzeyde Çocuk İhmali ve İstismarı Önleme Çalıştığının” açılışı gerçekleştirildi.
“Adalet Sisteminde Çocuk ve Ombudsmanlık” konu başlığı adı altında gerçekleştirilen çalıştayın açılışına; Vali Özdemir Çakacak, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın, Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, Eksi 25 Derneği Başkanı Burak Karakaya, UNICEF Türkiye Ofisi Temsilcisi Dilek Karagöz, ve davetliler katıldı.
Programa katkı sunan herkese teşekkür eden Vali Çakacak, “Eskişehir Modeli” olarak anılan çalıştayın başarılı geçmesini diledi. Çocuk istismarına genel bir bakış açısında değerlendiren Vali Çakacak, programda yaptığı konuşmada “Değerli katılımcılar, çocuklar bizim her şeyimiz. Anne-baba olarak en değerli varlıklarımız. Genel olarak düşündüğümüzde ülkemizin geleceği açısından, ülkemizi nerede görmek istiyorsak çocuklarımız götürecek bizi oraya. Bugünün çocukları yarının büyükleri olacak. Bizlerin görev yaptığı bu yerlerde yarın çocuklarımız olacak. Biz, ülkemizde aydınlık yarınlar görmek istiyorsak, Uluslararası arenada ülkemizi iyi yerlerde görmek istiyorsak, çocuklarımıza verilen değer, önem, iyi eğitim almaları ve özgüvenlerini sağlamakla alakalı konumuza uygun hakkıyla iyi yetiştirilmeleriyle mümkündür” İfadelerini kullanarak “Kamu Denetçiliği Kurumu ya da uluslararası toplumdaki bilinen adıyla ‘Ombudsmanlık’ bilindiği üzere yaklaşık 5 yıl önce kurulmuştur” diyen Vali Çakacak, kurumun kuruluş amacını; kamu hizmetlerinden yararlanan vatandaşların adalet ve hakkaniyet ölçülerinde haksızlık yapıldığını düşündüğünde başvurulabileceği bir yer olduğunu söyledi.
Vatandaşların aldığı kamu hizmetinden hakkaniyetle yararlanamadığını, insan hak ve özgürlüğünden faydalanmadığını düşündüklerinde, başvurabileceği mekanizmanın Ombudsmanlık kurumu olduğunu yineleyen Vali Çakacak, “Çocuklarımızda aynı şekilde aldıkları kamu hizmetten memnun olmadıkları bir husus varsa, ‘Çocuk Ombudsmanlığı’na başvurarak, ihlal edildiklerini düşündükleri bu haklarını alabilecekleri bir mekanizma ortaya konmuş. Bu çalışmalar, demokratikleşmenin, gelişmenin ve ilerlemenin bir sonucudur. Ülkemiz insan hak ve özgürlüklerinde geçmişe göre devamlı yükselen bir grafik çizmektedir. Bugün biz bunları çocuklarımızla ilgili olarak konuşuyor, tartışıyorsak bunların Türk toplumu tarafından kabul görmesi gereken konulardır diye düşünüyorum. Bu çalıştaya katılan herkese teşekkür ediyor, çalıştayın verimli geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Yerel Düzeyde Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Çalıştayı’nın 2014 yılından beri düzenli olarak yapıldığını hatırlatan İl Milli Eğitim Müdürü Özen ise, “17-18 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirmeyi planladığımız çalıştayımızın amacı; Eskişehir yerelinde yer alan çocuk odaklı çalışan kurumların personellerin güçlendirilmesi, ombudsmanlık konusunda bilgi seviyelerin artması, farkındalıklarının oluşması, adalet sistemindeki çocuk, konusunda güçlenmeleridir” dedi.
Eksi 25 Derneği Başkanı Karakaya da, böyle anlamlı bir çalıştayın paydaşı olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmalardan sonra İl Milli Eğitim Müdürü Özen, “Çocuk İhmali ve İstismarının Önlenmesinde Eskişehir Modeli” konulu bir sunum yaptı.
İki gün sürecek çalıştayın sonunda, değerlendirme raporu tüm katılımcılara sunulacak.