Adnan Menderes'in idamının üzerinden 61 yıl geçti: Ölüme giderken bile devlet ve milleti düşündü
27 Mayıs 1960 sabahı yönetime el koyan darbeciler, Yassıada yargılama sürecinde Başbakan Menderes ile bakanlar Polatkan ve Zorlu için idam kararı aldı. 17 Eylül’de İmralı’da asılan Menderes ölüme giderken bile devletini ve milletini düşündü.
Türkiye'de 16-17 Eylül 1961 yılında demokrasi tarihinin en kara günlerinden birini yaşandı. 1950 seçimlerinde yüzde 52,7 oyla iktidara gelen ve 10 yıl başbakanlık yapan Adnan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından idam edildi.
"DEVLETİM VE MİLLETİME EBEDİ SAADETLER DİLERİM"
Menderes ve arkadaşlarının idamının üzerinden tam 61 yıl geçti. Menderes’in idam edilirken son sözleri ise “Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedî saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum...” oldu.
1990'DA İTİBARLARI İADE EDİLDİ
Türkiye bu kara günü hiç unutmadı. TBMM tarafından 11 Nisan 1990’da kabul edilen bir kanunla Menderes ve arkadaşlarının itibarları iade edildi.
Aynı kanun uyarınca Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun naaşı, 17 Eylül 1990’da İmralı’dan alınarak devlet töreniyle İstanbul Vatan Caddesi’nde yaptırılan anıt mezara taşındı. Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassıada ise Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden doğdu.
NE OLMUŞTU?
Demokrat Parti, 14 Mayıs 1950’deki seçimlerde büyük bir başarıya imza atarak yüzde 52,7 oyla iktidara geldi.Arapça ezan okuma yasağını kaldırarak dini özgürlüklerin önünü açan Adnan Menderes’in 10 yıllık başbakanlığı döneminde Türk iç ve dış politikasında büyük değişimler yaşandı. Türkiye, demokrasi tarihinin en kara günlerinden birini ise 16-17 Eylül 1961’de yaşadı. Başbakan Menderes ile bakanlar Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, 27 Mayıs 1960 askerî darbesinin ardından Yassıada yargılamaları sonucunda İmralı Adası’nda idam edildi.